Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα

Published

on

Ποδαρικό με δέκα αθλητές (επτά γυναίκες και τρεις άνδρες) θα κάνει η Εθνική μας ομάδα του στίβου, στην πρεμιέρα του 22ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που φιλοξενείται στην πανέμορφη Ζυρίχη της Ελβετίας (12-17/8).

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε στην ελβετική πόλη με αρκετές ελπίδες για διάκριση, ευελπιστώντας να «αυγατίσει» το ένα και μοναδικό χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει πριν από δύο χρόνια στη διοργάνωση του Ελσίνκι, χάρη στην επικοντίστρια Νικόλ Κυριακοπούλου. Κι αν κάποιος πιστεύει στους οιωνούς ή τις… συμπτώσεις, η αρχή θα γίνει με το ταλαντούχο δίδυμο του άλματος επί κοντώ, με τις Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου να ρίχνονται πρώτες στη μάχη των προκριματικών (11:30 ώρα Ελλάδας), συγκεντρώνοντας μεγάλες ελπίδες ακόμη και για την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Κι αυτό καθώς οι άλτριές μας διαθέτουν από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αντιπάλων τους, με τη Στεφανίδη να έχει την κορυφαία στο 1ο προκριματικό γκρουπ, με άλμα στα 4.71μ. (δεύτερη καλύτερη η Ρωσίδα Ανζέλικα Σιντόροβα με φετινό 4.70μ.), και την Κυριακοπούλου την 3η καλύτερη επίδοση του 2ου γκρουπ, με φετινό ρεκόρ στα 4.63μ., πίσω μόνο από τη Γερμανίδα Λίσα Ριζ (4.71μ.) και τη Ρωσίδα Αντζελίνα Ζουκ-Κράσνοβα (4.65μ.). Το όριο πρόκρισης για τον μεγάλο τελικό έχει οριστεί στα 4.50μ., ωστόσο είναι πολύ πιθανό ο πήχης να μην ανέβει τελικά τόσο ψηλά, όπως συμβαίνει συχνά στα προκριματικά.

Η συνέχεια στις ελληνικές παρουσίες θα δοθεί μία ώρα μετά από τις γρηγορότερες αθλήτριες της αποστολής, δηλαδή το δίδυμο των 100μ. που αποτελείται από την 33χρονη Γωγώ Κοκλώνη και την 25χρονη Μαρία Γάτου. Συγκεκριμένα, την αρχή θα κάνει στις 12:42 ώρα Ελλάδας η νεαρή αθλήτρια του ΓΣ Ηρακλής Θεσσαλονίκης, η οποία θα συμμετάσχει στην 1η προκριματική σειρά του αγωνίσματος έχοντας την 5η καλύτερη επίδοση από τις οκτώ συμμετέχουσες, με χρόνο 11.44. Λίγο αργότερα, στις 13:03, η εμπειρότερη Κοκλώνη της ΑΕΚ, που επιστρέφει στους στίβους μετά από απουσία ενός έτους λόγω εγκυμοσύνης, θα διαγωνιστεί στην 4η προκριματική σειρά, με «προίκα» της το 11.41, που την κατατάσσει 4η ανάμεσα στις αντίπαλες δρομείς. Το εισιτήριο για τον ημιτελικό της Τετάρτης θα κερδίσουν οι τέσσερις πρώτες των πέντε προκριματικών σειρών, καθώς και οι τέσσερις υπόλοιποι καλύτεροι χρόνοι, γεγονός που αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας στις Ελληνίδες αθλήτριες.

Ακολούθως, ο Δημήτρης Τσιάμης στο 1ο προκριματικό γκρουπ του τριπλούν (14:12 ώρα Ελλάδας), θα είναι ο πρώτος άνδρας της Εθνικής μας που θα εγκαινιάσει το στάδιο «Λέτζιγκρουντ», επιχειρώντας να βρεθεί μέσα στην προνομιούχο 12άδα που θα βρεθεί στον τελικό της Πέμπτης. Ο 32χρονος άλτης του Ολυμπιακού ΣΦΠ θα χρειαστεί ένα άλμα πάνω από το όριο των 16.65μ. προκειμένου να εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση, κάτι που είναι μέσα στις δυνατότητές του, αφού έχει φετινή επίδοση 16.75μ. που τον φέρνει 13ο ανάμεσα στους 23 αθλητές των προκριματικών, ενώ το 17.55μ. που είναι το ατομικό του ρεκόρ (απο το 2006), είναι η 4η κορυφαία επίδοση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το πρωϊνό πρόγραμμα θα κλείσει η Ελισάβετ Πεσιρίδου στην προκριματική κούρσα των 100μ. εμπόδια. Η 22χρονη Κατερινιώτισσα του ΓΣ Κηφισιάς θα λάβει μέρος στην 4η και τελευταία σειρά της ημέρας, που ξεκινά στις 14:54 ώρα Ελλάδας, με στόχο της την πρώτη τριάδα ή εναλλακτικά έναν από τους υπόλοιπους τέσσερις καλύτερους χρόνους για να προκριθεί. Ωστόσο το έργο της εμποδίστριάς μας θα είναι πολύ δύσκολο, αφού ταξίδεψε στη Ζυρίχη έχοντας καλύτερο φετινό χρόνο το 13.36, επίδοση που τη φέρνει 8η στη σειρά της και 62η στην Ευρώπη.

Το απογευματινό πρόγραμμα θα ανοίξει από πλευράς ελληνικού ενδιαφέροντος ο 25χρονος Γιώργος Τρέμος, στο 1ο προκριματικό γκρουπ της δισκοβολίας, με ώρα έναρξης τις 18:15. Ο δισκοβόλος της ΓΕΑ Τρικάλων θα πρέπει να κάνει μία μικρή υπέρβαση προκειμένου να προκριθεί απευθείας στον τελικό, καθώς το όριο βρίσκεται στα 64.00μ. Ωστόσο έχοντας ως καλύτερη φετινή του επίδοση τα 63.00μ (από τις 23/5 στα «Σπανίδεια»), ο Τρέμος μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι θα βρίσκεται μέσα στους 12 που θα προκριθούν.

Η σκυτάλη των ελληνικών συμμετοχών θα δοθεί στη συνέχεια στον Μάκη Στεργιούλη, ο οποίος θα λάβει μέρος στην 1η προκριματική σειρά των 100μ., με την κούρσα του να είναι προγραμματισμένη για τις 19:28 το απόγευμα. Ο 29χρονος δρομέας του ΜΕΑΣ Τρίτων έχει φετινή επίδοση 10.22, που τον κατατάσσει 23ο συνολικά ανάμεσα στους 40 αντιπάλους του, με την πρόκριση για τον ημιτελικό να πηγαίνει στους τέσσερις πρώτους των πέντε σειρών, και στους τέσσερις καλύτερους χρόνους. Ο αθλητής μας θα τρέξει στο δεύτερο κουλουάρ, έχοντας δίπλα του τον εξαιρετικό Γάλλο Κριστόφ Λεμέτρ, (χρόνος 10.13), καθώς και τον Γερμανό Γιούλιαν Ρόις (10.05).

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα κλείσει για τα ελληνικά χρώματα με τις συμμετοχές της «ρούκι» Έφης Κολοκυθά στο 2ο προκριματικό γκρουπ του μήκους (στις 21:07 ώρα Ελλάδας), και βέβαια με τη συμμετοχή της Αναστασίας Καρακατσάνη στον πρώτο τελικό της διοργάνωσης, στην κούρσα των 10.000μ, με ώρα έναρξης στις 21:10. Πρώτη θα ανοίξει τον χορό η 27χρονη άλτρια του ΓΑΣ Αλεξάνδρειας, η οποία έχοντας καλύτερο φετινό άλμα στα 6.61μ. (15η στις 28 συμμετέχουσες) θα αναζητήσει τη βελτίωση του ατομικού της ρεκόρ προκειμένου να πιάσει είτε το όριο της απευθείας πρόκρισης των 6.65μ. είτε μία από τις 12 καλύτερες επιδόσεις της βραδιάς.
Το φινάλε ανήκει στην 22χρονη δρομέα του ΓΣ Τρικάλων, η οποία θα προσπαθήσει για ό,τι καλύτερο στον τελικό, αφού το φετινό ατομικό της ρεκόρ είναι 33:45.99, επίδοση που τη φέρνει στην 25η θέση ανάμεσα στις 26 αθλήτριες που θα διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/