Connect with us

ΒΟΛΕΪ

Α1 γυναικών: Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινούν οι προπονήσεις

Published

on

Είναι πλέον και επίσημο. Οι ομάδες της Α1 γυναικών επιστρέφουν στα γήπεδα την πρώτη ημέρα του 2021.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Όπως σας είχε ενημερώσει το Sportsfeed.gr από τις 22 Δεκεμβρίου είχε ξεκινήσει μια τελευταία προσπάθεια για να μπορέσουν έστω και τώρα οι ομάδες να επιστρέψουν στο γήπεδο και η τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που έγινε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου δημιούργησε την αίσθηση ότι θα δοθεί το πολυπόθητο οκ.

Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες ήταν θετικές από την πρώτη στιγμή, ωστόσο κανείς δεν ήθελε να πει το παραμικρό γιατί οι απαντήσεις των μελών της Επιτροπής στην ερώτηση «πότε;» δεν ήταν τόσο ξεκάθαρες, αλλά του στιλ «σχετικά άμεσα».

Ναι μεν τα όσα είπε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στην Επιτροπή (όπου εξήγησε για μια ακόμη φορά τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται μετά από δίμηνη αποχή, τη χρονική πίεση που υπάρχει πλέον, αλλά ταυτόχρονα παρουσίασε και τι ακριβώς ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη) και η επιστολή της ΕΟΠΕ (με το αναθεωρημένο πρωτόκολλο και τα τεστ) βοήθησαν, αλλά επειδή ακριβώς είμαστε στην περίοδο των εορτών και οι επιστήμονες ανησυχούν για τις οικογενειακές συναθροίσεις, υπήρξε ένας προβληματισμός για το ποια ημερομηνία θα δοθεί το πράσινο φως.

Τώρα όμως υπάρχει επίσημη ενημέρωση καθώς στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι οι ομάδες της Α1 γυναικών (αλλά και τα αντίστοιχα πρωταθλήματα Α’ εθνικής μπάσκετ γυναικών, πόλο και χάντμπολ ανδρών-γυναικών) από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς μπορούν να επιστρέψουν στο γήπεδο.

Αναλυτικά η σχετική ενημέρωση αναφέρει τα εξής:
«Από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια».

Η συγκεκριμένη προσθήκη σε ότι αφορά στην επιτρεπόμενη αθλητική δραστηριότητα, που υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, περιλαμβάνεται σε Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία εκδόθηκε αργά χτες βράδυ με τροποποιήσεις στα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021».

Είχε προηγηθεί θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αναφορικά με σχετικό αίτημα του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, η οποία εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Η έναρξη των προπονήσεων των εν λόγω αθλημάτων από το νέο έτος θα επιτρέπεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Υποχρεωτικό προληπτικό τεστ COVID πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις.
  2. Καθορισμός υπευθύνου COVID19 σε κάθε ομάδα για άμεση συνεννόηση.
  3. Ονομαστική λίστα παικτών – προπονητών – τεχνικού προσωπικού (έως 25 άτομα συνολικά) για τις προπονήσεις.
  4. Συγκεκριμένο, μοναδικό χώρο προπόνησης.
  5. Συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης και μόνο μία προπόνηση την ημέρα.
  6. Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση για τυχόν συμπτώματα.
  7. Εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο με τεστ COVID σε διαπιστευμένα εργαστήρια.
  8. Εβδομαδιαία ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τον αριθμό των ελέγχων και των τυχόν κρουσμάτων.
  9. Εφαρμογή των πρωτοκόλλων των αντίστοιχων αθλημάτων που υπάρχουν στην ενότητα «Αθλητισμός και COVID19» στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/