Connect with us

STORY

Στο κυνήγι των διαμαντιών

Published

on

Το Ντάιαμοντ λιγκ ρίχνει αυλαία για τη φετινή σεζόν, με τον δεύτερο και τελευταίο τελικό της σειράς να διεξάγεται απόψε (5/9, στις 21:00 ώρα Ελλάδας) στην πόλη των Βρυξελλών. Ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση των διαμαντιών προβλέπεται να είναι έντονος, καθώς από τους 16 διαθέσιμους πολύτιμους λίθους (αξίας τεσσάρων καρατίων), μόνο οι οκτώ έχουν βρει ήδη τον κάτοχό τους.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Η τελική στροφή της πλέον λαμπερής σειράς μίτινγκ του στίβου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους φίλους του κλασικού αθλητισμού, καθώς η βελγική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τα κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου στερεώματος. Μετά τη διεξαγωγή των πρώτων δεκατριών μίτινγκ, το 14ο θα αναδείξει αμετάκλητα όλους τους μεγάλους νικητές, με τους λογαριασμούς να παραμένουν ανοιχτοί στα αγωνίσματα των 200μ., των 3000μ. και τον ακοντισμό των γυναικών, και αντίστοιχα στα 100μ., στα 1500μ., στο μήκος, στο ύψος και στη δισκοβολία των ανδρών.
Μεταξύ των συμμετεχόντων υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ο Κώστας Φιλιππίδης θα συμμετάσχει στον τελικό του επί κοντώ των ανδρών, μιας και ο τραυματισμός του Λούη Τσάτουμα δεν του επέτρεψε τελικά να ταξιδέψει για το αγώνισμα του μήκους. Παρά το γεγονός ότι στο επί κοντώ το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί, με τον παγκόσμιο ρέκορντμαν Ρενό Λαβιλενί να προηγείται έχοντας συγκεντρώσει 20 βαθμούς (έναντι 7 του αθλητή μας) και να γίνεται έτσι ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία του θεσμού με πέντε συνεχόμενες κατακτήσεις, ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στο Σόποτ θα προσπάθήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, επιδιώκοντας παράλληλα να βελτιώσει τις φετινές του επιδόσεις.
Στα πέντε από τα οκτώ αγωνίσματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, στο κυνήγι του επάθλου έχουν απομείνει μόνο δύο διεκδικητές που θα κονταροχτυπηθούν μέχρις εσχάτων για το διαμάντι και τα 30.000 ευρώ που το συνοδεύει. Η πιο αμφίρροπη μάχη αναμένεται στα 200μ. των γυναικών, εκεί όπου μόλις δύο βαθμοί χωρίζουν την Αμερικανίδα Άλισον Φίλιξ από τη Νιγηριανή Μπλέσινγκ Οκαγκμπάρε. Η εξίσωση απλή: η αθλήτρια που θα δισσχίσει πρώτη τη γραμμή του τερματισμού, κερδίζει και τον τίτλο.
Σπουδαίος θα είναι και ο αγώνας στα 3000μ. των γυναικών, με τις μοναδικές υποψήφιες που έχουν απομείνει να είναι η πρωτοπόρος Μέρσι Τσερόνο από την Κένυα (2η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα) και η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα από την Αιθιοπία. Οι δύο αντίπαλες είναι απόλυτα ισορροπημένες στις φετινές τους αναμετρήσεις, με τρεις νίκες έκαστη. Είναι όμως ενδιαφέρον ότι ενώ η Ντιμπάμπα έχει επικρατήσει στις τρεις τελευταίες κούρσες των 5000μ., η Τσερόνο κέρδισε αντίστοιχα στις τρεις μονομαχίες των 3000μ.
Στο ύψος των ανδρών, ίσως ήρθε επιτέλους η ώρα να ζήσουμε την κατάρριψη ενός «στοιχειωμένου» παγκόσμιου ρεκόρ (το 2.45μ. του Κουβανού Χαβιέ Σοτομαγιόρ, από το 1993), με τους σύγχρονους σταρ του αγωνίσματος, τον Ουκρανό Μπογκντνάν Μπονταρένκο και τον Καταριανό Μουτάζ Έσσα Μπαρσίμ, να χρειάζονται μόνο τη νίκη για να κατακτήσουν το διαμάντι, με τον Ευρωπαίο να έχει προβάδισμα μόλις τεσσάρων βαθμών.
Δυνατές μονομαχίες που θα κριθούν στο νήμα θα έχουμε όπως όλα δείχνουν και στις ρίψεις. Στον ακοντισμό των γυναικών η διαφορά μεταξύ της Μπάρμπορα Σποτάκοβα και της Μαρτίνα Ράτεϊ είναι στους τέσσερις βαθμούς, ενώ στη δισκοβολία των ανδρών οι Πιότρ Μαλακόφσκι και Ρόμπερτ Χάρτινγκ βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόσταση βολής, με τον Πολωνό να προηγείται με +6 του Γερμανού.

Η αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα κορυφώνεται μάλιστα ακόμη περισσότερο, με δεδομένο ότι η πρώτη θέση στους δύο μεγάλους τελικούς αμοίβεται με οκτώ βαθμούς, η δεύτερη θέση με τέσσερις βαθμούς, ενώ η τρίτη κερδίζει δύο βαθμούς, οι οποίοι είναι διπλασιασμένοι σε σχέση με ό,τι ισχύει στους υπόλοιπους 12 αγώνες της χρονιάς. Εφόσον στο τέλος κάποιου αγωνίσματος υπάρχει ισοβαθμία, νικητής θα αναδειχθεί εκείνος με τις περισσότερες νίκες μέσα στη σεζόν. Αν και εκεί παραμένει η ισοπαλία, τότε το διαμάντι θα καταλήξει σε όποιον αθλητή είχε την καλύτερη επίδοση στον τελικό αγώνα.

Οι πρωτοπόροι των 16 αγωνισμάτων
Γυναίκες
200μ.
Άλισον Φίλιξ (ΗΠΑ) 13 βαθμοί
Μπλέσινγκ Οκαγκμπάρε (Νιγηρία) 11 βαθμοί
400μ.
Νοβλέν Γουίλιαμς-Μιλς (Τζαμάικα) 18 βαθμοί
800μ.
Γιούνις Γιέπκοετς Σουμ (Κένυα) 20 βαθμοί
3000μ.
Μέρσι Τσερόνο (Κένυα) 14 βαθμοί
Γκενζέμπε Ντιμπάμπα (Αιθιοπία) 10 βαθμοί
400μ. εμπόδια
Καλίς Σπένσερ (Τζαμάικα) 22 βαθμοί
Τριπλούν
Κατρίν Ιμπαργκουέν (Κολομβία) 20 βαθμοί
Σφαιροβολία
Βάλερι Άνταμς (Νέα Ζηλανδία) 24 βαθμοί
Ακοντισμός
Μπάρμπορα Σποτάκοβα (Τσεχία) 14 βαθμοί
Μαρτίνα Ράτεϊ (Σλοβενία) 10 βαθμοί

Άνδρες
100μ.
Μάικλ Ρότζερς (ΗΠΑ) 9 βαθμοί
Τζάστιν Γκάτλιν (ΗΠΑ) 8 βαθμοί
Νέστα Κάρτερ (Τζαμάικα) 7 βαθμοί
Ρίτσαρντ Τόμπσον (Τρινιντάντ & Τομπάγκο) 6 βαθμοί
Νίκελ Άσμιντ (Τζαμάικα) 4 βαθμοί
1500μ.
Σίλας Κίπλαγκατ (Κένυα) 12 βαθμοί
Άσμπελ Κίπροπ (Κένυα) 11 βαθμοί
Αγιανλέι Σουλεϊμάν (Τζιμπουτί) 9 βαθμοί
3000μ. στιπλ
Τζάιρους Κιπτσόγκε Μπιρέτς (Κένυα) 20 βαθμοί
110μ. εμπόδια
Πασκάλ Μαρτινό Λαγκάρντ (Γαλλία) 19 βαθμοί
Μήκος
Τζεφ Χέντερσον (ΗΠΑ) 8 βαθμοί
Γίνζε Λι (Κίνα) 6 βαθμοί
Κρίστιαν Τέιλορ (ΗΠΑ) 6 βαθμοί
Ιγκνίσιους Γκάισα (Ολλανδία) 5 βαθμοί
Ύψος
Μπογκντνάν Μπονταρένκο (Ουκρανία) 16 βαθμοί
Μουτάζ Έσσα Μπαρσίμ (Κατάρ) 12 βαθμοί
Επί κοντώ
Ρενό Λαβιλενί (Γαλλία) 20 βαθμοί
Δισκοβολία
Πιότρ Μαλακόφσκι (Πολωνία) 18 βαθμοί
Ρόμπερτ Χάρτινγκ (Γερμανία) 12 βαθμοί

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/