Connect with us

INTERVIEW

Μηχανικός θαλάσσης

Published

on

Ο Γιάννης Μιτάκης έχει ένα όνειρο: τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο. Παρότι το άγγιξε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σανταντέρ, ο Έλληνας ιστιοπλόος έχασε για πολύ λίγο την απευθείας πρόκριση. Ωστόσο η προσπάθειά του δεν σταματά…

συνέντευξη Νίκος Κούδας
[email protected]
follow me @nkoudas

Είναι 25 ετών, αλλά βρίσκεται ήδη στο νούμερο 21 της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία φιν. Με παράλληλες σπουδές πολιτικού μηχανικού στο εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο, ο Νικαιώτης ιστιοπλόος του ιστιοπλοϊκού ομίλου Πειραιώς, είναι ένας αθλητής με παιδεία, αλλά και μεγάλες φιλοδοξίες. Στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σανταντέρ έχασε την απευθείας πρόκριση για το Ρίο για μία μόλις θέση, ωστόσο απέδειξε ότι έχει όλα τα προσόντα για να βρεθεί στη Βραζιλία το 2016.

Γιάννη, ποια είναι τα τελικά σου συμπεράσματα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σανταντέρ;
Το παγκόσμιο ήταν ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα, τόσο από πλευράς καιρικών συνθηκών, όσο και από θέμα αντιπάλων. Το επίπεδο όπως πάντα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν πολύ υψηλό. Όσον αφορά την απόδοσή μου, ενώ το πρωτάθλημα κυλούσε πολύ καλά για εμένα, όντας 8ος, την προτελευταία ημέρα είχα μία κακή εμφάνιση με αποτέλεσμα να βρεθώ 17ος στην τελική κατάταξη, και 13ος ως χώρα, με αποτέλεσμα να μην πάρω την πρόκριση για μόλις μία θέση. Δυστυχώς την τελευταία ημέρα δεν διεξήχθησαν κούρσες λόγω ασθενών ανέμων, και έτσι δεν είχα την ευκαιρία να ανακάμψω στη βαθμολογία.

Τι θα άλλαζες στην απόδοση και τη στρατηγική σου, τώρα που βλέπεις τα πράγματα πιο αποστασιοποιημένα;
Για αυτόν τον αγώνα είχα δουλέψει πάρα πολύ σκληρά. Το ότι δεν ήρθε τελικά το αποτέλεσμα που θα ήθελα λόγω μίας κακής ημέρας δεν νομίζω ότι βγάζει λάθος τη δουλειά που έκανα. Δυστυχώς εκείνη η ημέρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, με πολλές αλλαγές, και οι επιλογές που έκανα δε μου βγήκαν, όπως λέμε. Καμία φορά θες και λίγο την τύχη με το μέρος σου.

Στο Σανταντέρ μέτρησες με επιτυχία τις δυνάμεις σου απέναντι στους καλύτερους. Τι είναι αυτό που κρατάς από τη διοργάνωση για το μέλλον?
Ένα πρωτάθλημα δεν θέλει καλές και κακές ημέρες. Απαιτεί σταθερές αποδόσεις, οπότε πρέπει να βελτιωθώ περισσότερο για να είμαι σταθερά μπροστά. Μπορεί πέρυσι να βγήκα 8ος στο παγκόσμιο του Ταλίν, αλλά φέτος αυτό το πρωτάθλημα ήθελε ακόμη πιο σταθερές επιδόσεις κάθε μέρα, και δεν συγχωρούσε καθόλου τα λάθη.

Τώρα πόσες ευκαιρίες θα έχεις για την πρόκριση στο Ρίο και ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;
Έχω άλλες δύο ευκαιρίες του χρόνου, το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στόχος είναι η πρόκριση, αλλά γενικά κάθε αγώνας που τρέχω έχει τον δικό του στόχο. Οπότε τον Ιανουάριο, αν όλα πάνε καλά, θα πάω στο παγκόσμιο κύπελλο του Μαϊάμι και στόχος μου εκεί θα είναι μία θέση μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Συνεπώς πόσες θέσεις απομένουν ακόμη στην κατηγορία σου για την πρόκριση στο Ρίο;
Συνολικά πέντε θέσεις, δηλαδή τέσσερις από το παγκόσμιο πρωτάθλημα και μία από το ευρωπαϊκό.

Για τον Τζάιλς Σκοτ (σ.σ. ο Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής και Νο.1 στον κόσμο) τι έχεις να πεις;
Είναι ένας εξαίρετος αθλητής, που πραγματικά διαφημίζει την κλάση μας. Είναι πάντα έτοιμος, σε όποιον αγώνα και αν τον συναντήσεις. Τον ξέρω προσωπικά, καθώς είμαστε φίλοι, και κατά καιρούς έχουμε κάνει προπόνηση μαζί. Τον σέβομαι και είναι ένας αθλητής που χαίρομαι που τρέχει στα φιν, γιατί μας κάνει όλους καλύτερους αθλητές, αφού για να τον κοντράρεις πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος και στα καλύτερά σου!

Από τους υπόλοιπους αθλητές ποιους ξεχωρίζεις και θεωρείς ότι θα κοντραριστείτε για τα εισιτήρια του Ρίο;
Ο Ολλανδός αθλητής Πίτερ-Γιαν Πόστμα είναι πολύ καλός αθλητής με τεράστιες διακρίσεις, και παρότι σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα δεν τα πήγε καλά, πιστεύω ότι στους επόμενους αγώνες δεν θα επαναλάβει τα λάθη του. Βέβαια το ίδιο πιστεύω και για εμένα!

Παράλληλα σπουδάζεις πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο πολυτεχνείο. Πώς συυνδυάζεις πρωταθλητισμό και σπουδές;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα συνδυάσεις και τα δύο μαζί, και πολλές φορές απλά δεν γίνεται. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό δεν μπορείς να παρακολουθείς τα μαθήματα στη σχολή, και αρκετές φορές πρέπει να διαλέξεις αγώνες ή εξεταστική, η οποία είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση μπορώ να σου πω. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί θυσίες. Αυτό το ξέρουμε όλοι οι αθλητές.

Θα σε ενδιέφερε να το ακολουθήσεις επαγγελματικά ή βλέπεις το μέλλον σου στην προπονητική της ιστιοπλοΐας;
Είναι πραγματικά πανέμορφη επιστήμη και θα ήθελα να την ακολουθήσω. Το μέλλον θα δείξει.

Αλήθεια, σε βοηθάει στον τρόπο σκέψης σου μέσα στον αγώνα; Ή και αντίστροφα, η ιστιοπλοΐκή σου ιδιότητα στο πανεπιστήμιο;
Σίγουρα το ένα με βοηθάει στο άλλο. Ο τρόπος σκέψης που αναπτύσσεις είναι πολύπλευρος, και σε βοηθάει γενικότερα στη ζωή σου πιστεύω.

Πώς είχε ξεκινήσει η σχέση και η ενασχόλησή σου με τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα ειδικότερα;
Ξεκίνησε από τα πέντε μου. Έκανε και ο πατέρας μου ιστιοπλοΐα, οπότε μας έβαλε στον χώρο από μικρούς, τόσο εμένα όσο και τον αδερφό μου.

Πόσο δύσκολη είναι η οικονομική καθημερινότητα ενός πρωταθλητή στην Ελλάδα του 2014; Έχετε κάποια στήριξη;
Η πολιτεία αντιμετωπίζει δυσκολίες, το ξέρουμε όλοι, και έτσι η στήριξη είναι μικρή. Έχω όμως κάποιους υποστηρικτές που θα ήθελα να τους ευχαριστήσω μιας και μου δίνετε την ευκαιρία. Αυτοί είναι η εταιρία BMS United Bunkers, η Salty Bag, η Magic Marine και ο ναυτικός όμιλος Ελλάδος. Χωρίς αυτούς δεν θα είχα φτάσει εδώ που είμαι σήμερα. Επιπλέον, βοηθάνε ένα άθλημα χωρίς προβολή μέχρι σήμερα, άρα το κάνουν επειδή το αγαπούν, και όχι για την προβολή τους.

Στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 ήσουν 14ος. Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο όνειρό σου;
Νομίζω οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο – μία θέση μέσα στην 6άδα ή ακόμα καλύτερα ένα μετάλλιο…

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στα νέα παιδιά αναφορικά με το αθλημά σας;
Τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό γενικότερα και με την ιστιοπλοΐα συγκεκριμένα, γιατί έχουμε κυριολεκτικά την καλύτερη πίστα και τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο, παρότι ο κόσμος και οι γονείς δεν το γνωρίζουν τόσο καλά.

Το who is who του Γιάννη Μιτάκη
-Γεννήθηκε το 1989 στον Πειραιά.
-Είναι αθλητής του ιστιοπλοϊκού ομίλου Πειραιώς στην κατηγορία φιν.
-Βρίσκεται στο Νο.21 της παγκόσμιας κατάταξης.
-Είναι τελειόφοιτος του εθνικού Μετσόβιου πολυτεχνείου στη σχολή πολιτικών μηχανικών και πτυχιούχος προπονητής ιστιοπλοΐας.
-Έχει αναδειχθεί 14ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, πρωταθλητής Ευρώπης το 2012, δύο φορές Βαλκανιονίκης (2011-2012), δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης στους νέους άνδρες (2009-2010), 2ος παγκόσμιος πρωταθλητής στους νέους άνδρες το 2010 και 8ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών του 2013.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/