Connect with us

STORY

Η αρχή της… αιωνιότητας

Published

on

Ογδοντά επτά χρόνια (παρά 15 μέρες) πριν ξεκινάει η μεγάλη κόντρα του Άρη με τον ΠΑΟΚ (και) στο μπασκετικό γήπεδο! Δύο μέρες πριν τον πρώτο επίσημο αγώνα των δύο ομάδων, για τον προημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας, το sportsfeed.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και δίνει λεπτομέρειες για τον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Κυριακή πρωί της 24ης Οκτωβρίου 1926. Ώρα 10.30. Το γήπεδο της ΧΑΝΘ σφύζει από κόσμο. Είναι γεγονός για την πόλη το πρώτο πρωτάθλημα μπάσκετ, που διοργανώθηκε από την ΧΑΝΘ με τη συμμετοχή επίσης του Άρη, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή και της (θεσσαλονικιώτικης) ΑΕΚ.

Έχει τελειώσει ο πρώτος επίσημος αγώνας. Ο Ηρακλής κέρδισε την ΑΕΚ με σκορ 42-4! Το μεγάλο ντέρμπι είναι αυτό ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ. Στον Τύπο της εποχής υπάρχει περιγραφή του αγώνα και μια συγκλονιστική λεπτομέρεια: Από τότε υπήρχε φανατισμός, εντάσεις και νεύρα μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, που οδήγησαν σε αποβολή του αρχηγού του ΠΑΟΚ, Ομουρλόγλου για “ανάρμοστη και αντιαθλητική στάση αυτού και της ομάδας του κατά της ομάδας του Άρεως, μετά τη λήξη του αγώνα της παρελθούσης Κυριακής”.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε το πρώτο ντέρμπι, με σκορ 14-12. “Οι παίκτες του Άρεως με συστηματικό παιχνίδι επιτυγχάνουν με δυσκολία 6 τέρματα, έναντι μηδενός του ΠΑΟΚ. Εν συνεχεία, επιτυγχάνουν αμφότερες οι ομάδες ανά τέσσερα τέρματα κατόπιν πεισματώδους πάλης και ο Άρης έχει 10 τέρματα, έναντι 4 του ΠΑΟΚ. Οι του ΠΑΟΚ εντείνουν τις προσπάθειές τους και επιτυγχάνουν έξι ακόμη τέρματα, ισοφαρίζοντας τον αγώνα. Από τη στιγμή ταύτη, διεξάγεται μία φοβερά πάλη προς επιτυχία τερμάτων διά την τελική νίκη.
Η ομάς του ΠΑΟΚ με τους σωματώδεις παίκτες της επιτυγχάνει έτερα τέσσερα τέρματα. Οι του Άρεως με το τεχνικό τους παιχνίδι επιτυγχάνουν άλλα δύο, γίνεται μία κατεβασιά προς το τέρμα του ΠΑΟΚ, η σφαίρα εισέρχεται εις το τέρμα, αλλά ο διαιτητής σφυρίζει την λήξη του αγώνος με νικήτρια την ομάδα του ΠΑΟΚ διά τερμάτων 14 έναντι 12 του Άρεως”, αναφέρεται στην εφημερίδα “Μακεδονία”.
Πρώτη νίκη για τον ΠΑΟΚ με τον πλέον επεισοδιακό τρόπο, με ένα καλάθι που δεν μέτρησε ποτέ ο διαιτητής και δεν θα μάθει κανείς ποτέ, αν μετρούσε ή όχι! Παρά την ήττα του από τον ΠΑΟΚ, ο Άρης είναι ο κερδισμένος της ιστορίας, γιατί κατακτά το πρωτάθλημα!
Οι συνθέσεις των δύο αντιπάλων στον πρώτο αγώνα:
ΑΡΗΣ: Ονίκ Μισκετζιάν, Παρσέλ Κουταζιάν, Θ. Στεφόπουλος, Τανιόλ λιάν, Εμ. Αχιλλέως, Αρζαβίρ Τζαμτκιάν, Βαρτάν Ναχαμπετιάν, Ναχαμπέν Εξουζιάν και Π. Φέτσης.
ΠΑΟΚ: Γ. Γεωργιάδης, Ανδρεάδης, Πάγκαλος, Χ. Παντερμαλής, Γ. Μακαρονόπουλος, Ρ. Βλάχος, Γ. Χαλεπλιάν, Γ. Δημητρίου, Σ. Ομουρλόγλου, Τζαφέρης και Φρυδάς.

Την 2η αγωνιστική που διεξήχθη την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 1926, η ΑΕΚ επικράτησε με 16-12 της ΧΑΝΘ, ενώ στο δεύτερο αγώνα της ημέρας, ο Άρης νίκησε με 13-4 τον Ηρακλή. Στις 21 Νοεμβρίου ο Ηρακλής κέρδισε τον ΠΑΟΚ με σκορ 8-7 και ο Άρης την ΧΑΝΘ με σκορ 20-14. Ο πρωταθλητής κρίθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1926, όταν παρουσία χιλιάδων φιλάθλων ο Άρης κέρδισε την ΑΕΚ με σκορ 20-8 και περίμενε ήττα του ΠΑΟΚ για πανηγυρίσει τον τίτλο. Η ΧΑΝΘ κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 18-5 και έτσι ο Άρης στέφθηκε πρωταθλητής, παραλαμβάνοντας το κύπελλο από τον πρόεδρο του τμήματος φυσικής αγωγής της ΧΑΝΘ, κ. Κατωπόδη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/