Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Άλλο ένα εργαλείο πολιτικής κόντρας μέσα στον αθλητισμό

Published

on

Μόλις βγήκε η ανακοίνωση από τη WADA για την άρση της πιστοποίησης του εργαστηρίου αντί-ντόπινγκ της Αθήνας, άρχισαν τα όργανα. Τα πολιτικά όργανα, και πλέον υπάρχει άλλη μια πολιτική αντιπαράθεση εντός του αθλητισμού για ένα θέμα που ελάχιστα αφορά τους ίδιους τους αθλητές, της αθλήτριες και τον κόσμο του αθλητισμού στην Ελλάδα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me@ThanNikolaou

Η ανάκληση της πιστοποίησης του εργαστηρίου αντί – ντόπινγκ της Αθήνας θα συνεχίσει να επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο καθώς τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΟΚΑΝ θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο Κατάρ.
Αυτή η απόφαση της WADA ουσιαστικά δε σημαίνει τίποτα. Άλλωστε δεν έχουν όλες οι χώρες πιστοποιημένα εργαστήρια. Η Ελλάδα βρέθηκε με ένα τέτοιο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 καθώς ήταν στα προαπαιτούμενα της Διεθνούς Οργανωτίκης Επιτροπής.
Στην Ευρώπη τα διαπιστευμένα εργαστήρια μέχρι χθες ήταν 17. Από χθες παραμένουν στη λίστα τα εργαστήρια που βρίσκονται σε Άγκυρα (Τουρκία), Βαρκελόνη (Ισπανία), Βουκουρέστι (Ρουμανία), Κολονία (Γερμανία), Γάνδη (Βέλγιο), Ελσίνκι (Φινλανδία), Δρέσδη (Γερμανία), Λωζάνη (Ελβετία), Λονδίνο (Βρετανία), Μαδρίτη (Ισπανία), Όσλο (Νορβηγία), Παρίσι (Γαλλία), Ρώμη (Ιταλία), Σάιμπερσντοφ (Αυστρία), Στοκχόλμη (Σουηδία) και Βαρσοβία (Πολωνία).
Εκτός Ευρώπης υπάρχουν εργαστήρια σε Σίδνεϊ (Αυστραλία), Μπλουμφοντεϊν (Νότια Αφρική), Αβάνα (Κούβα), Λος Άντζελες (ΗΠΑ), Μόντρεαλ (Καναδάς), Ρίο (Βραζιλία), Σολτ Λέικ Σίτι (ΗΠΑ), Μπανγκόγκ (Ταϊλάνδη), Πεκίνο (Κίνα), Ντόχα (Κατάρ), Νέο Δελχί (Ινδία), Σεούλ (Νότια Κορέα) και Τόκιο (Ιαπωνία).
Όπως γίνεται αντιληπτό, η ύπαρξη εργαστηρίου αποτελεί πολυτέλεια και μόνο για μία χώρα. Απλά προσθέτει στο status το οποίο χάνοντας την πιστοποίηση, δέχεται πολύ σοβαρό πλήγμα. Τίποτα άλλο. Πάρει δεν πάρει πίσω την πιστοποίηση το εργαστήριο της Αθήνας, το σημαντικό είναι να δουλεύει σωστά το ΕΟΚΑΝ και να μη σέρνονται για χρόνια (και από τις ομοσπονδίες) υποθέσεις θετικών κρουσμάτων.

Το ΕΚΕΦΕ

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος όπου είχε την ευθύνη του εργαστηρίου, όταν το 2018 αποφάσισε η τότε κυβέρνηση να κλείσει το εργαστήριο του ΟΑΚΑ και να το μεταφέρει σε ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκιτος», είναι εποπτευόμενος από το κράτος φορέας. Αργά χθες το βράδυ, προχώρησε σε ανακοίνωση η οποία προφανώς αντανακλά και στις θέσεις της πολιτείας.
Το ΕΚΕΦΕ ναφέρει μία σειρά από βήματα που έχει κάνει προς την ικανοποίηση των απαιτήσεων του WADA, ανάμεσα στα οποία η πρόσληψη έξι νέων επιστημόνων υψηλών προσόντων -όπως ζήτησε ο WADA-, την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκήρυξης, αγοράς και εγκατάστασης δύο νέων αναλυτικών οργάνων LC-HRMS (Q-Exactive Plus) συνολικού κόστους 1.339.000€ και τη δημοπράτηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανανέωση των υλικών αναφοράς και των εν γένει αντιδραστηρίων του εργαστηρίου. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι, το 2018 που πάρθηκε η απόφαση να κλείσει το εργαστήριο στο ΟΑΚΑ δεν υπήρξε καμία απολύτως προετοιμασία για τη μετεγκατάσταση του και απλά η τότε κυβέρνηση έπαιξε το επικοινωνιακό παιχνίδι με τον τίτλο «Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών». Κάτι που όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος συνέχισε και η επόμενη κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του ΕΚΕΦΕ

«Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας ιδρύθηκε το 1986, από το 2003 είναι διαπιστευμένο από τον WADA (World Anti-Doping Agency) και έχει πραγματοποιήσει ελέγχους ντόπινγκ για Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. 

Μετά την επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου του WADA στο Εργαστήριο τον Ιούνιο του 2018 και την καταγραφή μιας σειράς προβλημάτων, όπως η ανάγκη εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού (δεν είχε ανανεωθεί από το 2004), πρόσληψης εξειδικευμένων στελεχών και οικονομικής αυτονομίας, αποφασίσθηκε τον Ιανουάριο του 2019 η διοικητική μεταφορά του Εργαστηρίου από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δ»). 

Επακολούθησε αναστολή της διαπίστευσης του Εργαστηρίου τον Οκτώβριο του 2019 και ζητήθηκε η άμεση επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων (εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της στελέχωσης). 

Το πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής της κινητής περιουσίας του εργαστηρίου από το Ο.Α.Κ.Α. στο ΕΚΕΦΕ «Δ» υπεγράφη τον Ιούλιο του 2020. 

Παράλληλα, αποφασίσθηκε η υποστήριξη από την Πολιτεία με το ποσό των 2.000.000€ για την ανανέωση του εργαστηριακού του εξοπλισμού, ενώ υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το οποίο ορίζει ετήσια οικονομική υποστήριξη προς το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ με το ποσό των 480.000€ έως την ανάκτηση της διαπίστευσης. 

Στο διάστημα που παρήλθε, το ΕΚΕΦΕ «Δ» κινήθηκε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά και κατάφερε να καλύψει σημαντικό μέρος των απαιτήσεων του WADA, παρά τα ζητήματα που ανέκυπταν λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και λόγω της πανδημίας. 

Συγκεκριμένα, 

προσελήφθησαν οι έξι νέοι επιστήμονες υψηλών προσόντων που ζήτησε ο WADA, ανεβάζοντας τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού σε 10 (έναντι τεσσάρων το 2019). 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προκήρυξης, αγοράς και εγκατάστασης δύο νέων αναλυτικών οργάνων LC-HRMS (Q-Exactive Plus) συνολικού κόστους 1.339.000€, 

ενώ δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανανέωση των υλικών αναφοράς και των εν γένει αντιδραστηρίων του Εργαστηρίου. 

Παράλληλα, με την υποστήριξη του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού του ΕΚΕΦΕ «Δ» λύθηκαν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και έγιναν σημαντικές αναβαθμίσεις στην κτηριακή και εργαστηριακή υποδομή του Εργαστηρίου. 

Όλες οι παραπάνω ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού/Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας/Υφυπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. 

Το προσωπικό του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ εργάζεται εντατικά, με στόχο να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του WADA για την επανάκτηση της διαπίστευσης. 

Ήδη, τον Αύγουστο του 2021, το Εργαστήριο πέτυχε την ανανέωση της διαπίστευσης από τον ΑORC (Association of Official Racing Chemists) για τον έλεγχο του ντόπινγκ σε άλογα. 

Με την έλευση των νέων οργάνων και αντιδραστηρίων και την πραγματοποίηση όλων των αλλαγών που έχουν σχεδιασθεί, αναμένεται η επανάκτηση της διαπίστευσης από τον WADA στο συντομότερο χρονικό διάστημα. 

Άλλωστε, στη διαδικασία της Εκτελεστικής Επιτροπής του WADA προτάθηκε και αποφασίσθηκε η διαδικασία της επαναδιαπίστευσης του Εργαστηρίου να ακολουθήσει την εσπευσμένη διαδικασία και όχι τη συμβατική, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες