Connect with us

STORY

Μήνυμα Ομπάμα στους gay

Published

on

Με την προεδρική έγκριση και την αμέριστη υποστήριξη του πλανητάρχη Μπάρακ Ομπάμα, άνοιξε στο Οχάιο των ΗΠΑ η αυλαία των 9ων “Gay Games” (9-16 Αυγούστου), γνωστών και ως Ολυμπιακών Αγώνων Ομοφυλοφίλων.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, διάρκειας 1:23, ο πρόεδρος Ομπάμα καλωσόρισε τους χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες που θα λάβουν μέρος στους αγώνες, καθώς και τους προπονητές και τις οικογένειές τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την τεράστια σημασία της διοργάνωσης για την εξέλιξη του κινήματος ΛΟΑΤ (αγγλικά LGBT, δηλαδή lesbian, gay, bisexual, and transgender), αλλά και στη συνεχιζόμενη μάχη των μελών του για τον σεβασμό προς τα λεσβιακά, ομοφυλόφιλα, αμφισεξουαλικά και τρανσεξουαλικά άτομα. Στην εξαγγελία του, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη σταδιακή αλλαγή που συντελέστηκε στις ΗΠΑ από το 1982 (χρονιά της 1ης διοργάνωσης) και μετά, με την παγίωση μίας κουλτούρας σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι ορισμένοι από τους αθλητές προέρχονται από χώρες όπου η σεξουαλική τους προτίμηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την ελευθερία, αλλά και την ίδια τη ζωή τους. Ο Ομπάμα επιβεβαίωσε στη συνέχεια τη δέσμευση της χώρας του για τη διαρκή στήριξη των αθλητών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “στεκόμαστε πλάι και μαζί σας για τα ανθρώπινα δικαιώματά σας… γιατί η ουσία των ΗΠΑ είναι πως όποιοι κι αν είστε, ασχέτως με το πώς είναι η εμφάνισή σας, από που προέρχεστε ή ποιον αγαπάτε, μπορείτε να τα καταφέρετε αν προσπαθήσετε”!

Το μήνυμα του Ομπάμα
[youtube id=”KfFKh3eHK3Y” width=”620″ height=”360″]

Η λαμπρή τελετή έναρξης των 9ων Gay Games έλαβε χώρα με παράλληλες εκδηλώσεις, τόσο στην επιβλητική “Quicken Loans Arena”, έδρα της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ, Κλίβελαντ Καβαλίερς, όσο και στην πόλη Άκρον, γενέτειρα του σούπερ σταρ της ομάδας, ΛεΜπρον Τζέιμς. Στην τελετή παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από 51 χώρες, αλλά και 48 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ το πρόγραμμα της βραδιάς λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Λανς Μπας, πρώην τραγουδιστής του συγκροτήματος ‘N Sync, ο τέσσερις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης των καταδύσεων, Γκρεγκ Λουγκάνις, η ηθοποιός-τραγουδίστρια Άντρια Μακ Άρντλ (η γνωστή “Άννι” του ομώνυμου μιούζικαλ), αλλά και το θρυλικό συγκρότημα Πόιντερ Σίστερς.

Εκτιμάται ότι οι αθλητές που θα αγωνιστούν φέτος θα ξεπεράσουν τους 7.000, με τη συμμετοχή να είναι ανοιχτή σε όλους όσους το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης ή αθλητικών επιδόσεων. Μάλιστα η διοργάνωση φιλοξενείται στο Κλίβελαντ σε μία ιδιαίτερα ενδιάφερουσα συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, καθώς μαίνεται στις ΗΠΑ η διαμάχη αναφορικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα της νομιμότητας των ομοφυλοφιλικών γάμων, με την πολιτεία του Οχάιο να έχει τεθεί ανοιχτά κατά του θεσμού, δυνάμει ειδικής συνταγματικής τροπολογίας που ισχύει τα 10 τελευταία χρόνια. Ωστόσο η δυναμική, όσο και αναπάντεχη, εμφάνιση του προέδρου Ομπάμα υπέρ των Gay Games αποτελεί μία ηχηρή απάντηση προς πάσα κατεύθυνση, και έρχεται να προστεθεί στην ανοιχτή αντίθεση του Λευκού Οίκου προς το ομοφοβικό νομοσχέδιο του Βλάντιμιρ Πούτιν, που είχε απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Τότε, η αμερικανική κυβέρνηση είχε σνομπάρει την τελετή έναρξης των Αγώνων, αποστέλλοντας ως αντιπροσώπους της -αντί του Μπαράκ Ομπάμα- τρεις ομοφυλόφιλους αθλητές, την τενίστρια Μπίλι Τζιν Κινγκ, την αθλήτρια του χόκεϊ επί πάγου Κέιτλιν Κάχαου και τον πατινέρ Μπράιαν Μποϊτάνο.

Η ιστορία των Gay Games
Οι Αγώνες Ομοφυλοφίλων γεννήθηκαν ως ιδέα το 1982 στο Σαν Φρανσίσκο. Εμπνευστής και πνευματικός πατέρας τους ήταν ο ομοφυλόφιλος δεκαθλητής και γιατρός, Δρ. Τομ Γουαντέλ, ο οποίος είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968 με τις ΗΠΑ, κερδίζοντας την 6η θέση ανάμεσα σε 33 αθλητές.
Αρχικά οι Αγώνες ονομάστηκαν “Gay Olympics”, και στόχος τους ήταν η προώθηση του πνεύματος σεβασμού, αποδοχής και συμμετοχής ανάμεσα στους ομοφυλόφιλους, στο πνεύμα δηλαδή των αυθεντικών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ομοιότητες ανάμεσα στους δύο θεσμούς είναι πολλές, αφού η διοργάνωση γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχει και η φλόγα που καίει καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Ωστόσο, η χρήση του όρου “Ολυμπιακοί” από τον Γουαντέλ βρήκε αντίθετη την αμερικανική Ολυμπιακή επιτροπή, η οποία κινήθηκε νομικά εναντίον του λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη των παρθενικών Αγώνων, απαιτώντας την αφαίρεση της λέξης. Μετά από πενταετή νομικό αγώνα, ο Γουαντέλ αναγκάστηκε να αλλάξει οριστικά την επίσημη ονομασία των Αγώνων σε “Gay Games”, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του από Έιτζ, τον Ιούλιο του 1987. Είχε προλάβει όμως να βιώσει την τεράστια επιτυχία των δεύτερων Αγώνων, το 1986 στο Σαν Φρανσίσκο, στους οποίους μάλιστα είχε συμμετάσχει, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό. Οι τελευταίες του λέξεις πριν ξεψυχήσει ήταν “Ε λοιπόν, αυτό προβλέπεται να είναι ενδιαφέρον…”.

Ο Δρ. Τομ Γουέντελ.

Οι διοργανώσεις
1982 – Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
1986 – Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
1990 – Βανκούβερ, Καναδάς
1994 – Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
1998 – Άμστερνταμ, Ολλανδία
2002 – Σίδνεϊ, Αυστραλία
2006 – Σικάγο, ΗΠΑ
2010 – Κολωνία, Γερμανία
2014 – Κλίβελαντ-Άκρον, ΗΠΑ
2018 – Παρίσι, Γαλλία

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/