Connect with us

STORY

Το βολεϊκό θαύμα του Ιράν

Published

on

Είναι η ομάδα που έχει κλέψει την παράσταση μέχρι στιγμής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών που διεξάγεται στην Πολωνία. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα στις δύο πρώτες αγωνιστικές να κερδίζεις την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να φιγουράρεις στην πρώτη θέση του πιο δύσκολου ομίλου της πρώτης φάσης της διοργάνωσης.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Και όμως το Ιράν τα κατάφερε αν και για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε μεγάλη υπομονή και επιμονή στο πλάνο, αλλά και μια μεγάλη επένδυση.
Τον μακρινό Ιούνιο του 2007 η ομοσπονδία βόλεϊ του Ιράν προκάλεσε ένα μικρό σοκ στον κόσμο του αθλήματος όταν ανακοίνωσε ξαφνικά την πρόσληψη του Ζόραν Γκάετς στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας της χώρας.

Ο προπομπός της έλευσης του Σέρβου ήταν ο άλλοτε συνεργάτης του στην εθνική ανδρών της Γιουγκοσλαβίας Γιόβιτσα Τσβέτκοβιτς ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα είχε αναλάβει την εθνική εφήβων και τον Αύγουστο του 2007 έφερε τη μεγαλύτερη επιτυχία του αθλήματος στην ασιατική χώρα. Στις 26 Αυγούστου του 2007 στην Τιχουάνα του Μεξικό, το Ιράν κέρδισε με 3-2 την Κίνα και κατέκτησε τον τίτλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων (U19) έχοντας αφήσει εκτός ημιτελικών την Βραζιλία.
Έτσι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το Ιράν μπήκε για τα καλά στο βολεϊκό χάρτη. Και όσο και αν χρειάστηκε κάποια χρόνια για να γίνει ξανά αντικείμενο συζήτησης, η αλήθεια είναι ότι οι παροικούντες τη βολεϊκή Ιερουσαλήμ γνώριζαν πλέον ότι σε εκείνη την γωνιά του πλανήτη κάτι καλό γίνεται.
Ο σπόρος λοιπόν είχε πέσει και παρόλο που ο Γκάιτς έφυγε νωρίς οι Ιρανοί άρχισαν σιγά, σιγά να κυριαρχούν στο ασιατικό βόλεϊ. Στο εγχώριο πρωτάθλημα άρχισαν να φτάνει σωρεία ξένων παικτών, ανοίγοντας μια νέα αγορά.

Το 2011 η ομοσπονδία του Ιράν αποφασίζει να φέρει στην Τεχεράνη τον Χούλιο Βελάσκο και ο Αργεντινός ο οποίος μετά τις θρυλικές επιτυχίες με την Ιταλία μετρούσε αποτυχημένες παρουσίες σε Ισπανία, Τσεχία, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Σιγά, σιγά δημιούργησε μια νέα ομάδα και το 2013 οι Ιρανοί μπήκαν στο παγκόσμιο λιγκ. Στις 23 Ιουνίου 2013 πανηγύρισαν την πρώτη τους νίκη (3-2 την Σερβία) στις 28 Ιουνίου κέρδισαν με 3-2 μέσα στην Ιταλία (!) για να πάρουν τελικά την 9η θέση.

Ήταν φανερό πλέον πως ο σπόρος είχε πιάσει γερές ρίζες και επιβεβαιώθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Με τον Βελάσκο να φεύγει ξαφνικά στις αρχές της χρονιάς αναλαμβάνοντας την Αργεντινή, οι Ιρανοί αποφάσισαν να κάνουν μία ακόμη έκπληξη.
Ενώ όλα τα ΜΜΕ θεωρούσαν δεδομένη την πρόσληψη του Λορέντζο Μπερνάρντι (ο καλύτερος αθλητής του περασμένου αιώνα), η ιρανική ομοσπονδία έδωσε την δουλειά στον Σλόμπονταν Κόβατς.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ (ως παίκτης) οδήγησε την σεζόν 2013-2014 την ταπεινή Περούτζια στον τελικό του καμπιονάτο, αλλά είχε ένα τεράστιο πλεονέκτημα συγκριτικά με τους υπόλοιπους υποψήφους.
Στα τελειώματα της καριέρας του ως παίκτης, αγωνίστηκε δύο σεζόν (04-05 και 05-06) με την φανέλα της Ούρμια και ήξερε τη νοοτροπία που θα συναντούσε…

Όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, αυτή η επιλογή ήταν μάλλον σοφή. Το Ιράν, που έχει να παρουσιάσει ως κορυφαία επίδοση σε παγκόσμιο Ανδρών την 21η θέση, είναι με τα δύο πόδια στην επόμενη φάση όπου λογικά θα μπει με πλεονέκτημα για να εξασφαλίσει από νωρίς μια θέση στην πρώτη 8άδα.

Ζόραν Γκάιτς και Σλόμπονταν Κόβατς τα λένε, πριν από δύο μήνες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Ιράν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/