Connect with us

TOP

30 χρόνια πριν, στην Αιώνια Πόλη

Published

on

Μετράμε αντίστροφα 95 μέρες πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου του Λονδίνου, και γυρνάμε το χρόνο 30 χρόνια πίσω, στο μακρινό 1987 και στην Αιώνια Πόλη.

του Γιώργου Καπουτζίδη

Η Ρώμη πήρε τη σκυτάλη από το Ελσίνκι και φιλοξένησε το δεύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, καθώς από το επόμενο παγκόσμιο, η Γερμανία ήταν πλέον ενωμένη. Ο αποχαιρετισμός των Ανατολικογερμανών γιορτάστηκε με μία ακόμα πρωτιά. Δέκα χρυσά, όσα και οι ΗΠΑ, αλλά περισσότερα στο σύνολο, 31 έναντι 20. Οι Σοβιετικοί περιορίστηκαν και πάλι στην τρίτη θέση με επτά χρυσά μετάλλια.
Το πρωτάθλημα της Ρώμης έμεινε όμως στην ιστορία κυρίως για την επέλαση της Αφρικής. Από τα 800 μέτρα έως το μαραθώνιο, όλα τα χρυσά κατακτήθηκαν από Αφρικανούς. Μέχρι τότε, οι αθλητές της μαύρης ηπείρου, έπαιζαν δεύτερο ρόλο, αλλά στη Ρώμη ξεκίνησε η κυριαρχία τους στις μεγάλες αποστάσεις. Τρία χρυσά η Κένυα στα 800μ., στα 10.000μ. και στο μαραθώνιο με τους Κόντσελαχ, Κίπκοετς και Γουακιχούρι αντίστοιχα. Χρυσό για το Μαρόκο με τον μεγαλύτερο αθλητή που έβγαλε ποτέ, τον Σαΐντ Αουίτα και ένα χρυσό, τεράστια έκπληξη τότε, για τη Σομαλία με τον Άμπντι Μπίλε.
Στα 400μ. ο Τόμας Σένλεμπε κέρδισε με ρεκόρ Ευρώπης που κρατάει μέχρι και σήμερα (44.33) ενώ πρωταθλητής σε χρυσά αναδείχθηκε ο Καρλ Λιούις στα 100μ., το μήκος και τα 4×100μ.. Το ένα όμως χρειάστηκε να περιμένει ένα χρόνο για να το αποκτήσει, καθώς στην κούρσα των 100μ. ο Καναδός Μπεν Τζόνσον έκοψε πρώτος το νήμα με 9.83. Παγκόσμιο ρεκόρ τότε. Σήμερα, δεν υπάρχει ούτε το ρεκόρ ούτε το μετάλλιο καθώς του αφαιρέθηκε για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Και στον άλλο τελικό όμως που κέρδισε ο Καρλ Λιούις είχαμε ανατροπές καθώς στο μήκος, όπου ο Αμερικάνος θριάμβευσε με 8.67μ. αφήνοντας δεύτερο τον Ρομπερτ Εμιγιάν, οι Ιταλοί απένειμαν χάλκινο μετάλλιο στο δικό τους Τζιοβάννι Εβαντζελίστι μετρώντας του ένα άλμα των 7.85μ., σε 8.37μ.. Η ιταλική μαφία χτύπησε στο σκάμμα του μήκους. Η απάτη αποκαλύφθηκε και το χάλκινο απονεμήθηκε στο Λάρι Μάιριξ.
Ο Μπούμπκα στο επι κοντώ (5.85μ.), ο Σουηδός Σιόμπεργκ στο ύψος (2.38μ.) και ο Μαρκόφ με το πολύ μεγάλο 17.92μ. στο τριπλούν κυριάρχησαν στα υπόλοιπα άλματα, ενώ στη σφαίρα η Ελβετία πανηγύρισε χρυσό με τον θρύλο της, Βέρνερ Γκούνθορ (22.23μ.) και η Φινλανδία πιστή στο ραντεβού της με τα χρυσά στο ακόντιο πήρε τη νίκη με τον Σέπο Ράτι, (83.54μ.) Στην τρίτη θέση του βάθρου, βλέπαμε για πρώτη φορά έναν νεαρό Τσεχοσλοβάκο. Τον μετέπειτα απόλυτο κυρίαρχο του αγωνίσματος Γιαν Ζελέζνι.
Στις γυναίκες η Σίλκε Γκλάντις έκανε νταμπλ σε 100μ. (10.90) και 200μ. (21.74), η Σοβιετική Σαμολένκο στα 1.500μ. (3:58.56) και στα 3.000μ. (8:38.73) ενώ έκαναν το ντεμπούτο τους σε παγκόσμιο πρωτάθλημα τα 10.000μ. με νικήτρια τη Νορβηγίδα Ίνγκριντ Κρίστιανσεν σε 31:05.85 και το βάδην γυναικών, στα 10 χιλιόμετρα με τη Σοβιετική Ιρίνα Στράχοβα να κατακτά το χρυσό.
Στο πιο συναρπαστικό δρομικό τελικό, το δίδυμο από την Aνατολική Γερμανία, Βόνταρς και Βάχτελ, έφτασε μαζί στο νήμα, με νικήτρια για άλλη μια φορά τη Σίλκε Βόνταρς με 1:55.26. Η Κριστίνε Βάχτελ έμεινε μόλις 6 εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω, αιώνια δεύτερη πίσω της.
Δύο χρυσά για την Τζάκι Τζόινερ Κέρσι σε μήκος και έπταθλο με δύο επιδόσεις που κρατάνε ακόμα ως ρεκόρ αγώνων. Πήδηξε 7.36μ. και συγκέντρωσε 7.128 βαθμούς αντίστοιχα. Η Μαρτίνα Χέλμαν έριξε 71.62μ. στο δίσκο ενώ αξέχαστες έμειναν οι εικόνες από τον τερματισμό της Ρόζα Μότα στο μαραθώνιο, με τη σημαία της Πορτογαλίας, επτά λεπτά μπροστά από τη δεύτερη.

Το ακατάρριπτο ρεκόρ της Κονσταντίνοβα
Η διοργανώτρια Ιταλία κατέκτησε δύο χρυσά, δύο αργυρά και ένα χάλκινο αλλά ακόμα καλύτερα τα πήγε η Βουλγαρία, με τρία χρυσά, με τον Μαρκόφ και την Ζαγκόρτσεβα στα 100μ. εμπόδια. Το τρίτο χρυσό όμως είναι αυτό που χαρίζει στην κάτοχό του τον τίτλο της πρωταγωνίστριας του πρωταθλήματος της Ρώμης. Ενώ όλος ο κόσμος ήταν όρθιος χειροκροτώντας τον Μπεν Τζόνσον, για μία νίκη κι ένα ρεκόρ που δεν μέτρησαν ποτέ, η κάμερα των διοργανωτών, γύρισε για πολύ λίγο σε μια άλλη γωνιά του γηπέδου, να μας δείξει ένα άλμα στο ύψος που έμελλε να είναι το υψηλότερο όλων των εποχών. Φέτος, το 2.09μ. της Στέφκα Κονσταντίνοβα συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής. Και ποιος ξέρει πότε θα καταρριφθεί.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/