Connect with us

STORY

Υποψήφιοι μεταλλιούχοι

Published

on

Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει από το ευρωπαϊκό ραντεβού των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών του στίβου. Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε στη Ζυρίχη με προσδοκίες διάκρισης. Εως και τέσσερις αθλητές μας μπορούν να επιστρέψουν με μετάλλιο και άλλοι τόσοι να καταφέρουν να περάσουν στον τελικό. Αναλύοντας τα δεδομένα και με βάση την αγωνιστική κατάσταση των πρωταθλητών μας, παρουσιάζουμε τις προσδοκίες που υπάρχουν από την ελληνική ομάδα στη Ζυρίχη.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Άνδρες
100μ. Ο Μάκης Στεργιούλης έχει πετύχει ήδη με τη συμμετοχή του μετά από χρόνια σε μεγάλη διοργάνωση. Μία επίδοση στα 10.35-10.40 είναι στα πόδια του, αλλά δεν είναι αρκετή να τον οδηγήσει ούτε στον ημιτελικό.

200μ. Ο Λυκούργος Τσάκωνας είναι ένας αθλητής που τον διακρίνει η σταθερότητα. Το φετινό ευρωπαϊκό 200αρι δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορο. Ένα 20.40 που είναι μέσα στις δυνατότητες του, θα τον φέρει στον τελικό και εκεί όλα είναι ανοικτά, με μία θέση στην εξάδα να είναι πολύ κοντά.

110μ. εμπόδια Το συγκεκριμένο αγώνισμα είναι ιδιαίτερα τεχνικό. Ένα λάθος πέρασμα στα εμπόδια μπορεί να ανατρέψει ολόκληρη χρονιά. Ο Κώστας Δουβαλίδης, όμως έχει και την εμπειρία και καλό ρυθμό φέτος. Θεωρείται δεδομένη η παρουσία του στον τελικό και μία θεση στην εξάδα. Η κατάκτηση μεταλλίου όμως είναι δύσκολη.

Ύψος Στο συγκεκριμένο αγώνισμα η Ελλάδα συμμετέχει με δύο καλούς αθλητές. Ο μεν Αντώνης Μάστορας δεν έχει ακόμη μεγαλη εμπειρία και την απαραίτητη σταθερότητα στα μεγάλα άλματα. Έχει όμως τα προσόντα να μπει στον τελικό και να φτάσει μέχρι την εξάδα. Από την άλλη, ο Κώστας Μπανιώτης είναι έμπειρος αθλητής, αλλά δεν είχε τον χρόνο να κάνει ολοκληρωμένη προετοιμασία. Μπορεί όμως να μπει τελικό και αυτός και μετά όλα παίζουν.

Επί κοντώ Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Σόποτ, Κώστας Φιλιπίδης άργησε να φορμαριστεί φέτος, αφού ο μεγάλος στόχος ήταν το παγκόσμιο κλειστού. Ωστόσο είναι ο αθλητής που βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και η πρόκρισή του στον τελικό θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Όσον αφορά το μετάλλιο, θα πρέπει να κάνει άλμα πάνω από τα 5.75μ. που ακόμα δεν του έχει βγει (πηγαίνει με επίδοση 5.62μ.). Στα υπέρ του, η απουσία της τελευταίας στιγμής του Γερμανού Μάλτε Μορ αλλά και των Χολζντέπε και Ότο. Ο δεύτερος Έλληνας του αγωνίσματος, Δημήτρης Πατσουκάκης, θα κυνηγήσει να μπει στον τελικό και με άλμα στα 5.50μ. θα έχει ελπίδες.

Μήκος Είναι ξεκάθαρο πως ο Λούης Τσάτουμας είναι μεγάλη ελπίδα για μετάλλιο. Με 8.25μ. φέτος έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Είναι πολύ σταθερός σε άλματα πάνω απο 8.15μ., έμπειρος αθλητής και ξέρει καλά τί πρέπει να κάνει σε μεγάλους αγώνες. Το μήκος είναι ιδιαίτερα πεσμένο τα τελευταία χρόνια και σε περίπτωση που κάνει άλμα κοντά στα 8.20μ. το μετάλλιο είναι δικό του. Ο Νίκος Ξενικάκης, συμμετέχει για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση και η πρόκριση στον τελικό θα είναι δύσκολη. Πηγαίνει πρωτίστως για την εμπειρία. Αν πάντως βγάλει ένα άλμα στα 7.90μ. ίσως καταφέρει να μπει 12αδα που θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Τριπλούν Ο Δημήτρης Τσιάμης, ένας επίσης έμπειρος αθλητής, πηγαίνει πρώτα να περάσει στον τελικό που λογικά θα τα καταφέρει και μετά βλέπει μία θέση στην πρώτη εξάδα. Είναι ξεκάθαρα στις δυνατότητες του και μπορεί να τα καταφέρει αρκεί να βγάλει άλμα πάνω από τα 17μ. που χρειάζεται για αυτό το επίπεδο.

Δισκοβολία Ο Γιώργος Τρέμος, έχει βλέψεις για τελικό, αλλά τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Φέτος έκανε μία φορά βολή στα 63 μέτρα, όμως στους περισσότερους αγώνες οι βολές του ήταν μεταξύ 56-58 μέτρων. Χρειάζεται 60 μετρα για να περάσει στον τελικό και για αυτό η αποστολή του είναι πολύ δύσκολη.

Ακοντισμός Ο Σπύρος Λεμπέσης, αρχικά πηγαίνει για την πρόκριση στον τελικό. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει και μπορεί να κάνει. Το ακόντιο είναι κατ’ εξοχήν… ευρωπαϊκό αγώνισμα και είναι όλοι οι κορυφαίοι αθλητές θα είναι στη Ζυρίχη. Αν προκριθεί στον τελικό, το επόμενο βήμα θα είναι μία θέση στην οκτάδα, αφού για το μετάλλιο θα χρειαστεί ατομικό ρεκόρ, δηλαδή βολή πάνω από τα 85μ.

Βάδην Το βάδην είναι πολύ ανοιχτό αγωνίσμα. Το μειονέκτημα των Ελλήνων αθλητών είναι ότι δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν 2-3 ανταγωνιστικούς αγώνες σε αντίθεση με αθλητές άλλων χωρών και έτσι δεν φαίνονται οι πραγματικές δυνατότητες τους. Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ είναι πάντα μαχητής και μεγάλος αγωνιστής. Μπορεί να μπει στη 12αδα ενώ δε θα είναι έκπληξη αν καταφέρει να πλασαριστεί και στους πρώτους οκτώ.

Γυναίκες
100μ. Κοκλώνη και Γάτου δεν έπιασαν το όριο του ΣΕΓΑΣ, όμως από τη στιγμή που θα είναι στη Ζυρίχη με την ομάδα της σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. έχοντας πιάσει το όριο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας μπορούν να αγωνιστούν και στα 100μ. και μάλλον θα το κάνουν ως ξεμούδιασμα πριν τον αγώνα της 4Χ100μ. που είναι και ο μεγάλος τους στόχος. Στα 100μ. οι δύο αθλήτριες μας μπορούν να φτάσουν μέχρι τον ημιτελικό, κάτι που θα είναι επιτυχία.

200μ. Η Μαρία Μπελιμπασάκη είναι πολύ ανταγωνιστική αθλήτρια και σταθερή στις επιδόσεις της. Για να μπει τελικό πιθανόν να χρειαστεί να βελτιώσει την καλύτερη φετινή επίδοση της που είναι 23.14, έχει όμως τη δυνατότητα να το κάνει. Και ο τελικός θα είναι μεγάλη επιτυχία. Η Ανδριάνα Φέρρα όπως και τα κορίτσια των 100μ. έχοντας το όριο της ευρωπαϊκής θα συμμετάσχει στις σειρές των 200μ. σαν… ζέσταμα για τη σκυταλοδρομία.

100μ. εμπόδια Η Ελισάβετ Πεσιρίδου μπορεί να τρέξει κάτω από 13.50. Όμως με αυτήν την επίδοση δεν μπαίνει τελικό. Θα χρειαστεί ατομικό ρεκόρ και χρόνος στα 13.30 για να φτάσει στα ημιτελικά που λογικά αποτελεί το μεγάλο στόχο της Ελληνίδας εμποδίστριας.

Επί κοντώ Αν και κάποιοι μπορεί να το θεωρήσουν υπερβολικό, δεν είναι καθόλου να περιμένουμε δύο μετάλλια στο επι κοντώ γυναικών. Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σταθερότητα στα 4.65μ.-4.70μ. και έχει την κορυφαία επίδοση φέτος (4.71μ.) μαζί με τη Γερμανίδα Λίζα Ράιζιχ. Θα είναι έκπληξη αν μείνει εκτός βάθρου. Αντιθέτως η Νικόλ Κυριακοπούλου προέρχεται από τραυματισμό που την έχει πάει πίσω, καθώς το επί κοντώ είναι αγώνισμα που σε φορμάρουν οι αγώνες. Είναι όμως έμπειρη, πεισματάρα και συνεχώς βελτιώνεται. Θα κυνηγήσει το μετάλλιο, θεωρώντας δεδομένη μία θέση στην πρώτη εξάδα του τελικού.

Μήκος Η Ευθυμία Κολοκυθά έχοντας φέτος κινηθεί σε άλματα 6.20μ.-6.25μ. δεν μπορεί να περιμένει και πολλά. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επαναλάβει άλμα πάνω από τα 6.60μ. για να μπει στον τελικό. Πηγαίνει περισσότερο για την εμπειρία.

Δισκοβολία Με φετινή επίδοση στα 57.20μ., η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου κυνηγάει την έκπληξη. Θα πρέπει να ρίξει βολή στα μέτρα της για να περάσει στον τελικό. Είναι σταθερή και αυτό μετράει πολύ και μπορεί να βρεθεί στις κορυφαίες δώδεκα από εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

Βάδην Το ελληνικό δίδυμο Ζαπουνίδου-Ντρισμπιώτη μπορεί να μπει στην 20άδα, που θα είναι επιτυχία. Όμως το βάδην έχει πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες και φυσικά κρίση που μπορεί να σε βγάλει εκτός αγώνα ή μπορεί να σε φέρει και πιο ψηλά. Είναι ανοικτό και δύσκολα γίνονται ακριβείς προβλέψεις.

Σκυταλοδρομία 4Χ100μ. Κοκλώνη, Γάτου, Μπελιμπασάκη και Φέρρα για πρώτη φορά μετά απο πολλά χρόνια στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να δουλέψουν αρκετά πάνω στις αλλαγές. Το αποτέλεσμα θα φανεί στον αγώνα, αλλά ήδη το πρώτο βήμα έγινε. Η τετράδα μας μπορεί να προκριθεί στον τελικό και μπορεί να φτάσει μέχρι και τετράδα, στην σκυτάλη πολλά μπορούν να συμβούν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/