Connect with us

STORY

Επαναστάτης χωρίς μανίκια

Published

on

Αγγλοσαξωνικός τρόπος ζωής και προσήλωση στην παράδοση είναι δύο έννοιες που πηγαίνουν πακέτο. Όχι όμως αν είσαι Γάλλος! Ο Μασσαλός μέσος της Άρσεναλ Ματιέ Φλαμινί αγνόησε επιδεικτικά το εθιμοτυπικό dress code των «κανονιέρηδων», αποφασίζοντας να ψαλιδίσει τα μανίκια του στο ύψος του αγκώνα, πριν τη σέντρα της χθεσινοβραδινής αναμέτρησης με την ομάδα της γενέτειράς του, Μαρσέιγ.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Αυτή ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά που ο ατίθασος Φλαμινί έκοβε τη μακρυμάνικη φανέλα του, αφού το είχε επαναλάβει στην πρόσφατη ήττα της Άρσεναλ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Όλντ Τράφορντ. Σύμφωνα με τις παραδόσεις της ομάδας του Λονδίνου, ο αρχηγός της εκάστοτε ενδεκάδας είναι εκείνος που, σαν άλλος λοχαγός, αποφασίζει για το μήκος των μανικιών που θα φορέσει η ομάδα σε κάθε αγώνα! Οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το πρόσταγμά του, τηρώντας έναν άγραφο νόμο που κρατάει στους «κανονιέρηδες» από… αμνημονεύτων χρόνων.

Η κίνηση του Φλαμινί δεν πέρασε απαρατήρητη, αφού εξόργισε τόσο τον φροντιστή της ομάδας, όσο και τον προπονητή και συμπατριώτη του, Αρσέν Βενγκέρ. «Δε μου άρεσε καθόλου αυτό που έκανε και δεν θα ξανασυμβεί», τόνισε εμφανώς εκνευρισμένος ο Αλσατός. Από την πλευρά του, ο 29χρονος μέσος έκανε τον… Κινέζο λέγοντας ότι «Αγωνίζομαι στο κορυφαίο επίπεδο εδώ και δέκα χρόνια και μου αρέσει να κόβω τα μανίκια από τις φανέλες μου»!
φλαμινι

Και επειδή οι παραδόσεις στο Νησί είναι ό,τι και η βασίλισσα -δηλαδή ιερές-, στο κράξιμο του Γάλλου έσπευσε να πάρει μέρος και ο βετεράνος αμυντικός των «κανονιέρηδων» Λι Ντίξον, νουθετώντας παράλληλα τον Φλαμινί να υπακούσει στο έθιμο! «Και σ’ εμένα άρεσαν τα κοντά μανίκια, άλλωστε τα προτιμούσα κι εγώ όταν ήμουν αρχηγός. Όμως η παράδοση του συλλόγου πρέπει να τηρείται με κάθε κόστος. Όταν ήταν αρχηγός ο Τόνι Άνταμς συνήθιζε να ρωτάει τους παίκτες να ψηφίσουν τι προτιμούν. Αν επικρατούσε η μακρυμάνικη εμφάνιση, εγώ τα γύριζα μόνος μου επάνω μετά τη σέντρα», κατέληξε ο Ντίξον. Ειδική περίπτωση ήταν ο Μπράιν Τάλμποτ (αγωνίστηκε στα 80s στην Άρσεναλ), ο οποίος ζήτησε και πήρε ειδική άδεια από το διοικητικό συμβούλιο των “κανονιέρηδων” προκειμένου να… γυρίζει τα μανίκια από τη μακρυμάνικη εμφάνιση.

Παραδόσεων συνέχεια
Δεν είναι όμως μόνο οι “κανονιέρηδες” που τηρούν ευλαβικά τις παραδόσεις τους. Μία από τις πλέον διάσημες στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Αγγλίας υπάρχει στο Άνφιλντ. Απαγορεύεται να γίνει η σέντρα του αγώνα, αν οι οπαδοί της Λίβερπουλ δεν τραγουδήσουν το “You never walk alone”. Επίσης όλοι οι παίκτες της ομάδας είναι υποχρεωμένοι να χτυπήσουν την ταμπέλα “This is Anfeild” καθώς βγαίνουν από τα αποδυτήρια στον αγωνιστικό χώρο.
Λίγο πιο πέρα, στο Στάνλεϊ Παρκ της Έβερτον η υπάρχει η “Toffee Lady” η οποία πριν από την έναρξη του αγώνα κάνει το γύρο του γηπέδου πετώντας στις κερκίδες ζαχαρωτά. Άλλωστε η παράδοση αναφέρει πως το προσωνύμιο “ζαχαρωτά” η Έβερτον το πήρε από το κατάστημα ζαχαρωτών πoυ υπάρχει κοντά στο γήπεδο.
Μέχρι πριν από λίγο χρόνια (όταν και απαγορεύτηκε), οι οπαδοί της Τσέλσι πετούσαν σέλερι στον αγωνιστικό χώρο, τραγουδώντας παράλληλα ένα ιδιαίτερα υβριστικό τραγούδι.
Όποτε η Μάντσεστερ Σίτι φτάνει στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας, στη θέση του σήματος στη φανέλας ράβεται το έμβλημα της πόλης του Μάνστεστερ. Στον τελικό του 2011, προτίμησαν το έμβλημα της πόλης να υπάρχει σε σχέδιο μέσα στα νούμερα της φανέλας.
Στη Νιούκαστλ, θεωρούν το Νο9 στη φανέλα το παραδοσιακό νούμερο του επιθετικού και θα πρέπει να το φοράει πάντα ο σκόρερ της ομάδας. Χιου Γκάλαχερ, Τζάκι Μίλμπερν, ΣούπερΜακ Μακντόναλντ, Μίκι Κουίν, Λες Φέρντιναρντ, Άλαν Σίρερ, Άντι Κόουλ, Ντεμπά Σισέ και η λίστα συνεχίζεται.
Όπως έλεγε και ο σοφός γερο-πειρατής στο «Αστερίξ» (νάτοι πάλι οι Γάλλοι…), «Ω καιροί, ω ήθη»!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/