Connect with us

ΞΙΦΑΣΚΙΑ

«Θεσμός στη Θεσσαλονίκη»

Published

on

Το παγκόσμιο κύπελλο νέων στο ξίφος μονομαχίας ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μανώλης Κατσιαδάκης κάνει τον απολογισμό.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Εκατόν τριάντα αθλητές από 23 χώρες αγωνίστηκαν για δύο ημέρες στο περίπτερο 12 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με τους Ιταλούς Βισμάρα και Μπρογκαμίνι να φτάνουν στον τελικό και τον πρώτο να κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Από ελληνικής πλευράς εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο Κώστας Μέκρας, ο οποίος έφτασε για πρώτη φορά στην καριέρα του στους «32» μίας τόσο σημαντικής διοργάνωσης.

«Οι αγώνες ήταν εξαιρετικοί, με μεγάλη συμμετοχή. Το πείραμα ήταν πάρα πολύ καλό και με δεδομένο ότι για πρώτη φορά έγιναν τόσο μεγάλοι αγώνες, υπήρξε σημαντική επιτυχία. Πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να καθιερωθεί στη Θεσσαλονίκη αυτό το παγκόσμιο κύπελλο. Ήρθαν αθλητές από 23 χώρες, αρκετοί συνοδοί και αυτό είναι καλό για την πόλη. Το ραπόρτο του παρατηρητή του αγώνα θα είναι πολύ θετικό και είμαι σίγουρος ότι και του χρόνου θα φιλοξενήσουμε τη διοργάνωση. Ένα μειονέκτημα ήταν ότι συνέπεσαν πολλές αθλητικές διοργανώσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης και σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε περισσότερο κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι, όμως, είδαν τους αγώνες μέσω του live-streaming», σχολίασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ξιφασκίας Μανώλης Κατσιαδάκης και στάθηκε στην πρόοδο που γίνεται στο ξίφος μονομαχίας: «Το ξίφος μονομαχίας είναι το πιο αδύναμο όπλο για την ελληνική ξιφασκία, σε όλα τα επίπεδα. Η δύναμή μας είναι στη σπάθη και στο ξίφος ασκήσεως. Παρόλα αυτά έχει ξεκινήσει μία σημαντική προσπάθεια στη Φλώρινα και στη Θεσσαλονίκη και σταδιακά πιστεύω ότι θα ανέβει το επίπεδο και σε αυτό το όπλο. Για τα δεδομένα μας είναι επιτυχία η παρουσία ενός αθλητή στους 32 πρώτους, δεν είναι απλό αποτέλεσμα. Εγώ είμαι ικανοποιημένος».

Αναφορικά με τους στόχους της ΕΟΞ, ο κ. Κατσιαδάκης σημείωσε ότι «η ομοσπονδία ξιφασκίας είναι μία φτωχή ομοσπονδία. Έχει ένα μικρό προϋπολογισμό και μικρές χορηγίες. Άρα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν τα οράματα που υπάρχουν. Έχουμε ρίξει βαρύτητα στις μικρές κατηγορίες και φέτος είχαμε φοβερές επιτυχίες στις κατηγορίες έως και τζούνιορ. Είχαμε μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας, σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στη σπάθη και στο ξίφος ασκήσεως. Έχουμε τη Βουγιούκα που είναι τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη, τρίτη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ευελπιστούμε σε ένα δικό της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ουσιαστικά είμαστε μία ομοσπονδία, που δεν λέει πολλά, αλλά κάνει πολλά».

Για το αν είναι εφικτό να δούμε και άλλους Έλληνες αθλητές στο επίπεδο της Βάσως Βουγιούκα, ο κ. Κατσιαδάκης απάντησε ότι «για να βγάλουμε έναν αθλητή όπως είναι η Βουγιούκα χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα, που δεν τα έχουμε. Η Βουγιούκα πρέπει να πάει στα οκτώ παγκόσμια κύπελλα, στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι υποχρεωτικό για μία αθλήτρια του επιπέδου της, προκειμένου να μείνει ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Υπολογίστε τα έξοδα δέκα τουρνουά και κάποια καμπ προετοιμασίας. Τώρα θα πάει στη Βενεζουέλα και το κόστος για τα αεροπορικά εισιτήρια μόνο είναι 5.500 ευρώ. Είναι πολλά λεφτά για μια ομοσπονδία του οικονομικού βεληνεκούς μας. Ευτυχώς έχουμε μία πολύ καλή χορηγία για τη Βουγιούκα και κάποιες μικρες χορηγίες για τα υπόλοιπα παιδιά. Και φυσικά σε πολλά διεθνή τουρνουά πληρώνουν οι γονείς και πρέπει να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό».

Η επιτυχία της Βουγιούκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έφερε παιδιά στην ξιφασκία σύμφωνα με τον κ. Κατσιαδάκη. «Η επιτυχία της Βουγιούκα και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από τα ΜΜΕ, ως σπουδαία αθλήτρια αλλά και ωραία κοπέλα, ήταν μεγάλη διαφήμιση όχι μόνο για την ελληνική ξιφασκία, αλλά και για την παγκόσμια. Είναι εξαιρετική αθλήτρια, πολύ καλό παιδί και έχει πολύ ωραία παρουσία. Σήμερα η ελληνική ξιφασκία έχει 4.000 ενεργούς αθλητές και μία ενδεχόμενη μεγάλη επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες φυσικά θα αυξήσει αυτό το νούμερο. Και οι μικρότεροι αθλητές μας, όμως διαφημίζουν το άθλημα».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/