Connect with us

OLYMPICS

Χωρίς εκπρόσωπο στη ΔΟΕ η Ελλάδα

Published

on

Για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει εκπρόσωπο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Φυσικά δεν πρόκειται να παραμείνει αυτό το καθεστώς καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Αύγουστο, θα οριστεί ο αντικαταστάτης του Λάμπη Νικολάου.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, τον τίτλο του «αθάνατου» έχασαν λόγω ορίου ηλικίας, εκτός από τον Λάμπη Νικολάου, ακόμα πέντε μέλη μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της FINA, Χούλιο Μαλιόνε. Ο 80χρονος Ουρουγουανός που υποτίθεται προεδεύει στην παγκόσμια ομοσπονδία υγρού στίβου, κρίνεται υπέργηρος για τη ΔΟΕ, όχι όμως και για τη FINA που αύξησε το όριο ηλικίας. Φυσικά είναι γνωστό πως ο Μαλιόνε είναι τυπικά πρόεδρος, καθώς το κουμάντο το κάνει ο δαιμόνιος Ρουμάνος Κορνέλ Μαρκουλέσκου, κάνοντας τους Αμερικανούς (και όχι μόνο) να αφρίζουν με τους χειρισμούς του στο άθλημα της κολύμβησης.
Εκτός από τον Νικολάου και τον Μαλιόνε, εκτός ΔΟΕ τίθενται και οι Ολεγκάριο Βάσκεζ Ράνα (Μεξικανός, πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας σκοποβολής), Βιτάλι Σμιρνόφ (πρώην πρόεδρος της σοβιετικής και ρωσικής Ολυμπιακής επιτροπής), Τόνι Κούρι (πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας του Λιβάνου) και Πάτρικ Σαμούντα (πρώην πρόεδρος Ολυμπιακής επιτροπής της Ζάμπια). Από τους έξι που ολοκλήρωσαν τη θητεία τους, μόνο ο Κούρι δε θα φέρει τον τίτλο του επίτημου μέλους της ΔΟΕ. Μαλιόνε και Ράνα αν και πρόεδροι παγκόσμιων ομοσπονδιών, δε θα μπορούν να εκπροσωπούν τα αθλήματα τους στη ΔΟΕ.
Ο μοναδικός «αθάνατος« που έχει απομείνει από όσους μπήκαν στη ΔΟΕ τη δεκαετία του ΄70, είναι ο 73χρονος Καναδός, Ρίτσαρντ Πάοουντ (στη ΔΟΕ από το 1978).
Πλέον τα μέλη της ΔΟΕ είναι 92. Ένας αριθμός αρκετά χαμηλότερος από τα 115 μέλη που είναι το όριο. Από αυτούς τους 92, θα αποχωρήσουν ακόμα δύο λόγω ηλικίας, ο Τίμοθι Φοκ (Χονγκ Κονγκ) και ο προσωρινός πρόεδρος της FFA, Ίσα Χαγιάτου (Καμερούν). Επίσης ολοκληρώνεται και η θητεία πέντε εκπροσώπων των αθλητών.

Στο Ρίο η ανακοίνωση των νέων «αθάνατων»
Με εξαίρεση τα πέντε νέα μέλη που θα προκύψουν από τις εκλογές των αθλητών, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, πόσοι θα είναι οι νέοι «αθάνατοι» στη ΔΟΕ. Κάνοντας τους υπολογισμούς, τα μέλη θα είναι 95, οπότε οι διαθέσιμες θέσεις, 20. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να προταθεί από εν ενεργεία μέλος της ΔΟΕ.

Οι Έλληνες
Ο Λάμπης Νικολάου, προτού αποχωρήσει φρόντισε να προτείνει Έλληνα υποψήφιο. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ισίδωρο Κούβελο με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, αν και προέρχονται από διαφορετικό κομματικό χώρο. Υποψήφια ενδεχομένως θα είναι και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη η οποία μένει να δούμε ποιος θα την προτείνει προκειμένου να μπει στη διαδικασία.
Λαμβάνοντας υπόψη το έργο και τη δραστηριοποίηση μέσα στο Ολυμπιακό κίνημα, καθώς και τη στήριξη των αθλητών, ο νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος είναι αυτός που δικαιούται τη θέση. Αυτό όμως θα είναι πλήγμα για τον ελληνικό αθλητισμό, καθώς θα χάσει τον παράγοντας που στήριξε όσο κανένας άλλος τους αθλητές.
Αν ο Καπράλος συνεχίσει στη ΔΟΕ, αυτό σημαίνει ότι θα μείνει κενή η θέση του προέδρου της ΕΟΕ. Εκεί αναμένεται μεγάλη μάχη, με την κυβέρνηση να μην μένει αμέτοχη σε αυτήν την εκλογική διαδικασία.
Να σημειωθεί, ότι δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει δύο εκπροσώπους στη ΔΟΕ, καθώς δεν υπάρχει περιορισμός.

Οι Έλληνες της ΔΟΕ
Δημήτριος Βικέλας Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (1894-1899)
Αλέξανδρος Μερκάτης Μέλος ΔΟΕ (1899-1925)
Γεώργιος Αβέρωφ Μέλος ΔΟΕ (1926-1930)
Νικόλαος Πολίτης Μέλος ΔΟΕ (1930-1933)
Άγγελος Βολανάκης Μέλος ΔΟΕ (1933-1963)
Ιωάννης Κετσέας Μέλος ΔΟΕ (1946-1965)
Kωνσταντίνος Γλύξμπουργκ (1963-1974)
Πύρρος Λάππας Μέλος ΔΟΕ (1965-1980)
Επαμεινώνδας Πετραλιάς Μέλος ΔΟΕ (1975-1977)
Νικόλαος Νησιώτης Μέλος ΔΟΕ (1978-1986)
Νικόλαος Φιλάρετος Μέλος ΔΟΕ (1981-2005)
Λάμπης Νικολάου Μέλος ΔΟΕ (1986-2015)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/