Connect with us

TOP

Βόμβα μεγατόνων στο ντόπινγκ (video)

Published

on

Τους τελευταίους μήνες ο στίβος και η Ρωσία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο για σκάνδαλα ντόπινγκ μετά το ντοκιμαντέρ του γερμανικού δικτύου ARD. Αυτό όμως μοιάζει με πταίσμα μπροστά στη βιομηχανία ντόπινγκ που έχει στηθεί στις ΗΠΑ και τον επαγγελματισμό αθλητισμό. Εκεί δηλαδή όπου υπάρχει το πολύ χρήμα.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, θέλοντας να δώσει μία συνέχεια στην υπόθεση ντόπινγκ που προέκυψε με τη Ρωσία και το στίβο, αποφάσισε να γυρίσει το ντοκιμαντέρ The dark side (η σκοτεινή πλευρά). Σε αυτό πρωταγωνιστής είναι ο Βρετανός αθλητής εμποδίων, Λίαμ Κόλινς (φωτογραφία) ο οποίος προσπαθεί να διεισδύσει στο κύκλωμα υποδυόμενος τον αθλητή που ψάχνει μια τελευταία ευκαιρία για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Ο Κόλινς και το συνεργείο του Αλ Τζαζίρα χρησιμοποίησαν κρυμμένες κάμερες για να καταγράψουν τα πάντα. Ο πληροφοριοδότης τους, ήταν ο Αμερικανός πρώην αθλητής Τιμ Μοντγκόμερι ο οποίος ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα του σκανδάλου της BALCO.
H έρευνα ξεκίνησε με την προοπτική να αποκαλυφθούν υποθέσης του στίβου, όμως τελικά το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό καθώς αποκαλύφθηκε αυτό που γνωρίζαν ήδη πολλοί. Ότι γίνεται εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών στα επαγγελματικά αθλήματα.
Το κύκλωμα που αποκάλυψε ο Κόλινς, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του αμερικάνικου ποδοσφαίρου και του μπέιζμπολ και μέσω του Βρετανού θέλησαν να βρουν σύνδεσμο να επεκταθούν και στην Ευρώπη, στο ποδόσφαιρο. Εκεί όπου είναι τα πολλά λεφτά.
Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται πολύ μεγάλα ονόματα του αμερικάνικου αθλητισμού, πραγματικοί θρύλου, όπως ο Πέιτον Μάινινγκ ο οποίος φέρεται να προμηθεύεται αυξητική ορμόνη από μία κλινική αντιγήρανσης, στο όνομα της γυναίκας του. Ο 39χρονος Μάνινγκ παραμένει ένας από τους καλύτερους παίκτες του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Δεν είναι όμως ο μοναδικός σταρ του οποίου το όνομα βγαίνει στη δημοσιότητα. Στο βίντεο αναφέρονται αθλητές πολυεκατομμυριούχοι που κάνουν συστηματική εβδομαδιαία χρήση!

Η αρχή από τις Μπαχάμες
Ο Μοντγκόμερι αποκάλυψε στον Κόλινς πως ξεκίνησε να κάνει χρήση με τεστοστερόνη που πήρε μαζί του στις ΗΠΑ επιστρέφοντας από ταξίδι στις Μπαχάμες όπου είχε πάει για να συναντήσει τον γιατρό-προμηθευτή. Μάλιστα αποκάλυψε πως την πέρασε από τους ελέγχους καταχύψοντας την μαζί με ψάρια που πήρε μαζί του!
Από το Νασάου ξεκίνησε και η έρευνα του Κόλινς. Πρώτη επαφή, ο γιατρός Σίπριαν Στράχαν που ήταν αυτός που έδωσε στον Μοντγκόμερι τα αναβολικά. Ο Στράχαν παρέπεμψε τον Κόλινς στον γιατρό Νίκολας Φοξ, καθώς του είπε πως δεν ασχολείται πια με τα αναβολικά και τους αθλητές. Ο Φοξ ο οποίος στο ντοκιμαντέρ ισχυρίζεται ότι «βοήθησε τις τρεις από τις τέσσερις χρυσές Ολυμπιονίκες του Σίδνεϊ στα 4Χ100μ. από τις Μπαχάμες (οι ίδιες αρνήθηκαν ότι τον γνωρίζουν) έδωσε στον Κόλινς μεταξύ άλλων EPO ενώ τον παρέπεμψε αλλού για την αυξητική ορμόνη.

Το «λαυράκι» στον Καναδά
Ακολούθησαν μήνες ερευνών και προσπάθειας από τον Κόλινς να βρει προμηθευτή αυξητικής ορμόνης και τελικά εντόπισε τον Καναδό Τσαντ Ρόμπερτσον στο Βανκούβερ (πατρίδα του Ντικ Πάουντ), ο οποίος ισχυρίστηκε ότι προμηθεύει πολλούς επαγγελματίες αθλητές δίχως ποτέ να πιαστεί κανένας από αυτούς γιατί «είναι εύκολο να νικήσεις το σύστημα». Μάλιστα ο Ρομπερτσον υποστηρίζει πως μπορεί να πάρει έναν αθλητική με μέτρια προσόντα και να τον κάνει παγκόσμιο πρωταθλητή! Αποκαλύπτει δε ότι έχει απαγορευμένες ουσίες που τις χρησιμοποιεί και ο αμερικάνικος στρατός μυστικά! Ο Ρόμπερτσον ενημερώνει τον Κόλινς πως σε περίπτωση που δεν μπορέσει να βρει τρόπο να του στείλει όλες τις απαγορευμένες ουσίες, θα το κάνει με στρατιωτικό σύνδεσμο που έχει στη Βρετανία.
Ο Καναδός, αποκάλυψε τα πάντα στον Κόλινς γιατί ήθελε να τον εμπλέξει στο πρότζεκτ PROMED, το οποίο θέλει να επεκτείνει στη Βρετανία. Το PROMED είναι ένα πρόγραμμα για αθλητές που δε θέλουν να βασίζονται στους γιατρούς των ομάδων τους και τους προμηθεύει με απαγορευμένες ουσίες. Ο Ρόμπερτσον έδωσε και μια ψηφιακή παρουσίαση στον Κόλινς για να μπορέσει να προσελκύσει Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές που είναι ο κύριος στόχος.
Ο επόμενος κρίκος, είναι ο Μπράντον Σπλέτζερ, ο οποίος συνταγογραφεί φάρμακα με τις ουσίες που θέλει ο Κόλινς τα οποία προορίζονται για παθήσεις που δεν έχει ο Βρετανός αθλητής.

Η ιδιοφυΐα που ξεγελά τη WADA
Ρόμπερτσον και Σπλέτζερ έστειλαν τον Κόλινς στο επόμενο στάδιο. Να γνωρίσει τον άνθρωπο που βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τη WADA. O Βρετανός ταξίδεψε στο Όστιν των ΗΠΑ, για να συναντηθεί με τον Τσάρλι Σλάι. Τον φερόμενο ως Νο1 προμηθευτή αυξητικής ορμόνης στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το μπείζμπολ, ο οποίος κάνει κατ’ οίκον επίσκεψεις σε σταρ όπως ο Μάικ Τάισον για να παραδίδει ο ίδιος τα φάρμακα.
Ο Σλάι αποκάλυψε στον Κόλινς τον τρόπο που γίνεται η δουλειά, του μίλησε για τους αθλητές που έχει αναλάβει οι οποίοι είναι μερικοί από τα μεγαλύτερα ονόματα του αμερικάνικου επαγγελματικού αθλητισμού και του παρουσίασε την ουσία Delta 2 που είναι ένα νέο στεροειδές, το πιο είναι best seller.
To ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου με τον Σλάι να ανεβάζει ένα βίντεο όπου είναι προφανές ότι διαβάζει όλα όσα λέει, για να διαψεύσει αυτά που ειπώθηκαν στο ντοκιμαντέρ.
Το σκάνδαλο είναι τεράστιο, όπως τεράστιες είναι και οι βιομηχανίες των επαγγελματικών αθλημάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και το πιο πιθανό είναι να δουλέψουν οι μηχανισμοί για να προστατευθεί το προϊόν, όπως είχε γίνει και το 1996 με το σκάνδαλο ντόπινγκ της Γιουβέντους.

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ

 

 

Η διάψευση του Σλάι

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/