Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Άγιος Κοσμάς: Διαμαρτυρία αθλητών και προπονητών για το διωγμό του στίβου

Published

on

Κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες καθώς και οι προπονητές τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το χτύπημα που θα δεχθεί ο στίβος με το διωγμό του από τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Δε θα είναι η πρώτη φορά που ο στίβος ξεσπιτώνεται, όλοι φοβούνται πως δε θα είναι η τελευταία που ο στίβος θα μείνει… άστεγος.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες τους, οι πρωταθλητές που γυμνάζονται στον Άγιο Κοσμά έστειλαν στο Sportsfeed επιστολή την οποία προσυπογράφουν φυσικά και οι προπονητές τους που ζουν την ίδια αγωνία για το μέλλον του στίβου στο νότιο τομέα της Αθήνας.
Ακολουθεί η επιστολή:

Διαμαρτυρία αθλητών, προπονητών για τον επερχόμενο διωγμό του στίβου από τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) Αγίου Κοσμά ανήκει σε όλους τους Έλληνες από το 1961. Έπειτα από 61 χρόνια λειτουργίας είναι ορατός ποια ο κίνδυνος οι πρωταθλητές/τριες και τα σωματεία μας να βρεθούν ξαφνικά χωρίς χώρους προπόνησης. Είναι ορατός πια ο κίνδυνος να χαθεί ένας δημόσιος χώρος άθλησης πολιτών στο νότιο τομέα Αθηνών. Ο Άγιος Κοσμάς δε δύναται να παραχωρηθεί προτού αντικατασταθούν οι υπάρχουσες υποδομές και παραχωρηθούν άλλες. Στον δημόσιο αυτό χώρο στεγάζονται, αθλούνται και προπονούνται επίλεκτοι αθλητές της Εθνικής ομάδας στίβου καθώς και Κύπριοι πρωταθλητές. Ο Άγιος Κοσμάς έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, είναι συνυφασμένος με τη δημόσια άθληση, τον πρωταθλητισμό των σωματείων και της Εθνικής ομάδας στίβου.

Η βίαιη παραχώρηση των εγκαταστάσεων που βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ και ο διωγμός του αθλητισμού, μας βρίσκει πλήρως αντίθετους και θα αντισταθούμε με τη χρήση παντός νόμιμου δικαιώματος ώστε να εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις ως ότου μας εγγυηθεί ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την προετοιμασία μας σε κάποιο άλλο χώρο αντάξιο του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά. Φοβόμαστε ότι σύντομα θα «εξαϋλωθεί» ο αθλητισμός από την περιοχή για άγνωστο χρονικό διάστημα καθώς δεν έχει ανακοινωθεί από την Πολιτεία τι μέλλει γενέσθαι, ένα πλάνο, μια ενημέρωση, όπως αντίστοιχα έγινε ότι ξεσπιτωθήκαμε από το ΟΑΚΑ το 2003. Η ειρωνεία είναι ότι το 2003 μετά από την τελευταία αναγκαστική «μετακόμιση» από το ΟΑΚΑ εγκατασταθήκαμε στο ΕΑΚ Αγίου Κοσμά! Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε από αόριστες κουβέντες εκατέρωθεν είναι ότι θα κατασκευαστεί στάδιο στίβου, χώρος ρίψεων μέσα στην έκταση του έργου του Ελληνικού και όταν αυτά ολοκληρωθούν τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Νιώθουμε ότι απλά υπάρχει αδιαφορία και ακόμα χειρότερα δεν υπάρχει σχέδιο. Νιώθουμε ότι στίβος «διώκεται» εσκεμμένα!

Επισημαίνουμε ότι η χρονική στιγμή που πρόκειται να συμβούν όλα αυτά είναι άκαιρη και καταστροφική για τον ελληνικό αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό, αφού η περίοδος αυτή είναι η περίοδος προετοιμασίας των αθλητών και πρωταθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, καθώς και όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις των κατηγοριών.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό για τη χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό Πνεύμα και καθιέρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάποιοι να ενεργούν επιζήμια στις προσπάθειες και στους αγώνες των αθλητών/τριων και πρωταθλητών/τριών μας. Προσπάθειες που με σκληρή, προσωπική εργασία και αντίξοες συνθήκες, αγωνίζονται καθημερινά ώστε να εκπροσωπείται επάξια η χώρα μας στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Διαμαρτυρόμαστε για τη ζημιά και για το δημόσιο αγαθό που είναι η άθληση αφού επιχειρείται να καταργηθεί η λειτουργία του δημόσιου χώρου άθλησης του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά.

Δηλώνουμε ότι θα εναντιωθούμε σε κάθε επιζήμια σε βάρος μας ενέργεια η οποία θα επιχειρήσει να καταργήσει τα νόμιμα δικαιώματά μας, όπως είναι η καθημερινή άθληση, η προπόνηση και ο πρωταθλητισμός, που η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει παρέχοντας κατάλληλες υποδομές.

Ζητούμε τη στήριξη από όλους τους φορείς του κράτους προκειμένου να συνεχίσουμε να κάνουμε πλήρη χρήση (άθληση) του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά μέχρι η Κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού της μας εξασφαλίσει νέους χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών στο Ελληνικό ή στην περιοχή. Περιοχή που οι εγκαταστάσεις θα είναι πλήρως εξοπλισμένες, διότι στο χώρο του Αγίου Κοσμά προπονούνται χιλιάδες αθλητές καθώς δεν υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις σε όλη την Αττική, Πειραιά και νησιά.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση σας στο σοβαρό αυτό θέμα που αν δεν βρεθεί άμεσα λύση πρόκειται να αποτελέσει την ταφόπλακα για τον κλασικό αθλητισμό στην Αττική.

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!