Connect with us

LIST

Διπλοί “πράκτορες”

Published

on

Η περίπτωση του ιδιαίτερα ταλαντούχου, 18χρονου πιτσιρικά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αντνάν Γιανουζάι, έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά τον χώρο τόσο του ποδοσφαίρου, όσο και του αθλητισμού γενικότερα: πώς καθορίζεται η υπηκοότητα ενός αθλητή και σε ποια εθνική ομάδα είναι σωστό, νομικά ή ηθικά, αυτός να αγωνίζεται; Το sportsfeed.gr εξετάζει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών των οποίων η επιλογή ποδοσφαιρικής υπηκοότητας περιείχε αρκετή δόση ίντριγκας.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Γκρέιαμ Πιέρ Λε Σο
Ομάδες: Τσέλσι, Μπλάκμπερν, Σαουθάμπτον
Θέση: Αριστερός αμυντικός
Εθνικότητα: Άγγλος με γαλλικές ρίζες
Ο Λε Σο γεννήθηκε στο Τζέρσεϊ (Jersey), το μεγαλύτερο από τα πέντε νησάκια του Στενού της Μάγχης (Channel Islands), που βρίσκονται ανάμεσα σε Αγγλία και Γαλλία. Για την ακρίβεια απέχουν μόλις λίγα μίλια από τις ακτές της γαλλικής Νορμανδίας, αλλά βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του βρετανικού στέμματος, χωρίς ωστόσο να ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο! Έτσι, αν και θα μπορούσε να αγωνιστεί με τη φανέλα τόσο των «πετεινών», όσο και εκείνη του Τζέρσεϊ (αλλά και οποιασδήποτε εκ των Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας) ο Λε Σο προτίμησε τελικά την εθνική Αγγλίας από την πλευρά της μητέρας του, κερδίζοντας 36 συμμετοχές με τα «τρία λιοντάρια» στο στήθος. Το μοναδικό του γκολ ήταν αυτό κόντρα στη Βραζιλία στις 11/6/1995, στο πλαίσιο του “Umbro Cup”, το οποίο ψηφίστηκε μάλιστα ως το 18ο καλύτερο όλων των εποχών από τους Άγγλους οπαδούς, σε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Μάθιου Λε Τισιέ
Ομάδες: Σαουθάμπτον
Θέση: Επιθετικός μέσος
Εθνικότητα: Άγγλος με γαλλικές ρίζες
Ο αγαπημένος “Le God” (Θεός) των «αγίων» ήταν αντίστοιχη περίπτωση με εκείνη του Λε Σο, έχοντας γεννηθεί στο Γκέρνσεϊ, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί από το σύμπλεγμα των Channel Islands. Μάλιστα οι δυο τους είναι οι μοναδικοί ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην εθνική Αγγλίας έχοντας γεννηθεί στα νησιά αυτά. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι γεννήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, με τον Λε Τισιέ να είναι μόλις τρεις μέρες μεγαλύτερος (14 και 17 Οκτωβρίου του 1968 αντίστοιχα). Έτσι, αν και ο Λε Τισιέ είχε δικαίωμα να αγωνιστεί με την εθνική της Γαλλίας, αλλά και με οποιαδήποτε από τις εθνικές των κρατών του Ηνωμένου Βασιλείου, επέλεξε κι αυτός την Αγγλία, με την οποία κέρδισε μόλις 8 συμμετοχές σε διάστημα 3 ετών, χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ.

Γιούρι Λοντίγκιν
Ομάδες: Skoda Ξάνθης, Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης
Θέση: Τερματοφύλακας
Εθνικότητα: Ρώσος με ελληνικές ρίζες
Η περίπτωση Λοντίγκιν έχει ελληνικό ενδιαφέρον, αφού ο 22χρονος γκολκίπερ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προτιμάει να αγωνιστεί με το εθνόσημο της Ρωσίας στο στήθος, αντί για εκείνο της «γαλανόλευκης». Γεννημένος στην πόλη Βλάντιμιρ της Ρωσίας, στις 26/5/1990, από Ελληνίδα μητέρα και Ρώσο πατέρα, ο ύψους 1,87 μ. Γιούρι ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία μόλις 5 ετών και ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα νέων της Skoda Ξάνθης το 2008. Μάλιστα, ο Λοντίγκιν ήταν βασικό στέλεχος της θνικής ομάδας των ελπίδων (Κ-21) της Ελλάδας το 2012, συμμετέχοντας σε 6 αγώνες στο πλαίσιο των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Euro 2013 Κ-21. Τον Μάιο του 2013 κλήθηκε στην εθνική ανδρών της Ελλάδας από τον ομοσπονδιακό προπονητή Φερνάντο Σάντος, χωρίς όμως τελικά να αγωνιστεί. Έτσι, στις 24 Αυγούστου του 2013 επέλεξε τη ρωσική υπηκοότητα μπορώντας, πλέον, να αγωνιστεί μόνο με την εθνική ομάδα της Ρωσίας. Μάλιστα, χθες κλήθηκε για πρώτη φορά από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Φάμπιο Καπέλο για τα ματς με Λουξεμβούργο και Αζερμπαϊτζάν.

Αντνάν Γιανουζάι
Ομάδες: Άντερλεχτ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Θέση: Επιθετικός μέσος
Εθνικότητα: Κοσοβάρος με αλβανικές και τουρκικές ρίζες
Το νέο παιδί-θαύμα που έκλεψε τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου μετά το ονειρεμένο ντεμπούτο του ως βασικός με τους «κόκκινους διαβόλους» κόντρα στη Σάντερλαντ, φαίνεται ότι θα μονοπωλεί για καιρό ακόμη τη δημοσιότητα. Αιτία; Το γεγονός ότι αποτελεί πλέον το «μήλο της έριδος» για έξι διαφορετικά έθνη, τα οποία ερίζουν για το ποιο θα καταφέρει να του φορέσει τη φανέλα της εθνικής του ομάδας! Έχουμε και λέμε λοιπόν: 1) Το Βέλγιο, αφού ο μικρός γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Βρυξέλλες κατέχοντας το βελγικό διαβατήριο, 2) Η Αλβανία, χώρα καταγωγής των γονιών του, 3) Το Κόσοβο, χώρα γέννησης των γονιών του, 4) Η Σερβία, λόγω μίας ρίζας των παππούδων του, αλλά και του αμφισβητούμενου διεθνούς καθεστώτος του Κοσόβου, 5) Η Τουρκία, λόγω της υπηκοότητας των παππούδων του και 6) Η Αγγλία, αφού πλέον ο Γιανουζάι ζει και εργάζεται στο Μάντσεστερ, οπότε αν συμπληρώσει μία συνεχόμενη 5ετία στο Νησί, θα δικαιούται να αγωνιστεί από το 2018 στην εθνική της. Εκκρεμεί η τελική απόφαση του πιτσιρικά, ο οποίος έχει εκδηλώσει πάντως τα συναισθήματά του για την Αλβανία…

Αλφρέντο Ντι Στέφανο
Ομάδες: Ρίβερ Πλέιτ, Μιγιονάριος, Ρεάλ Μαδρίτης, Εσπανιόλ
Θέση: Επιθετικός
Εθνικότητα: Αργεντινός με ισπανική και κολομβιανή υπηκοότητα
Το «ξανθό βέλος» από το Μπουένος Άιρες ήταν η πρώτη περίπτωση κοσμοπολίτη ποδοσφαιριστή, με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Γεννημένος στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, ο Ντι Στέφανο κατάφερε και έπαιξε με τη φανέλα τριών διαφορετικών εθνικών ομάδων: της Αργεντινής (6 συμμετοχές – 6 γκολ), της Κολομβίας (4 συμμετοχές που η ΦΙΦΑ δεν αναγνώρισε ποτέ) και της Ισπανίας (31 συμμετοχές – 23 γκολ), αλλά δεν ευτύχησε να παίξει ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κι αυτό καθώς το 1950 (στα 24 του), η Αργεντινή αρνήθηκε να πάρει μέρος στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, όπως έγινε και το 1954 στο Μουντιάλ της Ελβετίας. Ο Ντι Στέφανο έλαβε την ισπανική υπηκοότητα το 1956 και αγωνίστηκε με τους «φούριας ρόχας» σε 4 προκριματικούς αγώνες για το Μουντιάλ του 1958 στη Σουηδία, όμως η Ισπανία δεν προκρίθηκε. Τέλος, το 1961, σε ηλικία 36 ετών βοήθησε την Ισπανία να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ του 1962 στη Χιλή, αλλά ένας μυϊκός τραυματισμός του στέρησε τη συμμετοχή…

Όουεν Χάργκριβς
Ομάδες: Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι
Θέση: Αμυντικός μέσος
Εθνικότητα: Άγγλος με ουαλικές ρίζες, καναδική και γερμανική υπηκοότητα
Μία από τις πιο μπερδεμένες ιστορίες στο διεθνές ποδόσφαιρο, ο Χάργκριβς γεννήθηκε στο Κάλγκαρι του Καναδά από Ουαλή μητέρα και Άγγλο πατέρα. Έχοντας όμως μετακομίσει στο Μόναχο σε μικρή ηλικία, όπου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην ομάδα της Μπάγερν, αποφάσισε να πάρει και τη γερμανική υπηκοότητα, έτσι… για ποικιλία. Έχοντας τελικά τρεις επιλογές εθνικής ομάδας (Αγγλία, Ουαλία, Καναδάς), προτίμησε τελικά τα «τρία λιοντάρια», απορρίπτοντας την τελευταία στιγμή την εθνική Ουαλίας Κ-21 το 2000, λίγο πριν το ντεμπούτο του!

Ράιαν Γκιγκς
Ομάδες: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Θέση: Εξτρέμ
Εθνικότητα: Ουαλός με αγγλικές ρίζες (και Σιέρα Λεόνε)
Ο Γκιγκς είναι από τις κλασικές περιπτώσεις “what if ?”… Τι θα είχαμε ζήσει δηλαδή ως λάτρεις του ποδοσφαίρου, αν ο «Ουαλός μάγος» επέλεγε να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της Αγγλίας και όχι της πιο αδύναμης Ουαλίας (64 συμμετοχές – 12 γκολ). Έχοντας γεννηθεί στο Κάρντιφ ως Ράιαν Τζόζεφ Γουίλσον (το πατρικό του), ο Γκιγκς εκπροσώπησε την Αγγλία σε σχολικό μόνο επίπεδο, προτού οι γονείς του πάρουν διαζύγιο. Τελικά, ο μικρός υιοθέτησε το επώνυμο της μητέρας του σε ηλικία 16 ετών, όταν εκείνη ξαναπαντρεύτηκε. Το αστείο είναι ότι αν ήθελε, ο Γκιγκς θα μπορούσε να είχε παίξει για την εθνική ομάδα της Σιέρα Λεόνε, αφού ο παππούς του (από την πλευρά του πατέρα του) ήταν από τη μικρή αυτή χώρα της δυτικής Αφρικής!

Ντιέγκο ντα Σίλβα Κόστα
Ομάδες: Μπράγκα, Θέλτα, Βαγιαδολίδ, Ατλέτικο Μαδρίτης
Θέση: Επιθετικός
Εθνικότητα: Βραζιλιάνος με ισπανική υπηκοότητα
Ο αντικαταστάτης του Ραδαμέλ Φαλκάο στους «ροχιμπλάνκος» αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από άξιος, σε σημείο που να οδηγήσει ολόκληρη ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να παρακαλέσει τη ΦΙΦΑ για να τον κάνει δικό της (τον περασμένο μήνα). Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στις 5 Μαΐου 2013, ο Κόστα κλήθηκε από τον ομοσπονδιακό των «καριόκας» Λουίζ Φελίπε Σκολάρι για δύο φιλικά, με Ιταλία και Ρωσία αντίστοιχα, στο πρώτο εκ των οποίων έκανε το ντεμπούτο του. Φαίνεται όμως πως τα παρακάλια των Ισπανών έπιασαν τελικά τόπο, αφού ο παίκτης πριν λίγες ημέρες δήλωσε ότι θέλει να αγωνιστεί με τη «φούρια ρόχα», ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έκανε η εφημερίδα “Marca”, ο νατουραλιζέ Βραζιλιάνος ψηφίστηκε ως ο καταλληλότερος παίκτης για την κορυφή της επίθεσης της εθνικής Ισπανίας, με ποσοστό 25,6%!

Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς
Ηλικία: 32
Ομάδες: Μάλμε, Άγιαξ, Γιουβέντους, Ίντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Παρί Σ.Ζ.
Θέση: Επιθετικός
Εθνικότητα: Σουηδός με βοσνιακές και κροατικές ρίζες
Το τρομερό παιδί του σουηδικού ποδοσφαίρου, ως γνήσιο τέκνο των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έχει εκτός από εκρηκτικό ταμπεραμέντο και αναλόγως πολύπλοκο γενεαλογικό δέντρο. Γεννημένος στο Μάλμε της Σουηδίας, ο Ζλάταν έχει Βόσνιο μουσουλμάνο πατέρα, που μετανάστευσε εκεί το 1977, και Κροάτισσα καθολική μητέρα. Έτσι, αν και είχε δικαίωμα να αγωνιστεί για τρεις διαφορετικές εθνικές, εκείνος προτίμησε τη χώρα της γέννησής του και μάλλον εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται, μετρώντας ήδη 93 συμμετοχές και 45 γκολ και έχοντας λάβει μέρος σε 2 Μουντιάλ και 3 Euro.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/