Connect with us

TOP

Άλλαξε πόδι και βλέπει παγκόσμιο ρεκόρ

Published

on

Η αλλαγή στην τεχνική βοήθησε τον Κρίστιαν Τέιλορ να φτάσει οκτώ εκατοστά από το παγκόσμιο ρεκόρ του τριπλούν και να ελπίζει πως θα καταφέρει να το ξεπεράσει.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Ο Κρίστιαν Τέιλορ κοιτάει το σκάμμα στο βάθος, παίρνει μία ανάσα, κάνει ένα βήμα πίσω και ρίχνει μια ματιά στα πόδια του πριν ξεχυθεί στο διάδρομο. Στη μέσα μεριά του παπουτσιού υπάρχει γραμμένο το 18.30. «Το έβαλα από μέσα γιατί δεν ήθελα να το βλέπει η κάμερα. Είναι κάτι προσωπικό». Στις 27 Αυγούστου ο Αμερικανός με άλμα στα 18.21μ. σημειώνει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο τριπλούν και κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου. Ο 25χρονος είναι μία από τις μεγάλες ελπίδες των ΗΠΑ για μετάλλιο στο Ρίο και γιατί όχι για να γίνει ο πρώτος τριπλουνίστας μετά το 1976 που θα κατακτήσει δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο. Πάντως ο ίδιος αν έπρεπε να διαλέξει θα προτιμούσε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση ως κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ παρά ως δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης. Και όμως πριν δύο χρόνια τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο Τέιλορ εμφάνισε έναν πόνο στο αριστερό γόνατο, κάτι που μπορούσε να του τελειώσει την καριέρα. Πολλοί πίστεψαν πως ήταν κληρονομικό. Συγγενείς από το σόι της μητέρας του είχαν ιστορικό εγχειρήσεων στο γόνατο. Ένας γιατρός συνέστησε ξεκούραση αντί για χειρουργείο αλλά ο Τέιλορ και ο προπονητής του Ράνα Ρέιντερ αποφάσισαν κάτι άλλο. Σκέφτηκαν πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τον πόνο ήταν να ρίξουν το βάρος στο δεξί γόνατο. Ο Τέιλορ είχε μάθει το τριπλούν και κατέκτησε το χρυσό στο Λονδίνο με τη μέθοδο αριστερό-αριστερό-δεξί. Στα τέλη του 2013 έκανε ακριβώς το αντίθετο. Πρώτο άλμα με το δεξί, δεύτερο άλμα με το δεξί και πήδημα με το αριστερό. Η διαδικασία ήταν ψυχοφθόρα. Ο Τέιλορ δε μπορούσε να σκεφτεί κάποιον μεγάλο αθλητή του τριπλούν που να άλλαξε τα βήματα. Παρομοίασε τη διαφορά με το λέι απ που κάνει κάποιος στο μπάσκετ με ανάποδο χέρι και ο προπονητής του με κάποιον που έγραφε για δέκα χρόνια με το δεξί και αλλάζει στο αριστερό.

Το άλμα μεγαλύτερο από το σκάμμα
Στα γυμνασιακά του χρόνια ο Τέιλορ έπαιζε ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του Ίαν, με καταγωγή από τα Μπαρμπέιντος, έβλεπε πως ήταν προικισμένος και του είπε ότι έπρεπε να ψάξει για υποτροφία γιατί δε μπορούσε να πληρώνει τα δίδακτρα για έναν τόσο καλό αθλητή. Τελικά η οικογένεια Τέιλορ αποφάσισε πως ο στίβος θα ήταν εκείνος που θα άλλαζε τη ζωή του. Ο λεπτός και αδύνατος Κρίστιαν δοκίμασε σπριντ, άλμα εις μήκος ακόμα και τρέξιμο σε ανώμαλο δρόμο πριν καταλήξει στο τριπλούν. Ούτε ο ίδιος ούτε ο πατέρας του γνωρίζαν κάτι για το συγκεκριμένο αγώνισμα. Ο Ίαν έψαχνε πληροφορίες βλέποντας βίντεο για αρχάριους σε βιντεοκασέτες και DVD. Αργότερα μία από τις ερωτήσεις του Κρίστιαν ήταν πόσο έφτανε το παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Αμερικανός πηδούσε τότε γύρω στα 12μ. Έτσι μια ημέρα έφερε μεζούρα στο σχολείο για να υπολογίσει πόσο μακριά έφτανε το μεγαλύτερο άλμα στον κόσμο. To ρεκόρ του Τζόνοθαν Έντουαρντς είναι 18.29μ. ή ενάμιση σχολικό λεωφορείο. «Η μεζούρα ξεπέρασε το σκάμμα και έφτασε ως το γρασίδι που υπήρχε από πίσω. Είπα πως αυτό είναι απίστευτο», ήταν τα λόγια του Κρίστιαν. Ο Τέιλορ δεσμεύτηκε τουλάχιστον να πηδήξει 15μ. και σημείωσε τον αριθμό σε ένα σημείο για να μπορεί να το βλέπει καθημερινά και τα κατάφερε. Στην πορεία του έφτασε τα 17.40μ. και τον Σεπτέμβριο του 2011 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με άλμα 17.96μ. που ήταν η ένατη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Αυτό έμελε να αποτελέσει και το τελευταίο του μεγάλο άλμα χρησιμοποιώντας αριστερό-αριστερό-δεξί.

«Είναι τόσο μικρό το νησί που δε βγαίνει κάτι σημαντικό από εκεί. Τίποτα άλλο εκτός από τη Ριάνα»

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου προκρίθηκε εύκολα στον τελικό με 17.21μ. Αλλά στον τελικό είχε άκυρες τις δύο πρώτες προσπάθειες. Αν και η τρίτη ήταν άκυρη τότε αποκλειόταν. Λίγο πριν την προσπάθειά του ο Ρέιντερ του ζήτησε να βγάλει από το μυαλό του το τριπλούν και να κοιτάξει γύρω του. «Δες την ιστορία που γράφεται», του είπε. Εκείνη τη στιγμή μόλις ξεκινούσε ο τελικός των 800μ. Τα μάτια του Τέιλορ ακολούθησαν τον Κενυάτη Ντέιβιντ Ρούντισα που έσπασε τα χρονόμετρα και προσέφερε μία από τις σπουδαιότερες παραστάσεις στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων σε οποιοδήποτε άθλημα. «Με τους εκφωνητές και το πλήθος που άκουγα, έβγαλα από το μυαλό μου οποιαδήποτε αρνητική σκέψη. Είπε πως θέλω κι εγώ να έχω τη δική μου στιγμή», ανέφερε ο Αμερικανός. Ο Τέιλορ ηρέμησε έκανε έγκυρο τρίτο άλμα και μετά πήδηξε 17.81μ. στην τέταρτη προσπάθεια που τον ανέδειξε στο νεότερο χρυσό Ολυμπιονίκη του τριπλούν από το 1912. Ο Τέιλορ έγινε δεκτός ως εθνικός ήρωας στα Μπαρμπέιντος. Επισκέφθηκε πέντε σχολεία και ένας δρόμος πήρε το όνομά του. «Είναι τόσο μικρό το νησί που δε βγαίνει κάτι σημαντικό από εκεί. Τίποτα άλλο εκτός από τη Ριάνα», είπε ο Τέιλορ.

Η αλλαγή που του έκανε καλό
Τα άλματά του συνέχισαν να μικραίνουν το 2013. Ακόμα και έτσι νίκησε σε τέσσερις από έξι αγώνες του Diamond League πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς, όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα στο γόνατο. Στη Μόσχα είχε καλύτερη επίδοση τα 17,20μ. που τον έφεραν στην τέταρτη θέση. Αυτό ήταν. Έπρεπε να αλλάξει πόδι. «Ήταν η μόνη μου επιλογή. Αν δεν είσαι πρώτος είσαι τελευταίος», ήταν η σκέψη του. Στο τελευταίο Diamond League της σεζόν ο Αμερικανός άλλαξε πόδι και πήδηξε 16,89μ. «Αν μπορώ να κάνω σχεδόν 17μ. χωρίς προπόνηση, τότε μπορεί να βγει κάτι καλό στη συνέχεια». Το 2014, μια χρονιά χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες ή παγκόσμιο πρωτάθλημα, αφοσιώθηκε στην αλλαγή ποδιού και έφτασε τα 17,51μ. Το 2015 αποδείχθηκε η καλύτερή του χρονιά μιας και βελτίωνε συνεχώς τα προσωπικά του ρεκόρ. Πήδηξε 18.04 τον Μάιο, 18,06 τον Ιούλιο και 18,21 τον Αύγουστο στο παγκόσμιο. Ήταν τότε που ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Τζόναθαν Έντουαρντς ο οποίος σχολίαζε για λογαριασμό του BBC τον αγώνα, παραδέχθηκε πως φοβήθηκε ότι ο Αμερικανός θα τον ξεπερνούσε. Το 18,29μ. που σημείωσε ο Βρετανός το 1995 παρέμεινε παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Ρέιντερ πιστεύει πως ο αθλητής του θα μπορούσε να κάνει καλύτερο άλμα αφού ο Τέιλορ πάτησε 11,5εκ. από την πλαστελίνη. Η ανάγκη να αλλάξει πόδι υπαγορεύθηκε στον Αμερικανό εμμέσως και από τον Πέδρο Πιτσάρδο. Ο Κουβανός αποτελεί δυνατό αντίπαλο και τον Μάιο του 2015 σημείωσε την τέταρτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών (18,08μ.). Τρεις μήνες αργότερα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτή την περίοδο ο Τέιλορ γυμνάζεται με το γκρουπ του Ρέιντερ στην Ολλανδία. Στη μέσα μεριά του παπουτσιού έχει ξανά γραμμένο το 18,30, πρόσθεσε το 18,50 και ετοιμάζεται για το παγκόσμιο ρεκόρ. «Όταν συμβεί δε θα μπορέσω να πω πως θα αποτελεί έκπληξη. Αυτό είναι για το οποίο δουλεύω κάθε μέρα», σημείωσε ο Αμερικανός.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/