Connect with us

SOCHI 2014

Αγώνες δύναμης

Published

on

Μπορεί τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν στη γειτονική Ουκρανία, όμως οι 11οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι ξεκινούν σήμερα, ευελπιστώντας ότι το Ολυμπιακό πνεύμα και η δύναμη ψυχής των αθλητών θα επικρατήσει της βίας και του ανθρώπινου παραλογισμού…

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Από σήμερα έως τις 16 Μαρτίου, η καρδιά του Ολυμπιακού κινήματος θα χτυπήσει ξανά στο Σότσι. Δώδεκα μόλις ημέρες μετά την εντυπωσιακή τελετή λήξης των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία θα αγωνιστούν στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, στέλνοντας για μία ακόμη φορά το πανίσχυρο μήνυμά τους σε όλο τον κόσμο: ένα μήνυμα αισιοδοξίας, πάθους για τη ζωή και συνεχούς προσπάθειας κόντρα στις όποιες αντιξοότητες.
Με αφορμή τη σημερινή τελετή έναρξης, το sportsfeed.gr κάνει μία ανασκόπηση στον θεσμό των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς και των 72 διαφορετικών αγωνισμάτων στα 5 βασικά αθλήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα (αλπικό σκι, δίαθλο, σκι ανωμάλου δρόμου, χόκεϊ επί πάγου με έλκηθρο και κέρλινγκ με αμαξίδιο). Στο Σότσι θα κάνει επίσης το ντεμπούτο του και το αγώνισμα του παρα-σνόουμπορντ.

Η έννοια
Η λέξη Παραολυμπιακοί προέρχεται από τη σύνθεση της πρόθεσης «παρά» (κοντά, δίπλα) και της λέξης Ολυμπιακοί, θέλοντας να δείξει την εγγύτητα της διοργάνωσης με τους κανονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσημα το 1988, στους Αγώνες της Σεούλ.

Η έμπνευση
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν ως μία συνάθροιση Άγγλων αναπήρων βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο αγγλικό νοσοκομείο Στόουκ Mάντεβιλ. Ήταν Ιούλιος του 1948, όταν παράλληλα με την τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διεξήχθησαν και οι πρώτοι διεθνείς αγώνες για αθλητές με αμαξίδιο. Η έμπνευση ανήκε στον Γερμανό γιατρό Λούντβιχ Γκούτμαν, ο οποίος είχε διαφύγει από τη ναζιστική Γερμανία το 1939. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1952, αθλητές με αναπηρία από την Ολλανδία συμμετείχαν στους αγώνες του νοσοκομείου, δίνοντας έτσι διεθνή διάσταση στη διοργάνωση. Αυτή θεωρείται ουσιαστικά και η στιγμή της γέννησης του Παραολυμπιακού κινήματος. Οι «Αγώνες του Στόουκ Μάντεβιλ», όπως έμειναν στην ιστορία, συνεχίστηκαν μέχρι το 1960.

Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες
Οι πρώτοι επίσημα οργανωμένοι αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία διεξήχθησαν στη Ρώμη το 1960, αμέσως μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτοί θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Αγώνων (τοξοβολία, κολύμβηση, ξιφασκία, καλαθοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση και στίβος). Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντοτε την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δεκατέσσερις (14) Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και δέκα (10) Χειμερινοί.

Η παρθενική χειμερινή διοργάνωση
Οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες της ιστορίας έλαβαν χώρα το 1976 στο Ορνσκόλντσβικ της Σουηδίας, με τη συμμετοχή 198 αθλητών από 16 χώρες. Τα δύο μοναδικά αθλήματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι αθλητές ήταν το αλπικό σκι και το σκι ανωμάλου δρόμου. Στον πίνακα των μεταλλίων πρώτευσε η Γερμανία με 28, εκ των οποίων 10 χρυσά, ενώ η Αυστρία είχε μεν περισσότερα μετάλλια (35), αλλά μόλις 5 χρυσά.

Οι υπερδυνάμεις
Η πρώτη χώρα σε μετάλλια στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι η Γερμανία με 330 (121 χρυσά – 108 αργυρά – 101 χάλκινα). Δεύτερη στην κατάταξη είναι η Νορβηγία με 315 (134 – 101 – 80), ενώ τρίτη βρίσκεται η Αυστρία με 314 (102 – 108 – 104). Τέλος, οι Η.Π.Α. είναι τέταρτες στη λίστα με 260 μετάλλια (95 – 97 – 68).

Η ελληνική παρουσία

  • Τα Παραολυμπιακά αθλήματα στην Ελλάδα άρχισαν να αναπτύσσονται κατά τη δεκαετία του ’70, ενώ η πρώτη συμμετοχή Έλληνα αθλητή σε Παραολυμπιακούς ήταν το 1976, στους Θερινούς Αγώνες του Τορόντο.
  • Αυτή θα είναι η 4η συμμετοχή της χώρας μας σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το ντεμπούτο μας είχε γίνει στο Σολτ Λέικ Σίτι των Η.Π.Α. το 2002, με το Τορίνο και το Βανκούβερ να ακολουθούν.
  • Η χώρα μας ταξίδεψε στο Σότσι με μοναδικό της αθλητή τον 37χρονο Ευθύμιο (Μάκη) Καλαρά, με καταγωγή από τους Ανδρωνιάνους της Εύβοιας, ο οποίος θα διαγωνιστεί στο αλπικό σκι. Ο Καλαράς είχε συμμετάσχει στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, κατακτώντας μάλιστα το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία, αλλά και του Πεκίνου το 2008 (5η θέση). Ξεκίνησε το αλπικό σκι το 2010.
  • sportsfeed.gr

  • Η χώρα μας δεν έχει κερδίσει ακόμη κάποιο μετάλλιο.
  • Η καλύτερη επίδοση αθλητή/αθλήτριάς μας, ήταν η 16η θέση της σκιέρ Παρασκευής Χριστοδουλοπούλου στους Αγώνες του 2010, στο γιγαντιαίο σλάλομ των γυναικών. Στους άντρες, ο σκιέρ Γιάννης Παπαβασιλείου είχε καταταγεί 40ος τόσο στο απλό, όσο και στο γιγαντιαίο σλάλομ.
  • Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) είναι ο υπεύθυνος φορέας για την ανάπτυξη και διάδοση του Παραολυμπιακού κινήματος στην Ελλάδα, καθώς και την επιλογή, συγκρότηση και αποστολή των ελληνικών ομάδων στους Παραολυμπιακόυς Αγώνες.
  • Οι μασκότ
    Σε αντίθεση με τα τρία ζωάκια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι μασκότ των Παραολυμπιακων Αγώνων θα είναι δύο και ανθρωπόμορφες. Πρόκειται για ένα ζευγάρι παιδικών χαρακτήρων με στολές, την “Snowflake” (Χιονονιφάδα) και τον “Raylight” (Αχτίδα Φωτός).

    Για να μάθετε τα Παραολυμπιακά αθλήματα, τους κανονισμούς και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το εξαιρετικό Sports.ΑμεΑ.

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */