Connect with us

INTERVIEW

Το κανόε της αγάπης

Published

on

Αγώνισμα δύσκολο και απαιτητικό, τόσο από πλευράς ικανοτήτων όσο και από πλευράς εξεύρεσης των κατάλληλων εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή του. Παρά τις δυσκολίες του, όμως, το κανόε-καγιάκ έχει ανθρώπους που το αγαπούν και το στηρίζουν με πάθος. Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας του αθλήματος, Αντώνης Νικολόπουλος, είναι ένας από αυτούς.

συνέντευξη Νίκος Κούδας
[email protected]
follow me @nkoudas

Από μέσο μετακίνησης εμπορευμάτων και ανεύρεσης τροφής για τους Ινδιάνους στις λίμνες και τα ποτάμια της Βόρειας Αμερικής και για τους Εσκιμώους της Γροιλανδίας αντίστοιχα, τα κανόε και τα καγιάκ έφτασαν σταδιακά μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με χιλιάδες πιστούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Χώρα με ατελείωτη ακτογραμμή, και διάσπαρτη από λίμνες και ποτάμια, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από την ανάπτυξη του δυναμικού αυτού αθλήματος. Πέρα, όμως, από την αδρεναλίνη που προσφέρει σε γενναίες δόσεις, το κανόε-καγιάκ διαθέτει και ένα εξόχως κοινωνικό πρόσωπο, όπως αποδεικνύει η φιλανθρωπική πρωτοβουλία «Τέσσερις πόλεις, μία διοργάνωση, ένα όραμα» της ομάδας «Kayak Greece» για τη δημιουργία ενός υψηλών προδιαγραφών αθλητικού και κοινωνικού γεγονότος, υπό την αιγίδα της ελληνικής ομοσπονδίας. Με αφορμή την πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μιλά για το παρόν και το μέλλον του σπορ στη χώρα μας.

Κύριε Νικολόπουλε, πώς ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την πρωτοβουλία;
Πρόκειται για μία ιδέα της ομάδας νέων παιδιών «Kayak Greece», η οποία λειτουργεί παράλληλα με τις δραστηριότητες της ομοσπονδίας μας και υπό την αιγίδα της, με σκοπό φιλανθρωπικό αλλά και ευρύτερης στόχευσης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά της;
Θα διεξαχθούν τέσσερις συνολικά αγώνες, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με τους δύο να έχουν ήδη γίνει τον Σεπτέμβριο, στη Νεάπολη Λακωνίας και στη Γυάλα Σαλαμίνας. Οι δύο επόμενοι είναι προγραμματισμένοι για τη Βουλιαγμένη στις 5 Οκτωβρίου και τη Χαλκίδα στις 12 του μήνα.

Ποιος είναι ο φιλανθρωπικός σκοπός στον οποίο αναφερθήκατε;
Παράλληλα με το αγωνιστικό σκέλος τρέχουν δράσεις με σκοπό τη στήριξη του συλλόγου γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα». Θα υπάρχει ένας κουμπαράς, όπου θα συγκεντρώνονται χρήματα μέσω της πώλησης t-shirt κ.α. τα οποία θα δοθούν για τις ανάγκες του συλλόγου.

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθηθεί το άθλημά σας μέσω αυτής της διαδικασίας;
Πρόκειται για μία πραγματική γιορτή του αθλητισμού, μία πρωτοποριακή ιδέα στην Ελλάδα, την οποία υιοθετούμε και στηρίζουμε προκειμένου να βοηθήσουμε το κανόε-καγιάκ να γίνει ευρέως γνωστό σε όλο τον κόσμο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συμμετοχής του κόσμου, αλλά και διακεκριμένων αθλητών από συλλόγους της ομοσπονδίας μας. Αγκαλιάσαμε αμέσως αυτή την πρωτοβουλία, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για όλους.

Υπάρχει πρόθεση η ιδέα αυτή να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας;
Για φέτος το πρόγραμμα έχει κλείσει, οπότε μιλάμε πλέον για του χρόνου. Επισημαίνω βέβαια ότι η όλη εκδήλωση διοργανώνεται από την «Kayak Greece», και ο ρόλος της ομοσπονδίας μας είναι επικουρικός, ωστόσο θα θέλαμε πράγματι να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

Πόσο επηρέασε το αγώνισμα η αναπάντεχη απώλεια του πρωταθλητή μας, Ανδρέα Κιλιγκαρίδη;
Σίγουρα ήταν ένα τραγικό χτύπημα και μία μεγάλη απώλεια για όλους εμάς που τον ζήσαμε, που μαζί του κλάψαμε, πονέσαμε, γελάσαμε, περάσαμε αγωνίες και χαρές. Ωστόσο τα μικρά παιδιά που δεν είχαν προλάβει να ακούσουν για εκείνον, δεν μπορώ να πω ότι επηρεάστηκαν από τον θάνατό του. Παρατηρούμε μάλιστα μία μεγάλη άνοδο στους αριθμούς των παιδιών που εγγράφονται στα σωματεία μας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Σε ποιες δυσκολίες αναφέρεστε ακριβώς;
Το αγώνισμά μας είναι ένα από τα πιο δύσκολα προκειμένου να διεξαχθεί, καθώς απαιτεί την ύπαρξη λιμνών, ποταμών, απάνεμων υδάτων. Οι σύλλογοί μας πρέπει αναγκαστικά να είναι παραθαλάσσιοι, παραλίμνιοι ή παραποτάμιοι, και οι κατάλληλοι χώροι δεν είναι εύκολο να βρεθούν ή να παραχωρηθούν εύκολα. Χρειαζόμαστε ειδικές εγκαταστάσεις, λεμβαρχεία για τα σκάφη κ.ο.κ. Τα κωπήλατα σπορ είναι περισσότερο δύσκολα στην ανάπτυξή τους.

Εχετε τη στήριξη που θα θέλατε από την πολιτεία;
Δυστυχώς όχι. Η φετινή επιχορήγηση που λάβαμε από τη ΓΓΑ ήταν μεν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτό συνέβη γιατί είχαμε πιάσει κυριολεκτικά πάτο. Για να καταλάβετε, η αρχική επιχορήγηση που μας είχε εγκριθεί δεν αρκούσε για να καλύψει ούτε το 50% των αποδοχών των υπαλλήλων μας. Ωστόσο με τη βοήθεια του υπουργού, κύριου Ανδριανού, το θέμα επιλύθηκε έστω προσωρινά.

Ποιο είναι το όραμά σας για το κανόε-καγιάκ στην Ελλάδα;
Παρά τις δυσκολίες εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακάθεκτοι για το άθλημα αυτό το οποίο υπεραγαπάμε. Δεν πρόκειται να γίνουμε ούτε πλούσιοι, ούτε πολιτικοί, ούτε και διάττοντες αστέρες. Το κάνουμε απλώς γιατί είναι κάτι που το θέλουμε, που το πιστεύουμε και θα το στηρίζουμε για να το δούμε έτσι ακριβώς όπως το οραματιζόμαστε.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/