Connect with us

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

2021, η χρονιά της ελληνικής υδατοσφαίρισης, Νο1 ομαδικό άθλημα στην Ελλάδα

Published

on

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων της Ελλάδας, δεν υπήρξε χρονιά τόσο πετυχημένη όσο η φετινή για την ελληνική υδατοσφαίριση που είναι το μοναδικό από τα ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα που βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο παγκοσμίως τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Το ελληνικό πόλο, είτε πρόκειται για την Εθνική ομάδα, είτε για συλλόγους είναι στην παγκόσμια ελίτ. Σίγουρα δεν έχει την παγκοσμιότητα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του βόλεϊ, ακόμα και του χάντμπολ και ουδείς αμφισβητεί πως αν δεν είχε διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία για να προκύψουν τρεις ομάδες έναντι μιας, ο ανταγωνισμός θα ήταν μικρότερος. Δεν παύει ωστόσο να είναι Ολυμπιακό άθλημα και οι παραδοσιακές δυνάμεις να είναι πραγματικές… υπερδυνάμεις. Άλλωστε την ψαλίδα την ανοίγει ο καλός.

Το 2021, η Ελλάδα συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη άνδρες και γυναίκες, Εθνικές όλων των ηλικιακών κατηγοριών και φυσικά τους συλλόγους, είναι στην κορυφή.

Το επίτευγμα που ξεχωρίζει είναι το πρώτο Ολυμπιακό (αργυρό) μετάλλιο της Εθνικής ανδρών, η οποία έπαιξε καταπληκτικό πόλο στο Τόκιο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συμμετείχε για ενδέκατη συνεχόμενη φορά στο Ολυμπιακό τουρνουά και 16η συνολικά,  στατιστικά που δείχνουν την συνέπεια και την εξέλιξη του αθλήματος στην χώρα μας. Η Ελλάδα αρχικά κατετάγη πρώτη στον όμιλο με ρεκόρ τέσσερις νίκες (Ουγγαρία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική και ΗΠΑ) και μία ισοπαλία, ενώ στα νοκ άουτ απέκλεισε πρώτα το Μαυροβούνιο στα προημιτελικά (10-4) και την Ουγγαρία στα ημιτελικά (9-6) για να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό, όμως εκεί στις λεπτομέρειες ηττήθηκε από την Σερβία με 13-10. 
Πέρα από το ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο, η Εθνική Ελλάδας ανδρών στο πόλο ανέβηκε στο Νο1 του ranking της FINA, αφήνοντας δεύτερο το Μαυροβούνιο και τρίτη τη Σερβία.

Οι φετινές επιτυχίες δεν περιορίστηκαν για την Ελλάδα μόνο εκεί, αφού η Εθνική νέων γυναικών κατέκτησε το περασμένο Σάββατο (16/10) το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Νετάνια του Ισραήλ. Οι διεθνείς υπό τις οδηγίες της κόουτς Αλεξίας Καμμένου κατάφεραν να προκριθούν αήττητες, με πέντε νίκες στον τελικό, οπού εκεί ηττήθηκαν από την Ισπανία με 5-10.

Την διάκριση του ασημένιου μεταλλίου κατέγραψε και η Εθνική νεανίδων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Σίμπενικ στα τέλη Αυγούστου (28/8). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ακολουθώντας τις οδηγίες και πάλι της κόουτς Αλεξίας Καμμένου πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, αλλά εκεί ηττήθηκε από την Ρωσία με 11-4. 

Επίσης, η Εθνική εφήβων, που κοούτσαρε ο Ηλίας Μαχαίρας ξεχώρισε και βρέθηκε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το οποίο διεξήχθη στην Μάλτα στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά η Ελλάδα ηττήθηκε στον τελικό από την Σερβία με 10-6 και πήρε το ασημένιο μετάλλιο. 

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και η Εθνική Κ15 υπο τις οδηγίες του Φώντα Λεμπέση, οπού αν και πήγε χωρίς ήττα μέχρι τα ημιτελικά, έχασε από την Ουγγαρία και περιορίστηκε στον μικρο τελικό, Η γαλανόλευκη επικράτησε της Κροατίας με 11-7 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Λούλε της Πορτογαλίας.

Σε επίπεδο World League, η Εθνική γυναικών κατετάγη στην έκτη θέση, ενώ οι άντρες κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στην αντίστοιχη διοργάνωση, επικρατώντας στον μικρό τελικό με 10-8 της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ιταλίας στις αρχές του Ιουλίου, το οποίο ήταν το τέταρτο παρόμοιου χρώματος σε αυτήν την διοργάνωση,  από το 2002 που θεσμοθετήθηκε από τη FINA.

Σε διασυλλογικό επίπεδο, ξεχωρίζει η κατάκτηση του τσάμπιονς λιγκ γυναικών από τον Ολυμπιακό του Χάρη Παυλίδη, με τις ερυθρόλευκες να κερδίζουν την Ντουναϊσβάρος μέσα στην Ουγγαρία με 7-6 στον τελικό της ευρωλίγκα και να κατακτούν το τρόπαιο το Σάββατο του Πάσχα (1/5). Αυτός ήταν ο τέταρτος τίτλος για τις Πειραιώτισσες, αφού πέρα από τις δύο ευρωλίγκες (2015, 2021), έχουν κατακτήσει ένα LEN Trophy (2014) και ένα σούπερ κύπελλο Ευρώπης (2015), αλλά είναι ο πρώτος με αμιγώς ελληνική ομάδα, κάτι αποδεικνύει πόσο σπουδαίο είναι αυτό το κατόρθωμα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/