Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Η Εθνική επόμενη μέρα

Published

on

Η αποχώρηση του Γιώργου Καραγκούνη από μόνη της σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής για την Εθνική ομάδα! Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο «Τυπάρας» έκλεισε στο Ρεσίφε της Βραζιλίας τον κύκλο της πλέον επιτυχημένης περιόδου στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχει, άλλωστε, συνδέσει ο Καραγκούνης την παρουσία του στις Εθνικές ομάδες με τις κορυφαίες διακρίσεις. Σε όλες τις ηλικίες!

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Μόνο που στην απέναντι όχθη, εκτός από τον «Κάρα» ενδέχεται να μείνουν και άλλα μέλη της αποστολής που ταξίδεψε στη Βραζιλία και συμμετείχε στο παγκόσμιο κύπελλο. Ο υπαρχηγός της Εθνικής, ο Κώστας Κατσουράνης ψάχνει ομάδα διότι στον ΠΑΟΚ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, στην ΑΕΚ κλειστό το πορτοφόλι τους και γενικά λείπουν οι ενδιαφερόμενοι. Ο Φάνης Γκέκας αισθάνεται ήδη να τον στοιχειώνει ο εφιάλτης του χαμένου πέναλτι στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα και η παρουσία του στην Εθνική χαρακτηρίζεται πλέον αμφίβολη.
Ερωτηματικά εκφράζονται για άλλους δύο παίκτες της λεγόμενης παλιάς φρουράς, τον Αλέξανδρο Τζιόλη και τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι, ο πρώτος θα είχε σίγουρη πρόσκληση. Ο Πορτογάλος, όμως, αποτελεί παρελθόν για την Εθνική ομάδα. Άλλος ένας κύκλος έκλεισε και έτσι ο Τζιόλης κινδυνεύει να μείνει εκτός επιλογών. Η περίπτωση του «Σάλπι» είναι διαφορετική. Όλα εξαρτώνται από τον ίδιο, διότι ο Κλαούντιο Ρανιέρι εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη συνολική προσφορά του έμπειρου επιθετικού και το φιλότιμο που βγάζει στη διάρκεια των αγώνων.
Να κάνουμε, λοιπόν, τη σούμα της επόμενης μέρας. Στην Εθνική θα συνεχίσουν σίγουρα οι τρεις τερματοφύλακες και οι αμυντικοί που ταξίδεψαν στη Βραζιλία! Με τους υγιείς Κυριάκο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Σιόβα να αποτελούν εν δυνάμει μέλη της ομάδας. Όπως και ο Κώστας Γιαννούλης αντί του Γιώργου Τζαβέλλα, ο οποίος δεν ξέρει αν θα ‘χει χρόνο συμμετοχής στον ΠΑΟΚ και σε ποια θέση.
Στη μεσαία γραμμή, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Παναγιώτης Κονέ, ο άλλος… Παναής, δηλαδή, ο Ταχτσίδης έχουν εξασφαλισμένη θέση στις επιλογές του Ρανιέρι. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τον Ανδρέα Σάμαρη εφόσον διατηρήσει τη θέση του στις βασικές επιλογές του Μίτσελ. Από ‘κει και πέρα, ο Ανδρέας Τάτος, ο Σωτήρης Νίνης, ο Πέτρος Μάνδαλος και Τάσος Λαγός χτυπούν την πόρτα της Εθνικής. Όσο για την επίθεση, ο Γιώργος Σαμαράς θα πάρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού εάν αποχωρήσουν οι Κατσουράνης, Τζιόλης, Σαλπιγγίδης και Γκέκας. Δίπλα του θα μείνουν οι Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Κώστα Μήτρογλου, Γιάννης Φετφατζίδης, Στέφανος Αθανασιάδης, Δημήτρης Παπαδόπουλος και μπορεί η έκπληξη να γίνει με τον Μάρκο Ντούνη, για τον οποίο ακούγονται καλά λόγια από συμβούλους της ΕΠΟ ή και με τον Δημήτρη Κολοβό!
Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι παίκτες στην Εθνική Ελπίδων που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας την επόμενη μέρα. Ο Χάρης Μαυρίας και ο Γιάννης Γιαννιώτας, άλλωστε, κάποια στιγμή κλήθηκαν από τον Σάντος.
Γίνεται αντιληπτό ότι το πέρασμα στη νέα εποχή εξελίσσεται σε ένα στοίχημα για τη διοίκηση της ΕΠΟ, για τον Ρανιέρι, αλλά και για τους διεθνείς που θα μείνουν στην Εθνική. Ο Καραγκούνης εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες της ομάδας, αλλά οι αιχμές του Φερνάντο Σάντος για την αγωνιστική συμπεριφορά κάποιων διεθνών στο ματς με την Κόστα Ρίκα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές τριβές. Τα προκριματικά του Euro 2016 μοιάζουν εύκολα με δεδομένη πρωτίστως την πρόκριση δύο ομάδων από κάθε όμιλο και τη διεξαγωγή μπαράζ για την 3η της κατάταξης. Συνεπώς το μεταβατικό στάδιο της Εθνικής μπορεί να κυλήσει χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Αλλά αν δεν βρεθεί φόρμουλα για συσπείρωση των αποδυτηρίων, τότε τα πράγματα μπορούν να πάρουν εντελώς άσχημη τροπή. Κι εδώ οι ρόλοι είναι συγκεκριμένοι, αλλά λίγα τα πρόσωπα που μπορούν να τους παίξουν. Ίσως γι’ αυτό θα ήθελαν οι παράγοντες της ΕΠΟ και ο Ρανιέρι να κρατήσουν στα αποδυτήρια κάποια από τις παλιοσειρές, ίσως και τον Κατσουράνη!.. Υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβριο όταν θα ‘χουμε και τα πρώτα δείγματα γραφής του Ιταλού τεχνικού…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/