Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

«Κρυστάλλινο» το μπάσκετ

Published

on

Το ντόπινγκ δεν έχει εμφανίσει το άσχημο πρόσωπό του στα γήπεδα του μπάσκετ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την εκτεταμένη έρευνα που διεξήγαγε η ΦΙΜΠΑ ενόψει των μεγάλων διοργανώσεων του 2014.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Σύμφωνα με τα σημαντικά ευρήματα της παγκόσμιας ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης, κανένας από τους αθλητές που συμμετείχαν στα πρόσφατα παγκόσμια κύπελλα σε Ισπανία και Τουρκία δεν διαπιστώθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι το μπάσκετ παραμένει ένα χαμηλής επικινδυνότητας άθλημα όσον αφορά το ντόπινγκ. Η διενέργεια των ελέγχων, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων κυπέλλων ανδρών και γυναικών, όπως και στις αντίστοιχες διοργανώσεις U-17 (με ελάχιστη δειγματοληψία τριών αθλητών ανά ομάδα), έγινε σε τρεις φάσεις: προληπτικός επιτόπου έλεγχος πριν τους αγώνες, έλεγχος κατά τη διάρκεια των ρεπό των παικτών και έλεγχος κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Έτσι, σε περισσότερα από 300 δείγματα που συνελέγησαν και εξετάστηκαν από τους ειδικούς της ΦΙΜΠΑ δεν προέκυψε τίποτα το μεμπτό. Σκοπός των ελέγχων ήταν αφενός η ανίχνευση αυξητικών ορμονών (HGH) και ερυθροποιητίνης (ΕΡΟ) και αφετέρου η δημιουργία και καθιέρωση του βιολογικού διαβατηρίου όλων των αθλητών, μέσω της λήψης 80 δειγμάτων ούρων και αίματος. Μόλις σε τρία δείγματα εντοπίστηκαν ασυνήθιστες ενδείξεις εκτός των φυσιολογικών ορίων, ωστόσο μετά από περαιτέρω εξέταση αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε κάποια παρατυπία.

«Η έκταση του προγράμματος αντι-ντόπινγκ που εκπονήσαμε μέσα στο 2014 ήταν η μεγαλύτερη του είδους της στην ιστορία, και έγινε για να δείξει την ολοένα αυξανόμενη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε αυτό το παιχνίδι τόσο καθαρό όσο ήταν πάντοτε και ελπίζουμε θα εξακολουθήσει να είναι και στο μέλλον», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΦΙΜΠΑ και μέλος της ΔΟΕ, Πάτρικ Μπάουμαν.

Οι έλεγχοι της ΦΙΜΠΑ πραγματοποιήθηκαν σε πλήρη συνεργασία με τις εθνικές υπηρεσίες αντι-ντόπινγκ 16 εκ των χωρών-μελών της. Η πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που αποκτήθηκε αναμένεται να βοηθήσει την παγκόσμια ομοσπονδία στην εφαρμογή των νέων κανόνων και προδιαγραφών που προβλέπονται από τον καινούριο παγκόσμιο κώδικα αντι-ντόπινγκ, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/