Connect with us

OLYMPICS

Οδυσσέας του Ολυμπισμού

Published

on

Ονομάζεται Τσεν Γκουανμίνγκ, είναι ένας 59χρονος αγρότης από την Κίνα και ένας από τους πιο φανατικούς λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων . Ποιος θα διένυε άλλωστε εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω σε ένα ταπεινό τρίκυκλο ποδήλατο, για να δώσει το παρών σε τρεις Ολυμπιακές διοργανώσεις;

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η ασκητική μορφή του παραπέμπει σε μοναχό Σαολίν. Ο απίθανος Τσεν από την επαρχία Τζιάνγκσου μπορεί να πατάει προσεχώς τα 60 του, ωστόσο έχει αντοχές που θα ζήλευαν ακόμη και αρκετά νεότεροί του Ολυμπιονίκες της ποδηλασίας. Δεν είναι άλλωστε και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να κάνεις πετάλι για 65.000 χιλιόμετρα επί μία επταετία διανύοντας ολόκληρη την αχανή χώρα σου, για να βρεθείς από το χωριό σου το 2001, στο Πεκίνο για τους Αγώνες του 2008. Και σαν μην έφτανε αυτό, δύο χρόνια αργοτερά να ξεκινάς από την Κίνα το 2010 και να φτάνεις στο Λονδίνο για τη διοργάνωση του 2012, έχοντας διασχίσει 16 διαφορετικές χώρες, και «γράφοντας» στο κοντέρ σου άλλα 59.546 χιλιόμετρα! «Είμαι ένας μεγάλος θαυμαστής των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωνε με απλότητα στο BBC το 2012 όταν έφτασε στη βρετανική πρωτεύουσα.

Κουραστικό; Όχι για τον ίδιο, καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει μία τρίτη Ολυμπιακή Οδύσσεια από τον Καναδά, με προορισμό -τι άλλο;- τους Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Θέλει να περάσει τα Βραχώδη Όρη για να πάει στο Βανκούβερ, όπου υπάρχει μία τεράστια κινεζική κοινότητα», δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ο ασφαλιστής Τζον Μπίστον, που βοηθάει τον Γκουανμίνγκ να φέρει σε πέρας τη δύσκολη προσπάθειά του. «Σχεδιάζει επίσης να διασχίσει όλες τις ΗΠΑ. Του εξήγησα για τους κρύους χειμώνες τους, τους λύκους και τις αρκούδες, ωστόσο ο Τσεν δεν πτοείται. Τα έχει ξαναδεί όλα αυτά στο παρελθόν».

Ο σκοπός του, να προωθήσει το πνεύμα της σκληρής και αέναης προσπάθειας, που είναι όπως λέει και ο ίδιος το πραγματικό νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων. «Ξέρω πως είμαι μονάχα ένας φτωχός άνθρωπος και δεν περιμένω να κερδίσω τίποτα από όλο αυτό. Θέλω απλά να προσφέρω κάτι», είχε πει κάποτε ο σεμνός Τσεν. Ένας αφανής, αλλά πραγματικός ήρωας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/