Connect with us

TOP

27 τρομερά παιδιά

Published

on

Το μέλλον του ελληνικού στίβου είναι λαμπρό όπως αποδείχθηκε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων στα Τρίκαλα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Το Σαββατοκύριακο που οι μεγάλοι έδιναν τον αγώνα για την άνοδο στη σούπερ λιγκ, οι μικροί έδιναν τον δικό τους αγώνα και το Sportsfeed ήταν το μοναδικό μέσο που το έζησε από κοντά και το κάναμε γιατί νοιώσαμε την υποχρέωση να αναδείξουμε την προσπάθεια των παιδιών που θα είναι ο ελληνικός στίβος την επόμενη 15ετία. Αν και με ελάχιστες ευκαιρίες να διεκδικήσουν την επίτευξη ορίων μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣΕΓΑΣ για ματαίωση του πανελλήνιου πρωταθλήματων νέων, 27 τρομερά παιδιά έως τώρα έπιασαν τα όρια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Κάλι της Κολομβίας (15-19 Ιουλίου) και τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα.

Η δύσκολη θέση του Εθνικού προπονητή
Ο Eθνικός προπονητής της κατηγορίας Γιάννης Κουτσοφλίνης βρίσκεται πια σε πολύ δύσκολη θέση γιατί θα πρέπει να ορθώσει ανάστημα και να απαιτήσει το αυτονόητο, κάτι που όμως κανείς δεν γνωρίζει αν θα το πράξει (ελπίζουμε να το κάνει). Σε ακόμη πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η ομοσπονδία που πριν λίγες ημέρες υπολόγιζε να στείλει στο Κάλι το πολύ 15 αθλητές (όσοι και το 2013 στο Ντόνετσκ) και τώρα που της προέκυψαν 24 οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να ταξιδεύσουν στην Κολομβία (οι τρείς από τους 27 δεν έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν γιατί είναι μικρότερης ηλικίας), βλέπει να βρίσκεται εκτός οικονομικού προϋπολογισμού και εξετάζει διάφορους τρόπους διαχείρησης της κατάστασης ώστε να είναι δικαιολογημένες πιθανές περικοπές αν τελικώς αποφασιστούν.
Εμείς ένα έχουμε να τονίσουμε. Όχι να το πράξουν, αλλά και μόνο να σκεφτεί κανείς στην ομοσπονδία το ενδεχόμενο να κοπεί κάποιο παιδί από την αποστολή για το Κάλι εκτός από ανάρμοστο, ανήθικο και ασυνείδητο, θα είναι ασυγχώρητο και εγκληματικό πέρας ως πέρα, γιατί ο λόγος ύπαρξης του ΣΕΓΑΣ είναι ξεκάθαρα η ανάπτυξη του αθλήματος, η υποστήριξη και δημιουργία νέων πρωταθλητών. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν οι αθλητικές ομοσπονδίες, για να ανοίγουν τους δρόμους σε αυτά τα παιδιά και όχι να τους κλείνουν…

Υποχρέωση στους εργάτες του αθλήματος
Σήμερα υπάρχουν ακόμη κάποιοι λίγοι δυστυχώς ερασιτέχνες προπονητές, εραστές και εργάτες του στίβου, χωρίς κάποια ομοσπονδιακή υποστήριξη και μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αυτοί αφιερώνουν την ζωή τους στο να εντοπίζουν ταλέντα, να τα πείθουν να ασχοληθούν με τον στίβο, να τα αναδεικνύουν και να τα ετοιμάζουν για να υπηρετήσουν τις Εθνικές ομάδες, αλλά και να εκπροσωπήσουν την πατρίδα σε διεθνείς διοργανώσεις. Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει ο ΣΕΓΑΣ εν προκειμένω για να μην τους χάσει και αυτούς, είναι να τηρεί τους κανόνες που βάζει. Να θυμάται τον λόγο ύπαρξής του και να στείλει ΟΛΑ τα παιδιά που έπιασαν τα όρια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας από τους εκλεγμένους ανθρώπους να υπηρετήσουν τους αθλητές, τα σωματεία και το άθλημα, να λειτουργήσει ανεύθυνα και σε βάρος όλων.

Και μόνο να σκεφτεί κανείς στην ομοσπονδία το ενδεχόμενο να κόψει κάποιο παιδί από την αποστολή εκτός από ανάρμοστο, ανήθικο και ασυνείδητο, θα είναι ασυγχώρητο και εγκληματικό πέρας ως πέρα, γιατί ο λόγος ύπαρξης του ΣΕΓΑΣ είναι ξεκάθαρα η ανάπτυξη του αθλήματος, η υποστήριξη και δημιουργία νέων πρωταθλητών.

Είναι ικανοποίηση και χαρά να προκύπτει αυτό το ευχάριστο πρόβλημα στον ΣΕΓΑΣ και απαγορευτικό να υπάρχει και μόνο η σκέψη να αντιμετωπιστεί με τη μέθοδο της περικοπής. Το Sportsfeed στηρίζει ολοκληρωτικά τον αγώνα αυτών των παιδιών και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πρώτα ποια θα είναι η τελική εισήγηση του κ.Κουτσοφλίνη και μετά να δούμε τι θα αποφασίσει το ΔΣ της ομοσπονδίας. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως θα υπάρξει έστω και ένα μέλος ακόμη και σε ενδεχόμενη εισήγηση περικοπής αθλητών από την αποστολή, που θα τολμήσει να τοποθετηθεί θετικά και να εγκληματίσει κατά του ελληνικού στίβου προτάσοντας το επιχείρημα των οικονομικών δυσχερειών που υπάρχουν στον ελληνικό αθλητισμό. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας πρόεδρος, γραμματέας, μέλος του ΔΣ ή Εθνικός προπονητής, να βάζει τέλος στα όνειρα αυτών των παιδιών και να καταστρατηγεί τους κανόνες που βάζει.

Λεφτά από το Run Greece
Δεν θέλουμε επ ουδενί λόγο να μπούμε στην λογική να αναλύσουμε πόσο εύκολο είναι να καλυφθούν τα έξοδα αποστολής για όλα τα παιδιά που το δικαιούνται, όμως πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει πως το 20% των εσόδων από ένα και μόνο Run Greece είναι υπερ-αρκετό για να καλυφθούν τα έξοδα των εκτός πρόβλεψης αθλητών που έπιασαν τα όρια για το παγκόσμιο. Όλα είναι θέμα σωστής και υπεύθυνης διαχείρησης των εσόδων από την κρατική επιχορήγηση και τις χορηγίες. Και αν εν τέλει υπάρχει αδυναμία από την διοίκηση να βρίσκει λύση σε τέτοια ευχάριστα προβλήματα, τότε το πιο έντιμο είναι να σταματήσουν να την υπηρετούν και να αφήσουν άλλους να βρουν λύσεις με άλλες λογικές και όχι να αφήνουν εκτός αποστολής αθλητές που έχουν πετύχει τα όρια και του ΣΕΓΑΣ και της IAAF.

Το Sportsfeed σε καμία περίπτωση δεν θα υποδείξει ποιοί πρέπει να πάνε στο Κάλι για το παγκόσμιο. Aυτό το έκαναν πρώτα η IAAF που έβαλε τα όρια και μετά ο ΣΕΓΑΣ που κάποια τα δυσκόλευσε ακόμη περισσότερο, έχοντας την λογική – που δεν θα εξετάσουμε τώρα αλλά προσεχώς – να στέλνει στο παγκόσμιο μόνο τους αθλητές που έχουν πιθανότητες κάποιας διάκρισης και καλού πλασαρίσματος και δυστυχώς όχι όλους όσους πιάνουν τα όρια της IAAF.
Για την ώρα παρουσιάζουμε τα 24 παιδιά που έχουν πιάσει και τα όρια της ΙΑΑF και τα πιο δύσκολα όρια του ΣΕΓΑΣ και περιμένουμε να μάθουμε τι θα αποφασίσει η ομοσπονδία με την ελπίδα πως θα θυμηθούν τον λόγο ύπαρξής τους. Σε αυτήν την λίστα με τα 24 ονόματα, είναι πιθανό έως τις 30 Ιουνίου που λήγει η προθεσμία τoυ ΣΕΓΑΣ και 7 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία της IAAF, να προστεθούν 1-2 αθλητές ακόμη.

Παίδες – 12 αθλητές
400μ. Μιχάλης Παππάς 47.75 – Δωδώνη Ιωαννίνων
800μ. Θανάσης Καλάκος 1:52.91 – ΓΣ Γλυφάδας
400μ. εμπόδια Γιώργος Καλογεράκης 53.47 – ΟΦΗ
Ύψος Θόδωρος Αλεξιάδης 2.06μ. – ΓΣ Κηφισιάς
Αντώνης Μέρλος 2.06μ. – Ποσειδών Λουτρακίου
Επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής 5.25μ. – ΓΣ Κηφισιάς
Δημήτρης Καραγιάννης 5.00μ. – Κάμειρος Ρόδου ή Νίκος Νεράντζης 4.90μ. – Κερκυραϊκός
Μήκος Μίλτος Τεντόγλου 7.65μ. – ΓΕ Γρεβενών
Τριπλούν Δημήτρης Μονόπωλης 15.08μ. – Κερκυραϊκός
Σφαίρα Οδυσσέας Μουζενίδης 19.28μ. – Κένταυρος Χαλκιδικής
Χρήστος Μουλιστάνος 18.45μ. – ΑΣ Δοξάτου Δράμας
Δίσκος Μιχάλης Καρτσίνη 55.46μ. – Πανελλήνιος

Κορασίδες – 11 +1 αθλήτριες

400μ. Αλεξία Πολυκράτη 55.45 – Σχολή Μωραΐτη
100μ. εμπόδια Νεφέλη Ράμμου 14.15 – Κάμειρος Ρόδου
5.000 βάδην Νάνσι Βαΐτση 24:19.84 – ΓΑΣ Ιλισσού Αθήνας
Δήμητρα Μποχώρη 24:36.99 – Φίλιππος Βέροιας
Ύψος Δέσποινα Μαλτάμπε 1.77μ. – Αμεινίας Παλλήνης
Μήκος Ελένη Κουτσαλιάρη 6.19μ. – ΓΣ Γρεβενών
Δίσκος Κωνσταντίνα Σπανουδάκη* 45.70μ. – Ελ.Βενιζέλος Χανίων
Δήμητρα Αλεξίου 44.87μ. – Έσπερος Λαμίας
Ακόντιο Αφροδίτη Μανιού 51.78μ. – ΟΦΗ
Ελένη Γκέλη 50.90μ. – ΓΑΣ Ιεράπετρας
Έπταθλο Νίκη Ξυδώνα 5.146β. – ΑΓΕ Βοιωτίας
Μελίνα Καστρινού 4.942β. – ΟΦΗ
* Η περίπτωση της Κωνσταντίνας Σπανουδάκη είναι ξεχωριστή και παρότι έχει πετύχει το όριο στον ακοντισμό, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό για τον ΣΕΓΑΣ, καθώς αν και επιτεύχθηκε στο διασυλλογικό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών της ομοσπονδίας, οι έως τώρα εισηγήσεις είναι να μην υπολογιστεί η επίδοσή της, αφού το διασυλλογικό πρωτάθλημα δεν ήταν στους αγώνες κριτήριο… Βέβαια υπάρχει και ένας όρος περί ντόπιγκ κοντρόλ μέσα στο επόμενο 24ωρο από την επίτευξη του ορίου, κάτι το οποίο όπως έχουμε πληροφορηθεί δεν έχει συμβεί στην περίπτωσή της.

Τα τρία άτυχα παιδιά
Όπως προαναφέρθηκε τα παιδιά που έπιασαν τα όρια είναι 27 έως τώρα, αλλά δυστυχώς τρία από αυτά δεν γίνεται να ταξιδεύσουν στο Κάλι της Κολομβίας. Τα δύο από αυτά (Τσίτσος-ακόντιο, Παπαδοπούλου-100μ. εμπόδια) λόγω ηλικίας, καθώς είναι γενημμένα το 2000 και βάση των κανονισμών της IAAF είναι μικρότερα από 16-17 ετών (1998, 1999 αποδεκτά έτη γέννησης) και έτσι θα πρέπει να περιμένουν άλλα δύο χρόνια για να διεκδικήσουν εκ νέου την ευκαιρία.
Το τρίτο μέλος της παρέας, είναι ακόμη πιο άτυχος καθώς είναι ο τρίτος που πιάνει το όριο στο ίδιο αγώνισμα (επί κοντώ παίδων) και πάλι βάση των κανονισμών της IAAF μόνο δύο είναι οι αθλητές που μπορεί να δηλώσει η κάθε χώρα. Έτσι κάποιος από τους Δημήτρη Καραγιάννη και Νίκο Νεράντζη θα πρέπει να αποκλειστεί. Εδώ ο Εθνικός προπονητής είναι ξεκάθαρα σε αδιέξοδο και ελπίζουμε να μην κόψει και τα δύο παιδιά για να βγει από την δύσκολη θέση.
Το αδιέξοδο προέκυψε καθώς ο μεν Καραγιάννης έχει πηδήξει πιο ψηλά (5.00μ.) από τον Νεράντζη (4.90μ.), ο οποίος όμως στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν νικητής στη μεταξύ τους αναμέτρηση με 4.80μ. έναντι 4.70μ. Και όπως είπαμε δυστυχώς ελέω του φαινομένου που ακούει στο όνομα Καραλής, κάποιος πρέπει να κοπεί υποχρεωτικά γιατί οι θέσεις είναι μόνο δύο.
Οι δύο μικροί
Ακόντιο Δημήτρης Τσίτσος 69.88μ. – Φίλιππος Γιαννιτσών
100μ. εμπόδια Πασχαλίνα Παπαδοπούλου 14.15 – ΓΣ Λαγκαδά

Άλλοι 14 τα όρια της IAAF
Το ποσό πολύ ταλέντο υπάρχει στην κατηγορία παίδων-κορασίδων ενισχύει το γεγονός ότι εκτός από τα 27 παιδιά που έπιασαν τα πιο δύσκολα όρια του ΣΕΓΑΣ, υπάρχουν άλλα 14 παιδιά που έχουν πιάσει τα όρια που θέσπισε η IAAF για το παγκόσμιο στο Κάλι και δεν αποκλείεται 1-2 από αυτούς τους αθλητές αν βρουν αγώνα τις επόμενες μέρες, να πιάσουν και τα όρια του ΣΕΓΑΣ.
Οι 14 αθλητές για τους οποίους γίνεται ο λόγος είναι:
Παίδες
800μ. Βασίλης Κοπάνας 1.53.30 – Σχολή Μωραϊτη
110μ. εμπόδια Χαράλαμπος Λύρης 14.14 – Θησέας Θεσσαλονίκης
10.000μ. βάδην Γιώργος Τζατζιμάκης 47:14.10 – Ανατολή Ν.Ιωνίας
Έλτον Πιστόλια 47:27.55 – Έσπερος Πάτρας
Σφαίρα Χαράλαμπος Βασιλάκης 18.21 – Κερκυραϊκός
Ακόντιο Φανούρης Θεριουδάκης 67.50 – Αθλοκίνηση Μυτιλήνης
Κορασίδες
100μ. – Σοφία Ιωσηφίδου 12.23 – ΟΚΑ Καβάλας
800μ. – Φωτεινή Μυστακίδου 2:13.35 – Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών
100μ. εμπόδια– Κλεάνθη Σάντα 14.20 – Αστέρας Αιγάλεω
400μ. εμπόδια Ολυμπία Καραγιάννη 61.71 – Τρίτων Θεσσαλονίκης
Άννα Κιάφα 61.96 – Αρχέλαος Κατερίνης
Σφαίρα Μαρία Μαγκούλια* 15.05 – ΑΣ Καλύμνου
Ευαγγελία Γερομαρκάκη 15.03 – ΓΑΣ Ιεράπετρας
Δίσκος Νικολέτα Κορωναίου 43.58 – Ελ.Βενιζέλος
* Η Μαγκούλια είναι πιο μικρή (γεννημένη το 2000) και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο παγκόσμιο, ενώ ο Βασιλάκης είναι ο τρίτος που έχει το έχει στην σφαίρα παίδων και ως εκ τούτου αδύνατον να αγωνιστεί έτσι κι αλλιώς.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/