Connect with us

STORY

12 προτάσεις για τη λίγκα

Published

on

Το sportsfeed.gr εξηγεί για ποιους λόγους αποτελεί μονόδρομο η δημιουργία άτυπης λίγκας στο χάντμπολ και καταθέτει τις προτάσεις του.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Με την επιχορήγηση της ΓΓΑ στην ομοσπονδία να έχει… γκρεμιστεί στις 468.000 ευρώ για το 2014, γίνεται αντιληπτό ότι η ΟΧΕ θα είναι εγκλωβισμένη και δεν θα μπορεί να βοηθήσει στο παραμικρό τα σωματεία και να βελτιώσει τις συνθήκες. Άλλωστε τα μέχρι τώρα δείγματα από τις δράσεις της ομοσπονδίας, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Επομένως, η μόνη λύση για να πάει μπροστά το ελληνικό χάντμπολ είναι να αναλάβουν δράση τα σωματεία, που ούτως ή άλλως θα σηκώσουν όλο το οικονομικό βάρος για να γίνει πρωτάθλημα στη νέα σεζόν.
H άποψη του sportsfeed.gr, που συζητιέται έντονα τις τελευταίες ημέρες στο χώρο του χάντμπολ, είναι συγκεκριμένη. Άτυπη λίγκα, άτυπος συνεταιρισμός των ομάδων με στόχο την εύρεση χορηγών, την καλύτερη προβολή του αθλήματος και τη βελτίωση των συνθηκών για τους αθλητές, ώστε να υπάρχουν οφέλη συνολικά για το άθλημα

Οι προτάσεις του Sportsfeed.gr για τα πρώτα βήματα της λίγκας και οι λόγοι που τις επιβάλλουν είναι οι παρακάτω:

1) Κοινό μέτωπο των ομάδων που θα απαρτίζουν την Α1.
2) Συλλογική διαπραγμάτευση με μικρούς και μεγάλους χορηγούς για κοινές διαφημίσεις στις φανέλες και τα γυμναστήρια. Ο στόχος πρέπει να είναι οι κοινές χορηγίες για όλες τις ομάδες.
3) Βαρύτητα στην επικοινωνία. Η κάθε ομάδα θα πρέπει να διαθέτει την ιστοσελίδα της, να δίνει πληροφορίες για τη δράση της, να παρέχει υλικό multimedia και να προβάλλει τους αθλητές της και τους χορηγούς. Όπως ακριβώς συμβαίνει, ως συμβατική υποχρέωση στη λίγκα του βόλεϊ. Επιπλέον θα πρέπει να δημιουργηθεί ιστοσελίδα αποκλειστικά για τις ομάδες της Α1, με online σκορ όλων των αναμετρήσεων.
4) Συλλογική διαπραγμάτευση με ιστοσελίδες, για την προβολή των αγώνων του πρωταθλήματος και στιγμιότυπα από κάθε γήπεδο. Το κόστος μετάδοσης ενός αγώνα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι ιδιαίτερα υψηλό, ενώ και ο χώρος της διαφήμισης έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Αντίθετα, ο κόσμος του διαδικτύου είναι τελείως διαφορετικός. Όσοι αμφισβητούν τη δυναμική του διαδικτύου, ας σκεφτούν ότι το πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χάντμπολ μεταδόθηκε στην Ελλάδα μέσα από το δημοφιλέστερο κανάλι της χώρας. Το YouTube.
5) Συλλογική διαπραγμάτευση με εταιρίες αθλητικού ιματισμού, για να μειωθεί το ετήσιο κόστος που βαραίνει κάθε ομάδα. Ο στόχος είναι να υπάρχει μία εταιρία ιματισμού κοινή για όλες της ομάδες της Α1 και για τις ακαδημίες τους, ώστε αφενός να μειωθεί το κόστος για κάθε ομάδα και αφετέρου να χτιστεί μία σχέση ωφέλιμη και επικερδής για τις δύο πλευρές.
6) Συλλογική διαπραγμάτευση με ξενοδοχεία στις πόλεις τέλεσης των αγώνων. Όλες οι ομάδες σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο, με πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που πληρώνουν σήμερα οι ομάδες.
7) Συλλογική διαπραγμάτευση με εταιρίες συμπληρωμάτων διατροφής, με εταιρίες ειδών εκγύμνασης και με όποιες άλλες εταιρίες προμηθεύουν χρήσιμα υλικά για τις ομάδες.
8) Συλλογική διαπραγμάτευση με τους συνδέσμους διαιτητών και κριτών, ώστε να καθοριστεί ο τρόπος αμοιβής τους, αλλά και η διαδικασία συμμετοχής τους. Επιβάλλεται η αξιολόγηση των διαιτητών, επιβάλλεται η επιμόρφωσή τους, επιβάλλεται η εκγύμνασή τους και φυσικά επιβάλλεται ο περιορισμός των ζευγαριών που θα σφυρίζουν στην Α1.
9) Συλλογική διαπραγμάτευση με ασφαλιστικές εταιρίες, ώστε όλοι οι αθλητές της Α1 να είναι ασφαλισμένοι και να καλύπτεται μέρος των εξόδων για αποκατάσταση τραυματισμών και νοσηλείες.
10) Υποχρέωση του γηπεδούχου σωματείου να κρατάει και να δημοσιοποιεί τα στατιστικά του αγώνα. Να ορίζει δηλαδή το σωματείο έναν δικό του άνθρωπο, που θα κρατάει πλήρη στατιστικά της αναμέτρησης με τη βοήθεια ηλεκτρονικών προγραμμάτων που υπάρχουν δωρεάν στο διαδίκτυο και στα tablets – smartphones.
11) Θεσμοθέτηση επάθλων για τον MVP της αγωνιστικής, τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος και τους πρώτους στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κίνητρα για τους αθλητές.
12) Το αναγκαίο είναι οι ομάδες να προσλάβουν έναν μάνατζερ για να συντονίσει το εγχείρημα (στο χώρο του ελληνικού χάντμπολ υπάρχουν πολλοί πρώην αθλητές και προπονητές που μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο) και έναν υπεύθυνο επικοινωνίας, ενώ για το ζήτημα των χορηγιών θα πρέπει οι ομάδες να απευθυνθούν σε έμπειρους του χώρου της διαφήμισης με την ανάλογη προμήθεια. Σε επίπεδο υπαλλήλων, το εγχείρημα μπορεί να υποστηριχθεί από υπαλλήλους της ομοσπονδίας, ώστε να αποφευχθούν επιπλέον έξοδα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πρώτα βήματα. Δεν απαγορεύονται από κανένα νόμο και είναι απολύτως εφικτά να υλοποιηθούν, υπό τη σκέπη και με την άμεση συνεργασία της ομοσπονδίας και χωρίς να δημιουργηθεί ξεχωριστό νομικό πρόσωπο (όπως δηλαδή είναι η Σούπερ λίγκα, ο ΕΣΚΑΚΕ, ή η λίγκα του βόλεϊ).
Είναι σημαντικό να υπάρχει παράβολο συμμετοχής ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το όλο σύστημα εξαρχής. Πιθανώς κάποιες ομάδες να είναι επιφυλακτικές ως προς αυτό το εγχείρημα. Η εναλλακτική λύση, όμως, ποια είναι;

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr