Connect with us

TOP

6 ευχές για τον παγκόσμιο στίβο το 2017

Published

on

Η σεζόν για το 2017 έχει ξεκινήσει με τον κλειστό στίβο προ των πυλών, όμως ο ανοιχτός είναι για άλλη μία χρονιά η ναυαρχίδα του αθλήματος με το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Λονδίνο να προδιαθέτει για… ιστορικά επιτεύγματα. Οι αρθρογράφοι του περιοδικού της IAAF, Spikes δεν έχασαν την ευκαιρία και εξέφρασαν έξι ευχές για το 2017.

1. Ιστορία στα εμπόδια
Το 2016, η Κέντρα Χάρισον έκανε το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. εμπόδια με 12.20 και τους άφησε όλους με την εντύπωση ότι μπορεί να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα. Μάλιστα μέσα στη χρονιά έτρεξε οκτώ φορές κάτω από 12.50!
Η Χάρισον όμως δε θα μείνει μόνο στα 100μ. εμπόδια. Δήλωσε ότι θα δοκιμάσει και στα 400μ. όπου το 2015 είχε κάνει 54.09 και με την επίδοση αυτή θα ήταν όγδοη στον κόσμο για το 2016. «Σίγουρα θα τα κάνω και τα δύο κάποια στιγμή, όμως το 2018 θα είναι η χρονιά που θα ξεκινήσω στα 400μ. εμπόδια και ανάλογα πως θα πάει η χρονιά, θα δοκιμάσω να κάνω το νταμπλ στο παγκόσμιο του 2019 και τους Ολυμπιακούς του 2022». Μια – δυο κούρσες στα 400μ. εμπόδια μέσα στο 2017 δε θα βλάψουν…

2. Ο πρίγκιπας κόντρα στον βασιλιά
«Ούτε για φιλανθρωπικό σκοπό» ήταν η απάντηση του Μπολτ στην ερώτηση αν θα έτρεχε 400μ. με αντίπαλο τον Ντέιβιντ Ρουντίσα. Είναι γνωστή η απέχθεια του Τζαμαϊκανού για τα 400μ. Κάτι που δεν ισχύει για τα 200μ. και ας τα έβγαλε από το πρόγραμμα του για το 2017. Μια αναμέτρηση όμως των κατόχων των παγκόσμιων ρεκόρ σε 100μ. – 200μ. – 400μ. στο Λονδίνο θα ήταν το γεγονός της χρονιάς (και όχι μόνο). Οι δύο κορυφαίοι σπρίντερ όλων των εποχών, που συνυπήρξαν μόνο σε προπόνηση. Ποιος δε θέλει να τους δει αντιπάλους;

3. Μεικτές σκυταλοδροίες
Για πρώτη φορά δοκιμάστηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων στο Κάλι της Κολομβίας. Ήταν η σκυτάλη 4Χ400μ. (η Ελλάδα συμμετείχε με τις Κιάφα, Πολυκράτη και τους Καλογεράκη, Παππά) και ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία. Το 2017 η IAAF αποφάσισε να βάλει το αγώνισμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών που θα γίνει και φέτος στις Μπαχάμες και όχι μόνο. Μεικτή σκυταλοδρομία θα υπάρχει και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου της IAAF στην Καμπάλα της Ουγκάντα. Βέβαια, η πρωτοπορία ανήκει στον ελληνικό συλλογο Ερμή 1877 που ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε τις μεικτές σκυταλοδρομίες με το αγώνισμα 4Χ2,5χλμ.

4. Νέο ενδιαφέρον στα 4Χ100μ. των ανδρών
Νέοι παίκτες μπαίνουν στο παιχνίδι, με τους Τζαμαϊκανούς, τους…τσαπατσούληδες Αμερικανούς και τους σταθερούς Καναδούς να μην είναι πλέον μόνοι. Η Νότια Αφρική αποφάσισε να κάνει ομάδα. Με τον Ακάνι Σιμπινέ να έχει 9.89, τον Ανάσο Τζομποντβάνα να κάνει τα 200μ. σε 19.87 και τον Ενρίκο Μπρούιντχες να έχει 9.97, το πήρε πάνω του ο Βαν Νίκερκ και ετοιμάζεται σούπερ ομάδα. Σούπερ όμως είναι και οι πιτσιρικάδες Ιάπωνες που στο Ρίο ήταν δεύτεροι έχοντας κάνει 37.60. Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που δεν ήταν οι Τζαμαϊκανοί αυτοί που πήραν τον παγκόσμιο τίτλο; Λέτε να αλλάξει αυτό φέτος;

5. Επί κοντώ δίχως όρια
Σε κάθε αγώνισμα υπάρχει ένα όριο που είναι ελάχιστοι αυτοί που το πλησιάζουν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που το ξεπερνούν. Στο επί κοντώ των γυναικών, αυτό είναι τα πέντε μέτρα. Μόνο τρεις αθλήτριες το έχουν ξεπεράσει. Τον Ιανουάριο του 2016, η Τζεν Σουρ έκανε 5.03μ. στο παγκόσμιο κλειστού στο Πόρτλαντ και πήρε το χρυσό. Τον Μάιο, μπήκε στο κλαμπ και η Σάντι Μόρις με 5.00μ. στις Βρυξέλες. Φυσικά υπάρχει και η χρυσή Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη που πέρασε το 4.80μ. οκτώ φορές! Αν τις βάλετε και τις τρεςι σε έναν αγώνα τότε δεν αποκλείεται να δούμε και παγκόσμιο ρεκόρ (5.06μ. Ισινμπαέβα).

6. Ο μαραθώνιος του αιώνα
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο πρότζεκτ για τον μαραθώνιο κάτω των δύο ωρών με τη Nike να υποστηρίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει μέσα στο 2017. Ωστόσο οι αγώνες των πρωταθλημάτων όπως το παγκόσμο είναι περισσότερο τακτικής. Όμως στο Λονδίνο αναμένονται ο κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου Γκιρμάι Γκεμπρεσλασιέ, ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Ντένις Κιμέτο, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Έλιουντ Κιπτσόγκε, ο δεύτερος ταχύτερος όλων των εποχών Κενενίσα Μπέκελε και ο πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Γουίλσον Κίπτσαγκ. Αν όλοι τους προκριθούν και είναι υγιείς, τότε θα δούμε τον κορυφαίο μαραθώνιο όλων των εποχών!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/