Connect with us

TOP

8 πρωταγωνιστές – αποκάλυψη του πανελλήνιου

Published

on

Στους μεγάλους πρωταγωνιστές του πανελλήνιου πρωταθλήματος αναφερθήκαμε και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ήταν η Κατερίνα Στεφανίδη, ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Κώστας Φιλιππίδης και ο Λυκούργος Τσάκωνας, όλοι τους αθλητές παγκόσμιας κλάσης. Όμως στους πρωταγωνιστές αποκάλυψη, που ο καθένας/καθεμία για συγκεκριμένους λόγους έκαναν μεγαλύτερη αίσθηση της αναμενόμενης, αξίζει να γίνει ειδική αναφορά καθώς πρόκειται για μία οκτάδα πρωταθλητών που έκαναν και την διαφορά σε αυτό το πρωτάθλημα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Αναμφίβολα ο πρώτος που θα πρέπει να αναφερθούμε είναι ο Θανάσης Καλάκος. Ο 19χρονος έφηβος από την Γλυφάδα, που αν και πριν τον αγώνα είχε την καλύτερη επίδοση και πολλοί περίμεναν πως θα είναι το φαβορί, όταν μιλάμε για πανελλήνιο πρωτάθλημα με έμπειρους δρομείς όπως ο Ανδρέας Δημητράκης και ο Χρήστος Κοτίτσας, πρέπει να τα περιμένουμε όλα. Ο Καλάκος βέβαια τρέχοντας εγκεφαλικά και με εκπληκτική ωριμότητα, δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ανωτερότητάς του στο 800άρι, ένα αγώνισμα όπου αν και ο τελικός ήταν σχετικά αργός και επικράτησε η τακτική, δεν παύει να ήταν από τα δύο-τρία πιο συναρπαστικά αγωνίσματα του φετινού πανελληνίου πρωταθλήματος.

Παρόμοιο επίτευγμα όμως με τον Καλάκο έκανε και ο Μιχάλης Παππάς. Επίσης 19χρονος έφηβος και επίσης πρωταθλητής Ελλάδας πλέον στα 400μ., όπου επικράτησε του πολύπειρου πρωταθλητή της απόστασης 28χρονου Πέτρου Κυριακίδη, αλλά και της νέας αποκάλυψης του αγωνίσματος 22χρονου Κώστα Κουτσούκη. Το 47.02 είναι φυσικά ρεκόρ για τον Παππά όπως και το 47.11 για τον Κουτσούκη, τους οποίους όπως φάνηκε κανείς δεν περίμενε πως θα είναι τόσο δυνατοί ώστε να κάνουν το 1-2. Όπως κανείς δεν περίμενε και το εντυπωσιακό 47.23 του τέταρτου στον τελικό Γιώργου Λαμπρόπουλου, ο οποίος αυτοδικαίως καπάρωσε μία θέση στην Εθνική ομάδα μέσω των 4×400μ.

Ένας άλλος πρωταγωνιστής αποκάλυψη ήταν ο Νίκος Γκότσης. Ο 23χρονος φοιτητής του αμερικάνικου πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, ο οποίος είχε πολλούς λόγους να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και να αγωνιστεί φέτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Συντρίβοντας το ατομικό του ρεκόρ κατά 14 δευτερόλεπτα, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στα 3000μ. με φυσικά εμπόδια με επίδοση 9:04.27, εξασφαλίζοντας και μία θέση στην Εθνική ομάδα και αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον. Αν αφοσιωθεί στο αγώνισμα και προπονηθεί με καλύτερες συνθήκες δεν είναι μακριά η στιγμή που θα τρέξει αρκετά κάτω από τα 9 λεπτά.

Εκείνος όμως που ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά ήταν ο 22χρονος… διπλοβόλος Κυριάκος Ζώτος, που έκανε την πολύ μεγάλη έκπληξη στην σφαιροβολία βάζοντας κάτω δύο έμπειρους αθλητές με πολύ μεγαλύτερα ρεκόρ. Το Νίκο Σκαρβέλη και το Μιχάλη Σταματόγιαννη. Ο Ζώτος στον τελικό της σφαίρας που ήταν από τα καλύτερα αγωνίσματα, με μία βολή στα 19.34μ. που είναι και ατομικό ρεκόρ ήταν εξαιρετικός και στο δίσκο όπου με βολή στα 55.85μ. ήταν δεύτερος. Κι αυτό έγινε γιατί απλούστατα ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερός του Ιάσων Θανόπουλος, βγήκε από την στασιμότητα των προηγούμενων ετών και αφού έκανε τον αγώνα της ζωής του καταρρίπτοντας πολλαπλά ατομικά ρεκόρ ήταν ο θριαμβευτής με βολή στα 56.01μ.

Στις γυναίκες τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον είχε η Ανθή Κυριακοπούλου. Η 24χρονη αθλήτρια από την Γλυφάδα – όπως και ο Καλάκος – νίκησε κατά κράτος την Αναστασία Μαρινάκου που κατέβαινε ως το μεγάλο φαβορί και συνέτριψε κιόλας το ατομικό της ρεκόρ κατά 7 δευτερόλεπτα με επίδοση 4:19.53, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μία θέση στην Εθνική ομάδα, ενώ κατέβηκε και στα 800 όπου επίσης εντυπωσίασε κατακτώντας τη δεύτερη θέση μένοντας πίσω μόνο από την ειδική του αγωνίσματος και κορυφαία στην Ελλάδα Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου. Αν στο πρόγραμμα υπήρχαν και τα 3000 ενδεχομένως να κατέβαινε και να κέρδιζε και σε αυτά.

Μία άλλη παρουσία που ήταν σαρωτική στο διήμερο του πανελληνίου πρωταθλήματος ακούει στο όνομα Γρηγορία Κεραμιδά. Η 27χρονη σπρίντερ συνεχίζοντας την βελτίωσή της από πέρσι που επέστρεψε στην δράση, κυριάρχησε και στις δύο αποστάσεις (100μ., 200μ.) αφήνοντας πίσως της όλα τα μεγάλα ονόματα (Μπελιμπασάκη, Δαλάκα, Γάτου) και μάλιστα με επιδόσεις ρεκόρ 11.39 στα 100 και 23.16 στα 200, κάτι που βέβαια είναι πολύ ενθαρρυντικό για τις αναμενόμενες επιδόσεις της Εθνικής ομάδας 4×100μ., η οποία αν δουλέψει καλά μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να διεκδικήσει μέχρι και πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Τέλος, το τελευταίο όνομα της οκτάδας των πρωταγωνιστών – αποκάλυψη είναι η Σοφία Υφαντίδου, η οποία ήταν βέβαιο πως θα επικρατήσει στον ακοντισμό, αλλά κανείς δεν φανταζόταν πως η κορυφαία Ελληνίδα επταθλήτρια θα είχε τόσο μεγάλη βολή στα 59.23μ. Με τέτοια επίδοση στα 32 της χρόνια, μάλλον θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα την προοπτική να σταματήσει το έπταθλο και να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στο ακόντιο. Το οποίο ως αγώνισμα ήταν επίσης από τα πιο ενδιαφέροντα του πρωταθλήματος, καθώς οι τρεις κοπέλες που ακολούθησαν την Υφαντίδου αποτελούν το μέλλον του, η 20χρονη Αραμπατζή (53.53μ.), η 20χρονη Κόκκαλη (51.94μ.) και η 19χρονη Μανιού (51.88μ.), ξεπέρασαν τα 50 μέτρα, κάτι που είχε πολλά χρόνια να συμβεί.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/