Connect with us

OLYMPICS

Επιτυχία του Καπράλου

Published

on

Τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού είναι πολλά, όμως εκτός των διεθνών εξελίξεων δεν πρόκειται να μείνει. Όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί και αναμενόταν, ο Σπύρος Καπράλος επανεξελέγη στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής και θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις των επόμενων ετών, αφού επιπλέον είναι και ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2015 στο Μπακού.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Οι αρχαιρεσίες για ανάδειξη της νέας επιτροπής 4ετούς θητείας έγιναν την περασμένη Παρασκευή στην Ρώμη, έδρα της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής. Από τα αποτελέσματα της διαδικασίας γίνεται αντιληπτό πως η «ομάδα» των νοτιοανατολικοευρωπαίων κυριάρχησε εκλέγοντας εννέα από τα 16 μέλη της Επιτροπής.
Πρόεδρος επανεξελέγη χωρίς αντίπαλο ο Ιρλανδός Πάτρικ Χίκεϊ, όπως επανεξελέγη και ο Κύπριος Κίκης Λαζαρίδης στην θέση του ταμία με τον Ιταλό Ραφαέλε Πανιότζι στην θέση του γενικού γραμματέα. Αυτός όμως που έκανε αίσθηση, ήταν ο Σεμπάστιαν Κόου ο οποίος έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εξελέγει στην εκτελεστική επιτροπή. Αυτό αποτελεί άλλο ένα βήμα προς την κορυφή (ΔΟΕ) για τον φιλόδοξο Βρετανό λόρδο που θεωρείται (και όχι άδικα) ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες του αθλητισμού στον κόσμο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής, ήταν αυτός που ρύθμισε τις εξελίξεις μαζί με την ομάδα των νοτιο-ανατολικών της Ευρώπης. Για να μη αφήσουν εκτός πραγμάτων τους βορειοδυτικούς, στήριξαν την επιλογή του Κόου.

Ο 68χρονος Χίκεϊ, το 2017 θα αποχωρήσει όχι μόνο από την προεδρεία της επιτροπής, αλλά και από το σώμα των “αθανάτων”, λόγω ηλικίας. Το 2017 θα είναι 72 ετών και σύμφωνα με το καταστατικό της ΔΟΕ (όσοι έχουν γίνει μέλη μετά το 1999, πρέπει να αποχωρούν στα 70) δε θα μπορέσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Ο Σπύρος Καπράλος έχει πολύ καλή σχέση με τον Κόου και όπως δείχνουν τα πράγματα, μετά τη λήξη της θητείας της νεοεκλεγμένης επιτροπής (2017), θα διεκδικήσει να είναι είτε αντιπρόεδρος, είτε ταμίας είτε ακόμα και πρόεδρος. Όλα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις του Βρετανού λόρδου. Αν ο Κόου αποφασίσει να κατεβεί για πρόεδρος, ο Καπράλος θα επιλέξει κάποιο άλλο πόστο. Ωστόσο όμως, το 2017 όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Βρετανός θα είναι ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF) και αυτό σημαίνει πως θα έχει άλλες …σκοτούρες να ασχοληθεί. Οπότε το πιο πιθανό είναι να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα.

Αυτή η επανεκλογή του Καπράλου και μάλιστα με… πρωταγωνιστικό τρόπο, θα τον βοηθήσει σημαντικά στο να είναι αυτός που σε δύο χρόνια από τώρα θα διεκδικήσει την θέση του «αθάνατου», όταν και θα αποχωρήσει λόγω ηλικίας ο Λάμπης Νικολάου.
Η Ελλάδα βάζει βάσεις ώστε μετά 2-3 χρόνια να αποκτήσει και πάλι δυναμική στον χώρο του διεθνή αθλητισμού κάτι που το έχει χάσει από το 2004 και μετά κυρίως λόγω αλλαγής της γενιάς καθώς οι παλιοί παράγοντες είτε απεβίωσαν είτε μεγάλωσαν είτε βρέθηκαν εκτός (Μαστρανδρέας, Βασιλακόπουλος, Κυριακού, Δημητρόπουλος, Χαμάκος, κλπ.) και άρχισαν να φεύγουν από τα πράγματα, ενώ οι νέοι ακόμη δεν έχουν αναρριχηθεί στην ιεραρχία.

Το νέο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής
Πρόεδρος: Πάτρικ Χίκεϊ
Αντιπρόεδρος: Γιανέζ Κοτσίγιαντσιτς
Γενικός γραμματέας: Ραφαέλε Πονιότζι
Ταμίας: Κίκης Λαζαρίδης
Μέλη: Σπύρος Καπράλος, Χασάν Αράτ, Αλεχάντρο Μπλάνκο, Φράντισεκ Σμέλαρ, Σεμπάστιαν Κόου, Αλεξάντερ Κοσλόφσκι, Αντρέι Κρασνίτσκι, Νιλς Νίγκαρντ, Ζλάτκο Μάτεσα, Μαρκ Θίσεν, Μίκαελ Βέσπερ και Εφραίμ Ζίνγκερ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/