Connect with us

STORY

Τα τατουάζ του Σάντσεζ

Published

on

Για τη σημασία των τριών τατουάζ που έχει φτιάξει ο Φίλιξ Σάντσεζ μίλησε στο περιοδικό «Spikes» , ο αθλητής που στοχεύει τα επόμενα δύο χρόνια να πάρει μέρος στο 9ο παγκόσμιο πρωτάθλημα και την 5η Ολυμπιάδα.

του Τόλη Λελεκίδη
[email protected]

«Έχω τρία τατουάζ. Το πρώτο μου το έχω από το 1998, ήμουν 20 και κάτι και έβαλα το σούπερμαν στη θέση του ονόματός μου Φίλιξ, σε Σούπερ Σάντσεζ. Το 2008 έβαλα τη σημαία της πατρίδας μου, της Δομινικανής Δημοκρατίας, στην καρδιά μου και μετά στο λαιμό μου.
Πηγαίνοντας στην Κίνα, είχα μια δύσκολη στιγμή καθώς πέθανε η γιαγιά μου. Ήταν μια καθοριστική στιγμή στην καριέρα μου που ήθελε πολλή δύναμη να επιστρέψεις στον στίβο και να συνεχίσεις, οπότε έβαλα τον κινεζικό χαρακτήρα δύναμης, δεξιά στον ώμο μου, στην πλάτη μου. Αυτά είναι τα τρία τατουάζ και όλα έχουν τη σημασία τους για μένα. Έχω ακούσει ότι υποτίθεται πώς πρέπει να έχεις μονό αριθμό τατουάζ, οπότε δεν θα κάνω άλλα δύο και θα μείνω στα τρία».

Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης (2004, 2012) στα 400μ. εμπόδια είπε πώς το πιο αγαπημένο του είναι το τελευταίο που έκανε. «Πιθανόν η «δύναμη» γιατί είναι μια καθοριστική στιγμή στη ζωή μου. Μου καθόρισε όλη μου την καριέρα, το σθένος μου, τη δύναμη να μείνω σε ένα δύσκολο άθλημα. Οι περισσότεροι αθλητές έχουν τρία με πέντε χρόνια, εγώ είμαι στην 14η μου σεζόν. Σκοπεύω να κάνω άλλες δύο σεζόν, πιθανόν το ένατό μου παγκόσμιο πρωτάθλημα και τους πέμπτους μου Ολυμπιακούς αγώνες».

Ο 37χρονος εμποδιστής έχει κατακτήσει και τρία μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, δύο χρυσά το 2001 στο Έντμοντον και το 2003 στο Παρίσι και ένα ασημένιο το 2007 στην Οσάκα.
«Χρειάζεται πολύς δρόμος και πρέπει να έχεις πολλή δύναμη και αντοχή. Τα 400μ. εμπόδια είναι από τα πιο δύσκολα αγωνίσματα στον στίβο. Για να μπορείς να κυριαρχήσεις για καιρό, για να έχεις πολλά χρόνια από τραυματισμούς και αμφιβολίες και μετά να επιστρέφεις και να κερδίζεις, είναι πολύ σπάνιο στον στίβο. Είτε ξεκινάς από τον πάτο και πας προς την κορυφή και αποσύρεσαι ή ξεκινάς από την κορυφή και τελειώνεις φεύγοντας από τον πάτο. Να πηγαίνεις πάνω και μετά κάτω και ξανά πάνω είναι σχεδόν ανήκουστο. Χρειάζεται πολλή δύναμη και αυτό το τατουάζ έχει πιθανόν την περισσότερη σημασία για μένα. Δεν μπορώ σχεδόν να το δω, αλλά ξέρω ότι βρίσκεται εκεί.

Ο Σάντσεζ, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από γονείς από τη Δομινικανή Δημοκρατία και μεγάλωσε στο Σαν Ντιέγο στην Καλιφόρνια είπε για το λόγο που διάλεψε το σημείο να κάνει το τατουάζ. «Γιατί ένιωσα ότι είχα το βάρος του κόσμου στους ώμους μου. Έπρεπε να κουβαλήσω την οικογένειά μου την καριέρα μου. Ένιωσα το βάρος να πε΄φτει στους ώμους μου, γι’ αυτό και επέλεξε το σημείο εκείνο».

Πάντως, μπορεί να στοχεύει στην πέμπτη του Ολυμπιάδα στο Ρίο, όμως δεν θέλει να κάνει τατουάζ με τους Ολυμπιακούς κύκλους. «Όχι, δεν θα κάνω Ολυμπιακούς κύκλους. Νομίζω ότι είναι σύνηθες. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν τους Ολυμπιακούς κύκλους είναι άνθρωποι που θέλουν να δείξουν ότι ήταν εκεί. Κάποιος σαν εμένα, η καριέρα μου έχει μιλήσει από μόνη της, δεν χρειάζεται να πω ότι ήμουν στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Ελπίζω όταν η καριέρα μου τελειώσει, το όνομά μου να είναι συνώνυμο με τους Ολυμπιακούς, που θα πει πολλά. Αλλά να πάω για την πέμπτη μου Ολυμπιάδα, πιθανόν να κερδίσω τρία μετάλλια από τα πέντε, θα είναι μια τεράστια στιγμή για μένα, για την καριέρα μου, για τη Δομινικανή Δημοκρατία και για τη μακροζωία, όλα αυτά που έχω περάσει».

Ο κορυφαίος στα 400μ. εμπόδια, που έχει ατομικό ρεκόρ 47.25 και είναι 8ος όλων των εποχών, πήγε στην πατρίδα του από τις ΗΠΑ το 1999. Έτσι, τη σημαία της πατρίδας του είπε πώς την σχεδίασε ο ίδιος.
«Ήθελα μια σημαία να ήταν λίγο χτυπημένη, ακριβώς για να καθορίσει το δρόμο μου, σε όλα όσα έπρεπε να κάνω για την πατρίδα μου».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/