Connect with us

OLYMPICS

Τελική ευθεία για το 2020

Published

on

Μόλις τέσσερις μέρες έχουν απομείνει μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου, όταν και οι “αθάνατοι” της ΔΟΕ θα αποφασίσουν στο Μπουένος Άιρες για την πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Αυτή θα είναι η 125η σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Οι τρεις υποψήφιες πόλεις που έχουν απομείνει, τα δίνουν όλα και με μπροστάρηδες τους ίδιους τους πρωθυπουργούς των χωρών τους, διεκδικούν το χρίσμα.
Η Κωνσταντινούπολη μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν το απόλυτο φαβορί. Μια πολυέξοδη υποψηφιότητα με δαπανηρά έργα και την φιλοδοξία να γίνει το κέντρο μεταξύ δύσης και ανατολής. Για το λόγο αυτό άλλωστε κατασκευάζει το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο στον πλανήτη που θα είναι το τρίτο της Πόλης. Δυστυχώς όμως για τους Τούρκους, τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ που αποτέλεσαν το επίκεντρο των social media για μεγάλο χρονικό διάστημα, αμαύρωσαν την ευρωπαϊκή εικόνα της Κωνσταντινούπολής. Ακόμα και η αστάθεια που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή λόγω της συριακής κρίσης, επηρεάζει την κρίση των “αθάνατων” της ΔΟΕ.

Το Τόκιο, παραμένει η υποψηφιότητα που έχουν χρίσει φαβορί τα μεγάλα πρακτορεία στοιχημάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας πληρεί ολες τις προϋποθέσεις. Το πρόβλημα των Γιαπωνέζων, είναι η παρουσίαση της υποψηφιότητας τους. Αυτή ήταν πάντα η αδυναμία τους, καθώς έπειθαν πάντα για το “πως” (θα διοργανώσουν τους Αγώνες), αλλά ποτέ για το “γιατί” (πρέπει να τους δοθεί το χρίσμα).

Η Μαδρίτη, θεωρείται το αουτσάιντερ μεν, αλλά έχει δουλέψει καλύτερα από τις άλλες δύο πόλεις την προώθηση της υποψηφιότητας. Βρίσκεται στο ιδανικό μομέντουμ και με το μεγαλύτερο μέρος των γηπέδων να είναι ήδη κατασκευασμένο, υπόσχεται μια διοργάνωση χαμηλού κόστους, αλλά υψηλών απαιτήσεων. Επίσης σε αντίθεση με τους Τούρκους και τους Ιάπωνες που επένδυσαν στον εντυπωσιασμό μέσα από τη διάθεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι Ισπανοί ποντάρουν στο Ολυμπιακό ιδεώδες. Για το λόγο αυτό, μπροστάρης στη διεκδίκηση δεν είναι ο πρωθυπουργός ή ο βασιλιάς της Ισπανίας (όπως συμβαίνει με Τουρκία Ιαπωνία) αλλά παγκοσμίου φήμης αθλητές όπως ο Γκαζόλ, ο Ναδάλ και ο Κασίγιας.

Με βάσει τα δεδομένα όπως υφίστανται αυτή τη στιγμή, η Μαδρίτη φαντάζει ως η πιθανότερη πόλη να αναλάβει τους Αγώνες του 2020. Εκτός όλων των άλλων, οι Ισπανοί (λόγω Σάμαρανκ) γνωρίζουν πολύ καλύτερα το παρασκήνιο και έχουν φροντίσει να βρίσκονται παντού όπου υπάρχουν “αθάνατοι”. Όπως έγινε και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, που διεξήχθει στη Μόσχα, όπου βρέθηκαν 35 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αριθμός που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 1/3 του συνόλου των 115 “αθάνατων”. Η ισπανική αντιπροσωπεία είχε επαφές με όλους…

Από σήμερα και οι τρεις αποστολές βρίσκονται στο Μπουένος Άιρες για να δώσουν την τελική μάχη. Αν θα μπορέσει η Κωνσταντινούπολή να ανατρέψει τα δεδομένα, ή το Τόκιο να κάνει επιτέλους μια καλή παρουσίαση εξηγώντα το “γιατί” πρέπει να διοργανώσει τους Αγώνες, αυτό θα φανεί το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, οι “μαθητές” του διαμόνιου Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/