Connect with us

TOP

Το πρόβλημα με τους σωματειακούς προπονητές

Published

on

Ένα νέο θέμα προς επίλυση, από την νεοεκλεγείσα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, αποτελεί το «πρόβλημα» της δυναμικής ανάπτυξης των ακαδημιών στίβου και οι «συνέπειες» στις μεγάλες αγωνιστικές κατηγορίες.

του Πλούταρχου Σαρασλανίδη
Αναπληρωτής καθηγητής προπονητικής κλασικού αθλητισμού

Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια, με την δραστική μείωση των οικονομικών κινήτρων των σωματειακών προπονητών από τον ΣΕΓΑΣ, η λύση της αυτοχρηματοδότησης των σωματείων έγινε «μονόδρομος». Ήδη σήμερα τα σωματεία έχουν «λύσει» σε σημαντικό ποσοστό την χρηματοδότηση των προπονητών, δια μέσου των συνδρομών των παιδιών των προαγωνιστικών και των μικρών αγωνιστικών κατηγοριών.
Με βάση τα προαναφερθέντα φαίνονται μόνο οι θετικές πλευρές της γιγάντωσης των ακαδημιών, που αξίζει να σημειωθεί ότι υποδέχονται παιδιά από προσχολική ηλικία (4-5 χρόνων) και εισπράτουν συνδρομή μέχρι την κατηγορία των ΠΠ-ΠΚ Α΄ ή ακόμη και την κατηγορία Π-Κ. Προφανώς δεν γίνεται επιλογή των κατάλληλων παιδιών, αλλά όλων των παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με τον στίβο και αυτό είναι πολύ καλό παιδαγωγικά και οικονομικά… Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς νέους προπονητές να βρούν μια απασχόληση, με το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει.
Αυτή η νέα δυναμική έχει, δυστυχώς και αρνητικές συνέπειες στους προπονητές των μεγάλων αγωνιστικών κατηγοριών. Και αυτό γιατί οι προπονητές των ακαδημιών και των μικρών αγωνιστικών κατηγοριών κερδίζουν, από τις συνδρομές των παιδιών, ποσοστό από 30-100% ανάλογα με το σωματείο (με ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 400-800 ευρώ το μήνα). Προφανώς, σε νέα σωματεία που ιδρύονται κάθε χρόνο από προπονητές και διαθέτουν μόνο ακαδημίες (φέτος στη Θεσσαλονίκη τέσσερα νέα σωματεία ξεκίνησαν την δραστηριότητα) όλο το ποσό των συνδρομών το μοιράζονται οι ίδιοι προπονητές.
Όμως σε σωματεία που διαθέτουν και αθλητές μεγάλων αγωνιστικών κατηγορίων (Νέους, Α-Γ) και που βρίσκονται συνήθως μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα τα οποία διαθέτουν πανεπιστημιακές σχολές, οι προπονητές αδικούνται οικονομικά.
Αυτοί οι σωματειακοί προπονητές αμείβονται με τα υπόλοιπα των χρημάτων που περισσεύουν απο τις ακαδημίες και τα χρήματα που διαθέτει ο ΣΕΓΑΣ για τον θεσμό του σωματειακού αθλητισμού (κατά μ.ο. 100-300 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την αξιολόγηση του σωματείου) και μάλιστα με καθημερινή φυσική παρουσία στο στάδιο ή και δύο φορές την ημέρα.
Αυτή η κατάσταση λειτουργεί ως αντικίνητρο για να ασχοληθεί ένας προπονητής με τις μεγάλες αγωνιστικές κατηγορίες και τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα γιγαντωθεί, με την απομάκρυνση αυτών των προπονητών από το κύριο έργο του προπονητή στίβου.. Προφανώς η πρόσληψη 15-20 ομοσπονδιακών συνεργατών από τον ΣΕΓΑΣ δεν λύνει το ποσοτικό πρόβλημα και επιπλέον με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από τους ομοσπονδιακούς αμείβονται με 2000 ευρώ τον χρόνο…

Φυσικά υπάρχει και το σύστημα αξιολόγησης των προπονητών, στο επίπεδο του αναπτυξιακού αθλητισμού και υψηλού αθλητισμού με τα πριμ από διακρίσεις των αθλητών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΣΕΓΑΣ οι προπονητές πριμοδοτούνται, με βάση το σύνολο βαθμών που συγκεντρώνουν, σε δύο επίπεδα: Α. ΥΨΗΛΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το σύστημα πριμοδότησης και οι πίνακες βαθμών αφορούν προπονητές στίβου, που γυμνάζουν επίλεκτους αθλητές-τριες Στίβου και δεν είναι Ομοσπονδιακοί προπονητές. Οι προπονητές θα μοριοδοτούνται για τη συμμετοχή αθλητριών / αθλητών τους στην Εθνική Ομάδα Στίβου, επιπλέον σύμφωνα με τις θέσεις που θα καταλάβουν οι αθλητές τους στις διεθνείς διοργανώσεις και επιπλέον εάν καταρρίψουν Πανελλήνιο ή ΕυρωπαΪκό ή Παγκόσμιο ρεκόρ Α-Γ, Ε-Ν, Π-Κ
Β. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το σύστημα πριμοδότησης λειτουργεί με βάση μόρια από τη συμμετοχή αθλητών –τριων που γύμναζουν οι σωματειακοί προπονητές από τις διακρίσεις τους στους παρακάτω αγώνες: Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ε-Ν και Π-Κ (οι 3 πρώτοι) και Διεθνείς διοργανώσεις Ε-Ν και Π-Κ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε ότι πριμοδοτεί 52 προπονητές για το 2016, συνολικά με το ποσό των 50.000 ευρώ, από τους οποίους οι 22 πριμοδοτούνται και από τα δύο επίπεδα (υψηλού αθλητισμού και αναπτυξιακού αθλητισμού).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, υπάρχουν πέντε προπονητές που οι αθλητές τους κέρδισαν μετάλλιο στο ευρωπαϊκό Π-Κ. Μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και δύο που οι αθλητές τους κέρδισαν μετάλλιο και στο παγκόσμιο Ε-Ν. Επιπλέον από το επίπεδο του υψηλού αθλητισμού υπάρχουν άλλοι τρεις προπονητές που οι αθλητές τους κατέκτησαν θέση στην 8άδα των πανευρωπαϊκών αγώνων Α-Γ. Άρα αυτοί οι συνάδελφοι, απολύτως δικαιολογημένα, θα κερδίσουν μεγάλο ποσοστό (πάνω από το 50%) από το σύνολο της μοριοδότησης όλων των προπονητών.
Αυτό σημαίνει ότι για τους υπόλοιπους 40-45 προπονητές μένει ένα ποσό της τάξεως των 20.000-25.000 ευρώ, που σημαίνει ότι αυτοί, οι πετυχημένοι για το 2016, προπονητές θα πάρουν «πρίμ» που θα κυμαίνεται από 1000 – 100 ευρώ.
Τα συγκεντρωτικά ποσά, όπως παρουσιάζονται παραπάνω με βάση τις συνολικές αποδοχές των προπονητών των μεγάλων αγωνιστικών κατηγοριών είναι κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση, 2.500 ευρώ μισθό και 500 ευρώ πριμ, για τους 45 από τους 52 καλύτερους σωματειακούς προπονητές του 2016.
Αντίθετα οι προπονητές των μικρών αγωνιστικών κατηγοριών και των ακαδημιών αμείβονται, σε ετήσια βάση, με 4000 – 7000 μισθό από συνδρομές και ορισμένοι από αυτούς παίρνουν και πριμ από το επιπεδο του αναπτυξιακού αθλητισμού…

Το πρόβλημα όπως φαίνεται καθαρά παραπάνω είναι πολύ σοβαρό και απαιτεί άμεσες ενέργειες από τον ΣΕΓΑΣ για επίλυση. Η πρόταση μου, χωρίς επιπλέον έξοδα για τον ΣΕΓΑΣ, είναι η αντικατάσταση του θεσμού του σωματειακού προπονητή που αμείβεται από τον ΣΕΓΑΣ, (περίπου 200.000-250.000 τον χρόνο) με την καθιέρωση πριμ απόδοσης στους πρώτους 80-100 προπονητές των αγωνιστικών κατηγοριών Α-Γ, Νέων. Στην πρόταση περιλαμβάνονται και οι διακρίσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα των αντιστοίχων κατηγοριών (που μέχρι σήμερα ισχύει μόνο στις μικρές αγωνιστικές κατηγορίες). Παράλληλα, όπως ήδη ισχύει, από τις συμμετοχές των αθλητών τους με την Εθνική ομάδα των παραπάνω αγωνιστικών κατηγοριών, σύμφωνα με το σύστημα της μοριοδότησης.
Μόνο έτσι πιστεύω ότι θα υπάρξει βελτίωση των αποδοχών των παραγωγικών προπονητών και κίνητρο για να παραμείνουν στο χώρο και να συνεχίσει η παραγωγή αθλητών που θα στελεχόσουν την εθνική ομάδα Α-Γ και Νέων αλλά και αθλητών που θα συμπληρώνουν τον τελικό των πανελληνίων πρωταθλημάτων κάθε αγωνίσματος των μεγάλων αγωνιστικών κατηγοριών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/