Connect with us

STORY

Οι τρεις σωματοφύλακες

Published

on

Ειδικό αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο οφείλει να συμπεριλάβει στην ύλη του το φανταστικό περιοδικό “Παράγκα και Όραμα” που διαφημίζεται κάθε πέντε λεπτά από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σε εκείνους που πρόταξαν πρώτοι τα στήθια τους στις ορδές της παράγκας.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Ήταν αρχές του 21ου αιώνα όταν τρεις νέοι παράγοντες αποφάσισαν να συγκρουστούν με το ποδοσφαιρικό κατεστημένο της εποχής. Σαν τους ήρωες του Αλέξανδρου Δουμά. Ο Αλέξης Κρυσταλλίδης στον ρόλο του Πόρθου, ο Άγγελος Φιλιππίδης ντυμένος Άραμης και ο Πέτρος Στάθης ως σύγχρονος Άθως! Με την πολύτιμη βοήθεια του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργο Φλωρίδη, στον οποίο ταίριαζε απόλυτα ο ρόλος του Ντ’ Αρτανιάν! Απομένει η ταυτοποίηση του Καρδινάλιου Ρισελιέ! Ποιος θα μπορούσε να διεκδικήσει τον ρόλο; Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας διχάζονταν. Οι μισοί φωτογράφιζαν τον Σωκράτη Κόκκαλη, κάποιοι έδειχναν προς τον Θωμά Μητρόπουλο. Στην πορεία, βέβαια, οι περισσότεροι αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με τον άλλοτε πανίσχυρο μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Αιγάλεω. Σε αντίθεση με τους τρεις σωματοφύλακες, οι οποίοι ουδέποτε βρήκαν άκρη με τον δαιμόνιο Καρδινάλιο.

Από την κυβέρνηση στον Κοινωνικό Σύνδεσμο
Η έκδοση του <<Παράγκα και όραμα>> επανέφερε στη μνήμη όλων τους… σκαπανείς της κάθαρσης. Τους πρώτους που επιχείρησαν να γκρεμίσουν την… πολυκατοικία της εποχής. Άλλος με επίκληση του πρωθυπουργού για την έκδοση προεδρικού διατάγματος, κάποιος με συνεχείς επισκέψεις στον Γιώργο Φλωρίδη. Το βασικό ερώτημα όλων είναι τι απέγιναν οι τρεις σωματοφύλακες και ο Ντ’ Αρτανιάν.
“Η ‘παράγκα’ ήταν το καλύτερο λαϊκό ανάγνωσμα την εποχή εκείνη. Η διάβρωση είχε φτάσει ως τις μικρές ερασιτεχνικές κατηγορίες (όταν αργότερα ακούστηκαν από τηλεοπτική εκπομπή κασέτες με συνομιλίες μελών της παράγκας και οι πλέον δύσπιστοι κατάλαβαν). Προσπάθησα να δω το θέμα σε βάθος. Έπρεπε η παρέμβαση ν’αγγίξει τον πυρήνα του προβλήματος. Διαιτησία. Όλα άρχιζαν και τελείωναν εκεί”, έγραψε ο Φλωρίδης μετά από τον τελικό κυπέλλου 2013 μεταξύ Ολυμπιακού και Αστέρα Τρίπολης. Ένα ματς που είδε σε καφενείο στη Σίβηρη και βίωσε την οργή όσων βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.
Η τελευταία πολιτική παρέμβασή του ήταν η ίδρυση του Κοινωνικού Συνδέσμου, ενός φόρουμ με στόχο τις συζητήσεις και τον πολιτικό προβληματισμό. Είχε προηγηθεί η παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα το 2011. Ουσιαστικά, λοιπόν, παραμένει θεατής όσων συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, χωρίς να μπορεί να υπερηφανευτεί ότι κατάφερε κάποιο πλήγμα στο παρασκήνιο. Κατά δική του ομολογία πάντα…

Από τον ΠΑΟ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Ο Άγγελος Φιλιππίδης αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό με τη σκιά της αδυναμίας του να προστατέψει την ομάδα του στο αλήστου μνήμης ντέρμπι της Ριζούπολης. Και με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να βράζει μαζί του για μια σειρά ενεργειών που τον έκαναν αντιπαθή ακόμα και στον… Βαρδή!
Μέσα από τις σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία, όμως, ο Φιλιππίδης βρήκε τον δρόμο του. Είχε, άλλωστε, πρόσβαση ακόμα και στο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, ενώ η ιδιαιτέρα του στο τριφύλλι, η Αμαλία Κυπαρίσση έγινε εξ απορρήτων του πανίσχυρου Θόδωρου Ρουσσόπουλου. Μέσω των διασυνδέσεών του, ο Φιλιππίδης ανέλαβε την προεδρία το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η απαίτηση της Τρόικας να βγάλει στο σφυρί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οδήγησε τον Φιλιππίδη στην έξοδο. Αυτόματα έπαιξε το όνομά του για την προεδρία του Παναθηναϊκού με πρόταση από τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Είχαν, άλλωστε, στενή συνεργασία οι δύο… τραπεζίτες που σφραγίστηκε με δανειοδοτήσεις από το ΤΤ στον όμιλο MIG.
Το τελευταίο διάστημα ο Φιλιππίδης ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό. Με πιο πρόσφατο σταθμό τις ΗΠΑ, ενώ ασχολείται με επιχειρήσεις. Με έμφαση στον τουρισμό, καθώς έχει δράσεις στην Κρήτη, ενώ κάποιοι τον συνδέουν και με το εμπόριο αυτοκινήτων, αν και η συγκεκριμένη αγορά βιώνει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 10ετιών.

Από τον Λίβι στον Φάις κα από ‘κει στον Ρέστη
Ο Διόσκουρος του Φιλιππίδη, ο Πέτρος Στάθης έχτισε μέσω του ποδοσφαίρου εξαιρετικές επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις. Για χρόνια έκανε παρέα με τον Ντάνιελ Λίβι, αφεντικό της ENIC, άλλοτε ιδιοκτήτριας της ΠΑΕ ΑΕΚ. Στη συνέχεια συνεταιρίστηκε με τον Σάμι Φάις και μπήκε στη μετοχική σύνθεση του Attica, του εμπορικού κέντρου στη Σταδίου. Ακολούθησε μία μεγάλη επένδυση με την απόκτηση του Μινιόν και στη συνέχεια ο εξαιρετικός… ντριμπλέρ βρέθηκε στο πλευρό του Βίκτορα Ρέστη. Ο Στάθης έπεισε τον υπόδικο εφοπλιστή να επενδύσει στα ΜΜΕ. Τον έφερε σε επαφή με τον Πέτρο Κωστόπουλο, τον έβαλε να αγοράσει τη συχνότητα 89,2 και να δημιουργήσει τον ραδιοφωνικό σταθμό Αρένα. Μαζί επένδυσαν στο Μαυροβούνιο.
Την τελευταία διετία ο άλλοτε παράγοντας της ΑΕΚ τα έσπασε με τον Ρέστη, όπως λένε στην επιχειρηματική πιάτσα. Ο Στάθης παραμένει στο Μαυροβούνιο, καθώς εκεί παντρεύτηκε την άλλοτε εστεμμένη των καλλιστείων Νέντα Κατένοβιτς. Είχε προηγηθεί άλλος γάμος με την κόρη γνωστού Έλληνα εφοπλιστή και ένα διαζύγιο μόλις… πτώχευσε ο πεθερός. Πρόσφατα ο Στάθης αγόρασε μία βιομηχανία τροφίμων στο Νόβι Σαντ και επέκτεινε τις επαγγελματικές δραστηριότητές του. Η τελευταία φορά που ασχολήθηκε με το ελληνικό ποδόσφαιρο καταγράφηκε το 2004 όταν μεσολάβησε στην υπαγωγή της ΑΕΚ στο άρθρο 44. Στις διασυνδέσεις του Στάθη αποδόθηκε τότε η απουσία του δικηγόρου που εκπροσωπούσε το ελληνικό δημόσιο.

Επικεντρώθηκε στη δικηγορία
Ο Πόρθος ή κατά κόσμον Αλέξης Κρυσταλλίδης χάθηκε από το προσκήνιο στις αρχές του 2000. Αρκετά πριν από την κατάρρευση του Γιώργου Μπατατούδη. Διαφώνησε σε πολλά με τον άλλοτε πανίσχυρο επιχειρηματία και αποχώρησε. Κουρασμένος, βέβαια, και από την κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. «Πέρα από την παράγκα, όλα όσα γίνονταν στο ποδόσφαιρο αποτελούσαν και μία επίδειξη δύναμης του Supersport μέσω των ανθρώπων που το βοήθησαν να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης», υποστηρίζει σήμερα ο Κρυσταλλίδης. Από την αποχώρησή του, το άλλοτε δεξί χέρι του Μπατατούδη επικεντρώθηκε στη δικηγορία. Ίδρυσε εταιρία παροχής νομικών υπηρεσιών με γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Δίνει έμφαση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και έχει καταφέρει να κερδίσει πολλά δικαστήρια απέναντι σε κορυφαίες εταιρίες δημοσίων έργων και όχι μόνο, ενώ πρόσφατα κατήγαγε μία σημαντική νίκη επί κορυφαίου ομίλου ΜΜΕ έπειτα από αγωγή του Σάββα Τσιτουρίδη.
«Όταν ήμουν στον ΠΑΟΚ έβγαζαν μεροκάματο από εμένα τα ΜΜΕ. Μάλλον ήρθε η σειρά μου», ήταν ένα από τα σχόλια του Κρυσταλλίδη, ο οποίος παραμένει αποστασιοποιημένος από το ποδόσφαιρο επειδή «η παράγκα συνεχίζει να υπάρχει απλά αλλάζει διαχειριστές».
Η κυκλοφορία του «Παράγκα και όραμα» απλά επιβεβαιώνει το αληθές των ισχυρισμών του… Που σφραγίζει την αποτυχία των τριών σωματοφυλάκων και του Ντ’ Αρτανιάν να καθαρίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο από το παρασκήνιο, το οποίο ζει και βασιλεύει.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/