Connect with us

LIST

Εδώ είναι Άνφιλντ

Published

on

Το ντέρμπι της χρονιάς που εν πολλοίς θα κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή στην Αγγλία βρίσκεται προ των πυλών (σήμερα στις 15:37 ώρα Ελλάδος), με τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι να δηλώνουν πανέτοιμες για τη νίκη. Με αφορμή τη «μητέρα των μαχών», το sportsfeed.gr θυμάται τους 10 καθοριστικότερους αγώνες στην υπεραιωνόβια ιστορία της θρυλικής έδρας των «ρεντς».

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

.10
Λίβερπουλ-Μπέρνλι 2-1, Δευτέρα 17 Απριλίου 1922
Ντιβίζιον 1
Θεατές: 50.000
Ήταν Δευτέρα του Πάσχα και οι δύο αντίπαλες ομάδες διεκδικούσαν τον τίτλο μαζί με την Τότεναμ. Οι «κόκκινοι» επικράτησαν με 2-1 (την ίδια ώρα που οι «Σπερς» έχαναν με 1-0 στην έδρα της Όλνταμ), κατακτώντας έτσι το 3ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

.09
Λίβερπουλ-Σαουθάμπτον 2-0, Σάββατο 21 Απριλίου 1962
Ντιβίζιον 2
Θεατές: 40.410
40 χρόνια μετά, οι «ρεντς», που είχαν κατακτήσει δύο ακόμη πρωταθλήματα, έπαιζαν πια στη δεύτερη κατηγορία. Με πέντε παιχνίδια να απομένουν, η Λίβερπουλ χρειαζόταν απλά μία ισοπαλία για να εξασφαλίσει την άνοδό της στα μεγάλα σαλόνια, σπάζοντας μία εξορία 8 συνεχόμενων σεζόν. Με δύο γκολ του Κέβιν Λιούις οι γηπεδούχοι προβιβάστηκαν ως πρωταθλητές, σε μία μέρα που ο Μπιλ Σάνκλι χαρακτήρισε από τα μεγάφωνα του γηπέδου ως την πιο ευτυχισμένη της ποδοσφαιρικής του ζωής!

.08
Λίβερπουλ-Άρσεναλ 5-0, Σάββατο 18 Απριλίου 1964
Ντιβίζιον 1
Θεατές: 48.623
Οι θύρες ήταν κλειδωμένες μία ώρα πριν τη σέντρα για το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν. Δύο χρόνια μετά την επιστροφή τους στα «σαλόνια» της 1ης κατηγορίας, οι «κόκκινοι» βρίσκονταν μία ανάσα από το πρωτάθλημα και κανείς στην πόλη δεν ήθελε να το χάσει! Το ματς εξελίχθηκε σε πάρτι θριάμβου. Το παρθενικό πρωτάθλημα του Μπιλ Σάνκλι ήταν γεγονός, «με τον θόρυβο μέσα στο Άνφιλντ να αυξάνεται κατά 50%» όταν η ομάδα έκανε τον γύρο του θριάμβου μπροστά από την ‘Κοπ’», σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής!

.07
Λίβερπουλ-Ίντερ Μιλάνου 3-1, Τρίτη 4 Μαΐου 1965
Ημιτελικά κυπέλλου πρωταθλητριών, 1ο παιχνίδι
Θεατές: 54.082
Το πρώτο αυτό πρωτάθλημα μετά από 17 χρόνια, είχε φέρει και πάλι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο Άνφιλντ. Τρεις μέρες μετά τον θρίαμβο επί της Λιντς στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας, οι πανίσχυροι «νερατζούρι» γνώρισαν από κοντά την καυτή ατμόσφαιρα της έδρας των «ρεντς». Τελικά παρά τη νίκη, με γκολ των Ρότζερ Χαντ, Ίαν Κάλαχαν και Ίαν Σεντ Τζον), η προσωρινή ισοφάριση από τον Αλεσάντρο Ματσόλα αποδείχθηκε καθοριστική για τη ρεβάνς (3-0 η Ίντερ). Η Λίβερπουλ θα έπρεπε να περιμένει ακόμη 12 χρόνια για τον ευρωπαϊκό της θρίαμβο…

.06
Λίβερπουλ-Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ 3-0, Πέμπτη 10 Μαΐου 1973
1ος τελικός κυπέλλου ΟΥΕΦΑ
Θεατές: 41.169
Φρέσκια από την κατάκτηση του 8ου πρωταθλήματός της, η Λίβερπουλ υποδέχθηκε τα «πουλάρια» στον πρώτο τελικό του κυπέλου ΟΥΕΦΑ. Ήρωας της αναμέτρησης αναδείχθηκε ο Κέβιν Κίγκαν, με 2 γκολ, μία ασίστ από κόρνερ και ένα χαμένο πέναλτι. Ένα ακόμη χαμένο πέναλτι, αυτή τη φορά από τον Γιουπ Χάινκες, στάθηκε τελικά μοιραίο για τους Γερμανούς, οι οποίοι στη ρεβάνς επικράτησαν με 2-0 (και τα δύο ο Χάινκες), το οποίο όμως δε στάθηκε αρκετό.

.05
Λίβερπουλ-Σεντ Ετιέν 3-1, Τετάρτη 16 Μαρτίου 1977
3ος γύρος κυπέλλου πρωταθλητριών, 2ο παιχνίδι
Θεατές: 55.043
Η Λίβερπουλ, με τον Μπομπ Πέισλι πλέον στο τιμόνι, ερχόταν στη ρεβάνς του κατάμεστου Άνφιλντ (με άλλους 10.000 οπαδούς να μένουν απ’ έξω) «κουβαλώντας» ήττα με 0-1 στη Γαλλία. Μέσα σε 2 λεπτά, ο Κέβιν Κίγκαν έφερε την πρόκριση στα ίσα, ωστόσο οι Γάλλοι πάγωσαν το γήπεδο ισοφαρίζοντας στο 51’. Το 2-1 από τον Ρέι Κένεντι στο 60’ δεν ήταν αρκετό, αφού οι «κόκκινοι» χρειάζονταν ακόμη ένα γκολ. Με 15 λεπτά να απομένουν, ο Πέισλι έκανε τη μαγική κίνηση, περνώντας στο γήπεδο τον 20χρονο Ντέιβιντ Φέρκλαφ. Ο πιτσιρικάς έγραψε το 3-1 μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού και η πρόκριση στα ημιτελικά ήταν γεγονός!

.04
Ουαλία-Σκωτία 0-2, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 1977
Προκριματικά παγκοσμίου κυπέλλου 1978
Θεατές: 50.850
Μπορεί στο γρασίδι να βρίσκονταν οι Τζον Τόσακ, Τζόι Τζόουνς και Κένι Νταλγκλίς, ωστόσο αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για αγώνα της Λίβερπουλ. Η επιθυμία των ανθρώπων της ουαλικής ομοσπονδίας για περισσότερα λεφτά από εισπράξεις έφερε τις δύο εθνικές ομάδες στο Άνφιλντ. Το γήπεδο ήταν όντως κατάμεστο, όμως το κόλπο γύρισε μπούμερανγκ στους Ουαλούς, με τους Σκωτσέζους οπαδούς να μετατρέπουν τις κερκίδες σε μία θάλασσα από μπλε! Τελικά η Σκωτία κέρδισε 0-2, με αμφιλεγόμενο πέναλτι του Ντον Μέισον στο 78’ και γκολ του «Κινγκ Κένι» Νταλγκλίς στο 87’, «σφραγίζοντας» το εισιτήριο γα το μουντιάλ της Αργεντινής.

.03
Λίβερπουλ-Νότιγχαμ Φόρεστ 1-1, Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 1980
Ημιτελικός Λιγκ Καπ, 2ο παιχνίδι
Θεατές: 50.880
Η σπουδαία Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ είχε μετατραπεί σε «κακό δαίμονα» των «ρεντς» τα προηγούμενα χρόνια, κερδίζοντας το πρωτάθλημα και το κύπελλο πρωταθλητριών, καθώς και το Λιγκ Καπ του 1978. Η «κατάρα» συνεχίστηκε και τώρα, με την ομάδα του Νότιγχαμ (που είχε προβάδισμα ενός γκολ από το πρώτο ματς) να προηγείται με πέναλτι του Τζον Ρόμπερτσον στο 24’. Η «χρυσή» αλλαγή του αγώνα με τη Σεντ Ετιέν, Ντέιβιντ Φέρκλαφ, έκανε και πάλι το καθήκον του στο 84’ ερχόμενος ξανά από τον πάγκο, ωστόσο το 1-1 δεν ήταν αρκετό…

.02
Λίβερπουλ-Άρσεναλ 0-2, Παρασκευή 26 Μαΐου 1989
Ντιβίζιον 1
Θεατές: 41.718
Στην πιο τραυματική -αγωνιστικά- βραδιά στην ιστορία της Λίβερπουλ (μετά από την τραγωδία του Χίλσμπορο μόλις τον περασμένο μήνα), η Άρσεναλ πραγματοποίησε ένα από τα πιο απρόσμενα comeback όλων των εποχών, κατακτώντας το πρωτάθλημα. Ήταν το τελευταίο ματς της σεζόν, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το βρετανικό ITV, με τον τίτλο στην κόψη του ξυραφιού. Οι μονομάχοι ήταν ισόβαθμοι, με τους «ρεντς» να προηγούνται όμως στη διαφορά τερμάτων. Οι «κανονιέρηδες» ήθελαν νίκη με 2 γκολ διαφορά και το πέτυχαν, με το καθοριστικό γκολ να έρχεται από τον Μάικλ Τόμας στις καθυστερήσεις!

.01
Λίβερπουλ-Τσέλσι 1-0, Τρίτη 3 Μαΐου 2005
Ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ, 2ο παιχνίδι
Θεατές: 42.529
Το «γκολ-φάντασμα» του Λούις Γκαρθία «στοιχειώνει» ακόμη τα όνειρα του Ζοζέ Μουρίνιο, σε ένα παιχνίδι για πολύ γερά νεύρα. Μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα μία ισοπαλία με γκολ αρκούσε στους «μπλε» για να προκριθούν στον τελικό της διοργάνωσης. Τελικά η κεφαλιά του Ισπανού χάρισε την πρόκριση στη Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ, με το ερώτημα να βασανίζει ακόμη τους ποδοσφαιρόφιλους: πέρασε ή όχι τη γραμμή;

Extra
Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Σίτι, Κυριακή 13 Απριλίου 2014
Πρέμιερ λιγκ
Θεατές: sold out
Τα πράγματα είναι απλά. Κερδίζει η Λίβερπουλ και σχεδόν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Αγγλίας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/