Connect with us

STORY

Στον ναό του στίβου

Published

on

Η “πόλη του στίβου”, όπως είναι παγκοσμίως γνωστό το Γιουτζίν της πολιτείας Όρεγκον των ΗΠΑ, είναι πανέτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στο 15o παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου εφήβων και νεανίδων (22-27/07), μία διοργάνωση με βαριά ιστορία.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Για τους λάτρεις του κλασικού αθλητισμού στην αμερικανική ήπειρο, και όχι μόνο, το Όρεγκον είναι συνώνυμο με τα αγωνίσματα του στίβου. Άλλωστε στη βορειοδυτική αυτή πολιτεία των ΗΠΑ διατηρεί το αρχηγείο του ο κολοσσός της αθλητικής βιομηχανίας, που ακούει στο όνομα Nike. Από την πλευρά του το Γιουτζίν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο “Track Town”, δηλαδή “η πόλη του στίβου”. Και αυτό ακριβώς είναι, αφού κουβαλάει μία κληρονομιά δεκαετιών, που την έχει καθιερώσει ως την αδιαφιλονίκητη Μέκκα του κλασικού αθλητισμού.
Ακολουθώντας στα χνάρια των ένδοξων διοργανώσεων του παρελθόντος, το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα φιλοδοξεί να μείνει στην ιστορία ως ένα εκ των κορυφαίων όλων των εποχών, με τους λόγους που συνηγορούν σε αυτό να είναι πολλοί.

Οδηγός οι πρόσφατες επιδόσεις
Αν τα μεγάλα ρεκόρ που έγιναν στο εμβληματικό -ηλικίας 95 ετών- στάδιο της πόλης “Χέιγουορντ Φιλντ”, κατά τη διάρκεια του εθνικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ (5-6 Ιουλίου), αποτελούν προάγγελο του τι θα επακολουθήσει και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, τότε θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για σπουδαίες στιγμές. Κι αυτό καθώς οι νεαροί Αμερικάνοι αθλητές κατέρριψαν ένα εθνικό ρεκόρ και σημείωσαν τους καλύτερους φετινούς χρόνους στον κόσμο σε άλλα δύο αγωνίσματα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι διανύουν σεζόν εξαιρετικής φόρμας. Μεγάλες πρωταγωνίστριες των αγώνων ήταν η 16χρονη Κέιλιν Γουίτνι, που πέτυχε τις κορυφαίες φετινές επιδόσεις στα 100μ. και τα 200μ., με 11.10 και 22.49 αντίστοιχα, αλλά και η 19χρονη σπεσιαλίστας του επτάθλου, Κέντελ Γουίλιαμς, η οποία κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ στα 100μ. εμπόδια, με χρόνο 12.87. Αν συνυπολογίσουμε και το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. των ανδρών, που είχε επιτευχθεί στις 13 Ιουνίου από τον 19χρονο Τρέιβον Μπρόμελ, με το εντυπωσιακό 9.97, μπορούμε βάσιμα να αισιοδοξούμε για όσα θα παρακολούθησουμε στο Γιουτζίν.

Εθνική υπόθεση
Όπως γίνεται αντιληπτό, η εθνική ομάδα των ΗΠΑ διαθέτει ορισμένα από τα μεγαλύτερα μελλοντικά αστέρια του κλασικού αθλητισμού, και θα τα επιστρατεύσει όλα προκειμένου να κυριαρχήσει στους “δικούς” της αγώνες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Αμερικάνοι έχουν αναδειχθεί πρώτη δύναμη στον πίνακα των μεταλλίων στις έξι από τις 14 προηγούμενες διοργανώσεις, με συνολική συγκομιδή… πολύτιμων μετάλλων που φτάνει τα 187 (83 χρυσά, 58 αργυρά και 46 χάλκινα), και σίγουρα δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν την πρωτιά μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Μάλιστα δύο από τα ρεκόρ που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους είναι αυτό της καλύτερης συνολικής συγκομιδής τους (21 μετάλλια) που κρατάει από το 2002 στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, καθώς και εκείνο των περισσότερων χρυσών μεταλλίων (13), που είχαν συγκεντρώσει στην ιταλική πόλη Γκροσέτο το 2004. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους βρίσκεται φυσικά πάντοτε και το απόλυτο ρεκόρ συγκομιδής των 22 μεταλλίων, που ανήκει στο αλλοτινό αντίπαλο δέος της ΕΣΣΔ από το μακρινό 1988, στη διοργάνωση του Σάντμπουρι στον Καναδά.

Η δύναμη της παράδοσης
Όταν ο δαιμόνιος Ιταλός Πρίμο Νεμπιόλο, παλιός πρόεδρος της IAAF, συλλάμβανε την ιδέα του παγκόσμιου πρωταθλήματος εφήβων-νεανίδων το 1984, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν τη μοίρα του αισιόδοξου αυτού εγχειρήματος. Δύο χρόνια μετά η απάντηση δόθηκε με θριαμβευτικό τρόπο, καθώς οι παρθενικοί αγώνες της Αθήνας (16-20 Ιουλίου 1986) στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, προσελκύοντας 1188 αθλητές από 143 χώρες και δίνοντας το βάπτισμα του πυρός σε νέους αθλητές που αργοτερά εξελίχθηκαν σε θρύλους, όπως ο Βρετανός εμποδιστής Κόλιν Τζάκσον και ο Κουβανός άλτης του ύψους Χαβιέ Σοτομαγιόρ. Η εξαιρετική διοργάνωση της χώρας μας καθιέρωσε τους αγώνες στη συνείδηση του φίλαθλου κοινού και έδωσε τον τόνο γι’ αυτό που θα επακολουθούσε κάθε δύο χρόνια. Τα ονόματα που αναδείχθηκαν στην πορεία των ετών είναι αποκαλυπτικά για τη σημασία και την αξία της διοργάνωσης στην ανάδειξη μεγάλων ταλέντων: Άτο Μπόλτον, Μόουζες Κιπτανούι, Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, Γκαμπριέλα Σάμπο, Οσλέιντις Μενέντεζ, Καρολίνα Κλουφτ, αλλά και ένας 15χρονος Τζαμαϊκανός που πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 2002, μέσα στην πατρίδα του, εντυπωσιάζοντας όλο τον πλανήτη. Το όνομά του: Γιουσέιν Μπολτ.

Η ταυτότητα της διοργάνωσης

Πού Γιουτζίν, Όρεγκον (ΗΠΑ).
Πότε 22-27 Ιουλίου 2014.
Συμμετέχουσες χώρες-μέλη της IAAF 175 (το ρεκόρ ανήκει στη διοργάνωση του Πεκίνου 2006, με 176).
Αριθμός αθλητών 1546 (831 έφηβοι και 715 νεανίδες. Το ρεκόρ ανήκει στη διοργάνωση της Βαρκελόνης 2012).
Επόμενη διοργάνωση Καζάν (Ρωσία), Ιούλιος 2016.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/