Connect with us

SOCHI 2014

Οι Αγώνες των social media

Published

on

Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνονται και μεταδίδονται ανά τον κόσμο τα νέα των Ολυμπιακών Αγώνων έχει το ενδιαφέρον του. Υπό αυτή την έννοια οι Αγώνες του Σότσι συνιστούν ορόσημο, καθώς τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, γραπτός Τύπος) φαίνεται πως θα περάσουν στη σκιά της νέας μεγάλης μόδας της εποχής μας: των social media.

του Δημήτρη Χρυσάνθη
[email protected]
follow me @dchryss

Είναι εντυπωσιακή η αύξηση των φιλάθλων που αναμένεται να συνδεθούν διαδικτυακά με τον Καύκασο στη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Τα 30 εκατομμύρια χρηστών, που θα ενημερώνονται και θα σχολιάζουν όσα θα γίνονται στο Σότσι, είναι 15 φορές περισσότεροι από τα 2 εκατομμύρια του Βανκούβερ μόλις τέσσερα χρόνια πριν! Και σχεδόν διπλάσιοι από τα 17 εκατομμύρια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου! Όσο για τις διαθέσιμες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έχουν πια τετραπλασιαστεί. Στο Βανκούβερ όλη η δουλειά γινόταν με το Facebook και το Twitter. Φέτος θα κάνουν πρεμιέρα το Instagram, το google+, το Tumblr, το RSS, το Pinterest και το ρωσικό Vkontakte, το δεύτερο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη μετά το Facebook.
Η καινοτομία του Σότσι, όμως, είναι ο μεγάλος διαδικτυακός κόμβος των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων. Το λεγόμενο Hub. Σε αυτό έχουν συγκεντρωθεί οι λογαριασμοί πάνω από 5.000 αθλητών σε διάφορα social media, οι οποίοι μέσω μιας εφαρμογής, που προφανώς θα είναι διαθέσιμη τόσο σε υπολογιστές και tablets όσο και σε smartphones, θα είναι προσβάσιμοι στον καθέναν. Έτσι, ο κάθε φίλαθλος-χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να μαθαίνει τα νέα από πρώτο χέρι, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές δηλαδή, αλλά και να επικοινωνεί μαζί τους, να σχολιάζει. Επιπλέον, μέσω του Instagram, θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει εικόνα σε πραγματικό χρόνο (real time) των Αγώνων! Αυτή άλλωστε είναι η μεγάλη δύναμη των social media και η ειδοποιός διαφορά τους από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Η αμεσότητα και η διαδραστικότητα.
Είναι εντυπωσιακή πάντως η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία και οι δυνατότητες που κάθε φορά παρέχει. Αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από μόλις 90 χρόνια, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σαμονί, οι εφημερίδες ήταν η μόνη πηγή ενημέρωσης, τότε διαπιστώνει πόσο μεγάλη και ταχεία ήταν η πρόοδος. Το 1936 στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν έκανε πρεμιέρα το ραδιόφωνο, το 1956 στην Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο είχαμε τις πρώτες ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις, το 1998 στο Ναγκάνο έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους οι ιστοσελίδες του ιντερνετ και φέτος φτάσαμε στο Hub. Ποιος ξέρει το μέλλον τι μας επιφυλάσσει…

sportsfeed.gr

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/