Connect with us

OLYMPICS

Πως φτάσαμε στη δίωξη

Published

on

«Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ και το δημόσιο απαλλάσσεται μακροπρόθεσμα από έξοδα συντήρησης , ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθ’ όσον κάποιες εγκαταστάσεις αξιοποιούνται ήδη από αναδόχους ύστερα από διεθνείς διαγωνισμούς». Σκορπούσαν ελπίδα τα λόγια του Κωνσταντίνου Ματάλα τον Γενάρη του 2009 στην εφημερίδα «Εξπρές». Λες και αποτελούσε τον… προπομπό του Γιώργου Παπανδρέου και της περίφημης δήλωσής του «λεφτά υπάρχουν» που έκριναν τις εθνικές εκλογές μερικούς μήνες αργότερα.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Είχε και συγκεκριμένο πλάνο ο πρώην πρόεδρος της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που μας άφησαν κληρονομιά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Για παράδειγμα, στο μπάντμιντον λειτουργούσε τότε μία σύγχρονη θεατρική σκηνή. Έστω και αν στην πορεία ήρθαν τα πάνω – κάτω. Το ίδιο συνέβη και στις εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο.

Πονεμένες ιστορίες και οι δύο! Όπως και οι υπόλοιπες. Όπως το κλειστό του Γαλατσίου. Όπως το Ελληνικό, στο οποίο είχε σχεδιαστεί ένα πρότυπο υδροπάρκο για το κανόε καγιάκ. Πάρκο και, μάλιστα, 250 στρεμμάτων προβλεπόταν και στην αδόμητη έκταση μεταξύ του μπιτς βόλεϊ και του ΣΕΦ. Όπως η αρένα του τάε κβον ντο στο Φάληρο που προοριζόταν για να στεγάσει ένα διεθνές μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο. Όπως η μαρίνα του Αγίου Κοσμά που θα γινόταν η βασική τουριστική πύλη εισόδου της χώρας.
Μόνο το κέντρο ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα σε Ηράκλειο, Πάτρα και Βόλο γλίτωσαν επί της ουσίας το… μαράζωμα. Οι φωτογραφίες των διεθνών ΜΜΕ επιβεβαίωσαν κατά καιρούς του λόγου το αληθές.

Το 2012 η Evening Standard χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή για τους Άγγλους που διοργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο. Το 2014 η Daily Mirror ανέδειξε την εγκατάλειψη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Λίγο νωρίτερα, πάντως, είχαν ευαισθητοποιηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ που ανέλαβαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Στις 12 Ιουνίου 2014 το ταμείο προανήγγειλε τη διενέργεια δύο νέων διεθνών διαγωνισμών. Ο ένας αφορούσε σε δύο Ολυμπιακά ακίνητα: στο Ολυμπιακό ιππικό κέντρο Μαρκόπουλου και στο Ολυμπιακό κέντρο Γαλατσίου (φωτογραφία). Ναι, εκείνα που ο πρώην πρόεδρος της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» είχε ήδη… αξιοποιήσει.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην άσκηση ποινικών διώξεων από τους εισαγγελείς Σωτήρη Μπουγιούκο και Ελένη Σίσκου στον Κωνσταντίνο Ματάλα και τον διάδοχό του στην «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» και νυν βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Σταμενίτη. Διώξεις που αποτελούν και βούτυρο στο ψωμί της Γιάννας Αγγελοπούλου που έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για το στίγμα που άφησαν στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Με την επισήμανση του ΙΟΒΕ ότι «αρκετές από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν αξιοποιούνται επαρκώς, γεγονός το οποίο αποτελεί ένδειξη ότι ευκαιρίες που αναμφισβήτητα δημιουργήθηκαν με τη διοργάνωση των Αγώνων έμειναν ανεκμετάλλευτες» να αποτελεί την καλύτερη προαναγγελία για το τελικό αποτέλεσμα. Το οποίο θα ταιριάζει πλέον και με το εισαγγελικό πόρισμα…

Τα Ολυμπιακά ακίνητα
Πρόκειται για ένα σύνολο 12 από τα 23 συνολικά συγκροτήματα, τα οποία κατασκευάστηκαν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ ΑΕ είναι οι εξής:

 

Ονομασία Ακινήτου Εμβαδόν
γηπέδου*
1. Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας 44
2. Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου 757
3. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου 1.029
4. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου 306
5. Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά 2.002
6. Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων 79
7. Κέντρο Γραπτού Τύπου 14
8. Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου 93
9. Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή
10. Παμπελοποννησιακό Στάδιο 152
11. Παγκρήτιο Στάδιο 198
12. Πανθεσσαλικό Στάδιο 126
Σύνολο 4.800
(*) Στρέμματα

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/