Connect with us

OLYMPICS

Ηττα για τον Μπαχ!

Published

on

Ακόμα και ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Τόμας Μπαχ δεν θα περίμενε ποτέ, να δεχθεί τέτοια σφαλιάρα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Να ψηφίσουν δηλαδή οι Βαυαροί κατά της υποψηφιότητας του Μονάχου για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022.

του Θανάση Νικολάου
ath_nikolaou
follow me @ThanNikolaou

Όταν το Σεπτέμβριο στο Μπουένος Άιρες, ο Τόμας Μπαχ κέρδιζε την κούρσα διαδοχής του Ζακ Ρογκ, η πρώτη του εξαγγελία ως πρόεδρος της ΔΟΕ ήταν η αύξηση των υποψήφιων πόλεων για την ανάληψη Χειμερινών και Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Πριν όμως ο αλέκτωρ φωνήσαι τρεις, δέχθηκε ισχυρή… σφαλιάρα από τους συμπατριώτες του. Μετά από δημοψήφισμα που διεξήχθει στις επτά διοικητικές περιφέρειες της Βαυαρίας, οι πολίτες της ψήφισαν αρνητικά για την κατάθεση υποψηφιότητας για την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022. Αυτών, που ο Μπαχ σύμφωνα με το ρεπορτάζ προόριζε για τους συμπατριώτες του, προκειμένου να γίνει το Μόναχο η πρώτη πόλη που θα έχει διοργανώσει τόσο Θερινούς όσο και Χειμερινούς Αγώνες.

Αυτό είναι το δεύτερο ηχηρό χαστούκι που δέχεται ο Τόμας Μπαχ από τους συμπατριώτες του. Το 2011, ο Γερμανός νυν πρόεδρος της ΔΟΕ, ήταν ο επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης των Χειμερινών Αγώνων του 2018. Όμως και τότε υπήρχε μεγάλο ποσοστό Βαυαρών που δεν ήθελαν τους Αγώνες και για το λόγο αυτό ηττήθηκε στη διαδικασία της ψηφοφορίας από τη Πιονγιάνγκ.
Την ζημιά στον Μπαχ έκανε τότε η πόλη Γκάρμις-Πάρτενκιρχεν η οποία θα φιλοξενούσε κάποια από τα αγωνίσματα. Το συγκεκριμένο θέρετρο, ήταν το κέντρο των Χειμερινών Αγώνων του 1936, μετά εξαναγκαστική ένωση των δύο κοινοτήτων (Γκάρμις και Πάρτινκιρχεν) από τον Αδόλφο Χίτλερ. Από τότε αυτές οι δύο κοινότητες δηλώνουν συνεχώς εναντίων των Αγώνων. Αυτό έκαναν και σήμερα ψηφίζοντας 51,56% κατά και 48,44% υπέρ.
Η απογοήτευση στη Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή ήταν τεράστια. Ο Άλφονς Χόρμαν ο οποίος είναι ο αντικαταστάτης του Μπαχ στην προεδρία της ΓΟΕ, δήλωσε “Το αποτέλεσμα μας απογοητεύει αλλά θα πρέπει να το αποδεχθούμε”.

Μέχρι στιγμής οι υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί είναι πέντε. Το Αλμάτι από το Καζακστάν, το Λβιβ της Ουκρανίας, το Όσλο της Νορβηγίας, ενώ υπάρχουν και οι διπλές υποψηφιότητες Πεκίνου-Ζανγκζιάκου από την Κίνα και η κοινή Πολωνίας-Σλοβακίας με επίκεντρο την Κρακοβία. Σήμερα αναμένεται και η απόφαση της Στοκχόλμης αν θα συμμετάσχει στη διακασία ως η έκτη υποψηφιότητα. Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει στις 14 Νοεμβρίου.

Το Μόναχο είναι η δεύτερη πόλη που βγαίνει εκτός μετά από δημοψήφισμα. Τον περασμένο Μάρτιο, Νταβός και Σεντ Μόριτζ υποχρεώθηκαν να αποσύρουν την υποψηφιότητα τους, καθώς οι πολίτες του ελβετικού καντονιού Γκράουμπουντεν ψήφισαν κατά 52,66% και υπέρ 47,34%.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/