Ανακοίνωση του συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ για το φιάσκο με το παγκόσμιο ρεκόρ

Ανακοίνωση με την οποία επιρρίπτει στο ΕΣΚΑΝ την ευθύνη του φιάσκου για τη μη αναγνώριση του παγκόσμιου ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο στον ακοντισμό, εξέδωσε ο ΣΕΓΑΣ.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως ο έλεγχος ντόπινγκ στην αθλήτρια δεν έγινε καθώς δεν κατέστη δυνατόν κατόπιν εορτής και αναφέρει ως παράδειγμα πως και πέρσι στα Ιωάννινα είχε συμβεί το ίδιο περιστατικό και πάλι με την Τζένγκο το οποίο λύθηκε. Δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση ωστόσο ότι παγκόσμιο ρεκόρ Κ18 δεν αναγνωρίζεται επίσημα και δε χρειάζεται καμία πιστοποίηση από την παγκόσμια ομοσπονδία για οποιαδήποτε επίδοση πλην παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι προφανές πως στον ΣΕΓΑΣ έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση με το φιάσκο των Ιωαννίνων και προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν μόνο που υπεράνω νόμου δεν είναι κανείς.
Με ανακοινώσεις σαν και αυτήν που ακολουθεί και αιτήματα προς την παγκόσμια ομοσπονδία να κάνει τα στραβά μάτια, το συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέχρι τη συνεδρίαση (την ερχόμενη Τετάρτη) οπότε και θα κληθεί να πάρει αποφάσεις με την απομάκρυνση του Γιάννη Κουτσιώρα από τη θέση του Εθνικού προπονητή να αποτελεί μονόδρομο, χωρίς ωστόσο να είναι ο μόνος που φέρει ευθύνη για το φιάσκο που διασύρει την Ελλάδα διεθνώς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συμβουλίου* του ΣΕΓΑΣ:

Τη φετινή, πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας χρονιά, ο ΣΕΓΑΣ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διοργανωθούν με επιτυχία οι διασυλλογικοί αγώνες και τα πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών. Ευθύνη της Ομοσπονδίας είναι η άρτια διοργάνωση των αγώνων. Οι έλεγχοι ντόπινγκ, είναι ευθύνη του ΕΣΚΑΝ.

Αμέσως μόλις πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο, ο ΣΕΓΑΣ ενημέρωσε το ΕΣΚΑΝ και ζήτησε την άμεση αποστολή στα Ιωάννινα δειγματολήπτριας, είτε από τη Θεσσαλονίκη, είτε από την Πάτρα, είτε ακόμα και από την Αθήνα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος εντός της ίδιας ημέρας. Η πρακτική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και σε πολλούς αγώνες, το 2019 μάλιστα, πάλι στα Ιωάννινα, χρησιμοποιήθηκε για την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως στην κατηγορία Κ18, από την ίδια αθλήτρια. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ΕΣΚΑΝ, είτε λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων, είτε λόγω αδυναμίας μετακίνησης γυναίκας δειγματολήπτριας, ο έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο ΣΕΓΑΣ ενημέρωσε σήμερα την WA για τα πραγματικά περιστατικά, που αποδεικνύουν ότι η αθλήτρια ήταν από την πρώτη στιγμή διαθέσιμη για έλεγχο, στον οποίο άλλωστε υποβλήθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα και ότι τόσο η ίδια, όσο και η Ομοσπονδία δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο. Αίτημα μας είναι να επανεξεταστεί η υπόθεση, γιατί η αντικειμενική αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών δεν μπορεί να θίγει την προσπάθεια της αθλήτριας.

Όπως είναι αυτονόητο, το ζήτημα θα διερευνηθεί, ώστε, εάν και εφόσον προκύψουν, να αποδοθούν ευθύνες».

*το συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ