Connect with us

OLYMPICS

Της Κορέας γίνεται

Published

on

Κινδυνεύουν σοβαρά οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 στην Πιεονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, καθώς όπως προέκυψε από επίσημο λογιστικό έλεγχο, η διοργανώτρια αρχή είναι κατάχρεη λόγω δανείων, την ώρα που ο πρόεδρός της πλήττεται από το οικογενειακό σκάνδαλο «nut gate» (σκάνδαλο των ξηρών καρπών)!

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Τρία περίπου χρόνια πριν από την τελετή έναρξής τους, οι Αγώνες της κορεατικής πόλης βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση, αφού οι κλυδωνισμοί στο οικοδόμημα του εγχειρήματος είναι ισχυρότατοι. Αιτία, η καταφανέστατη αδυναμία της διοργανώτριας αρχής να συγκεντρώσει τα αναμενόμενα έσοδα από χορηγίες, γεγονός που την ανάγκασε να δανειστεί -και μάλιστα βαρέως- από τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση, προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις προετοιμασίες. Σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε το επίσημο ελεγκτικό συμβούλιο της χώρας, η ομάδα του «Πιεονγκτσάνγκ 2018» κατόρθωσε να προσελκύσει φέτος χορηγίες ύψους μόλις 25,9 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις ένα πενιχρό ποσοστό 5,2% του ποσού των 631 εκατομμυρίων ευρώ που προσδοκούσε. Αντί αυτού, η αρχή κατέφυγε στην εύκολη λύση του κρατικού δανεισμού, ενός κονδυλίου 82 εκατομμυρίων την περσινή χρονιά και 78 εκατομμυρίων φέτος.

Τα ανησυχητικά νέα έρχονται μάλιστα να προστεθούν σε μία ιδιαίτερα άσχημη χρονική συγκυρία και για τον πρόεδρο της διοργανώτριας αρχής, Τσο Γιάνγκ Χο, διάσημο επιχειρηματία της ασιατικής χώρας και πρόεδρο των κορεατικών αερογραμμών, αφού η κόρη του, Τσο Χιουν-Α, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της εταιρείας υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής που προκάλεσε το σκάνδαλο «nut gate». Τι συνέβη; Η κακομαθημένη θυγατέρα ανάγκασε ολόκληρο αεροσκάφος (της εταιρείας της) το οποίο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης «JFK» να επιστρέψει στη βάση του, εξοργισμένη επειδή μία αεροσυνοδός της προσέφερε ξηρούς καρπούς μακαντέμια σε χάρτινο σακουλάκι, αντί για πιάτο!

«Θεωρώ τη θέση μου ως δημόσιο καθήκον μου. Κάθε απόφαση που θα λάβω στο πλαίσιο του ρόλου μου, θα είναι για το καλό της πατρίδας», έσπευσε να δηλώσει ο Χο στους δημοσιογράφους της Νότιας Κορέας υπό το βάρος των αφόρητων πιέσεων που τον θέλουν να εγκαταλείπει. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο Χο είχε πιεστεί τον περασμένο Ιούλιο να επιστρέψει στο πόστο του, το οποίο είχε εγκαταλείψει λίγο αφότου είχε οδηγήσει επιτυχώς την Πιεονγκτσάνγκ στην ανάληψη της διοργάνωσης, εξαιτίας των διασυνδέσεών του με επιχερηματικούς κύκλους που υποτίθεται ότι θα έφερναν τις πολυποθήτες χορηγίες.

Ωστόσο τα οικονομικά αποτελέσματα του ελέγχου προκαλούν… πονοκέφαλο στη ΔΟΕ και τους Νοτιοκορεάτες διοργανωτές, με το βασικό θέρετρο των Αγώνων του 2018, το περίφημο «Alpensia Resort» να βρίσκεται προ αδιεξόδου, καθώς θα πρέπει να εξυπηρετήσει δάνειο ύψους 831 εκατομμυρίων ευρώ με ημερήσιο επιτόκιο 82.500, έχοντας μάλιστα την υποχρέωση να καταβάλλει 421 εκατομμύρια εξ αυτών μόνο μέσα στο 2015. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η επαρχία Γκανγκγουόν -όπου βρίσκεται η Πιεονγκτσάνγκ- προέβη στην έκδοση τοπικών ομολόγων ύψους 21,1 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να κλείσει μέρος της «τρύπας» που προέκυψε στον κατασκευαστικό προϋπολογισμό, με τους αξιωματούχους της να απειλούν με οριστική εγκατάλειψη, αν η κυβέρνηση της Σεούλ δε βάλει το χέρι στην τσέπη για να τους στηρίξει. Κορεατικός μύλος…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/