Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ανασκόπηση 2022 – άλματα γυναικών: 41 φορές πάνω από τα 15 μέτρα η Ρόχας!

Published

on

Η Γιουλιμάρ Ρόχας είναι αδιαμφησβήτητα η κορυφαία αθλήτρια του τριπλούν και φροντίζει να το επιβεβαιώνει σε κάθε της αγώνα και η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ αρχίζει πλέον να ξεφεύγει από την σκιά της Μαρία Λασίτσκενε, που δεν μπορεί να αγωνιστεί κόντρα σε αυτή λόγω του αποκλεισμού της χώρας της.

Αυτή την σεζόν η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ (Ουκρανία) κουβαλούσε την πατρίδα της στους ώμους της με στόχο να σηκώσει την σημαία της ψηλά και τα κατάφερε σε αρκετές περιπτώσεις. Σημείωσε την κορυφαία επίδοση για φέτος στον κόσμο με το 2.05μ, ενώ προσπάθησε να καταρρίψει και το παγκόσμιο ρεκόρ τοποθετώντας τον πήχη στο 2.10 και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του Μονάχου και στο παγκόσμιο κλειστού στο Βελιγράδι, το διαμάντι του ντάιαμοντ λιγκ και το αργυρό στο παγκόσμιο του Όρεγκον. Εκεί νικήτρια αναδείχθηκε η Έλενορ Πάτερσον (Αυστραλία), η οποία ισοφάρισε το ρεκόρ Ωκεανίας με 2.02 και συνολικά κέρδισε το 2022 τις 3 από τις 5 αναμετρήσεις με την Μάχουτσικ. Πάνω από τα 2.00μ πήδηξαν άλλες τρεις αθλήτριες και αυτές είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Μαρία Λασίτσκενε (Ρωσία), Έλενα Βαλορτιγκάρα (Ιταλία), που ήταν 3η στο Όρεγκον και η Ιρίνα Γκερασένκο (Ουκρανία).

Η Αντζέλικα Σιντόροβα θα μπορούσε να είναι μία από τις πρωταγωνίστριες της φετινής σεζόν στο επί κοντώ, καθώς ήταν η μοναδική που ξεπέρασε τα 4.90μ και συγκεκριμένα καθάρισε το ύψος στα 4.91μ, αλλά ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις δεν της επέτρεψε να διεκδικήσει μετάλλια. Την απουσία της εκμεταλλεύτηκαν οι Αμερικανίδες Κέιτι Ναζότ και Σάντι Μόρις, με την πρώτη να κερδίσει το χρυσό στο Όρεγκον με 4.85μ και την δεύτερη το χρυσό στο Βελιγράδι. Τον πήχη στο 4.85μ πέρασε και η Φινλανδή Βίλμα Μούρτο, που έκανε την έκπληξη στο ευρωπαϊκό του Μονάχου, ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου και αφήνοντας πίσω της την Τίνα Σούτεζ (Σλοβενία) και την Κατερίνα Στεφανίδη. Η Νίνα Κένεντι ήταν η νικήτρια του χάλκινου μεταλλίου στο Όρεγκον και έγινε η πρώτη αθλήτρια μετά το 1999 που κερδίζει μετάλλιο για την Αυστραλία σε αυτό το αγώνισμα.

Η Ιβάνα Βουλέτα (Σερβία) ξεκίνησε δυναμικά την χρονιά της στο μήκος με την 1η θέση στο Βελιγράδι, νίκη που ήρθε με άλμα της στα 7.06μ και μπορεί να μην συνέχισε με ανάλογο τρόπο, καθώς ήταν 7η στο Όρεγκον, αλλά κατάφερε να επανέλθει και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο κόντρα στην Μαλάικα Μιχάμπο (Γερμανία) και αργότερα του διαμάντι του ντάιαμοντ λιγκ. Η Μιχάμπο κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 2019 στη Ντόχα με επίδοση 7.12μ, ενώ η Εσέ Μπρουμέ (Νιγηρία) κατάφερε να πηδήξει και αυτή πάνω από τα 7μ, αφού προσγειώθηκε στα 7.02μ για να κατακτήσει το αργυρό στο Όρεγκον. Η κορυφαία επίδοση όμως στον κόσμο είναι στην κατοχή της Μπρουκ Μπουσκούελ, καθώς η Αυστραλή πήδηξε 7.13μ, αλλά στον κρίσιμο τελικό του παγκοσμίου έμεινε στο 6.87μ και εκτός βάθρου.

Για άλλη μία χρονιά η Γιουλιμάρ Ρόχας (Βεναζουέλα) ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο τριπλούν και αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς είναι δύσκολο να απειληθεί από άλλη αθλήτρια. Όλα ξεκίνησαν στο παγκόσμιο κλειστού, όπου για το χρυσό μετάλλιο πήδηξε στα 15.74μ και έγινε η πρώτη αθλήτρια (γυναίκα ή άνδρας) που κερδίζει τον τίτλο αυτό τρεις φορές στο τριπλούν. Ακολούθησε το παγκόσμιο του Όρεγκον που ήταν και πάλι αήττητη με 15.47μ και ολοκλήρωσε την σεζόν της με τη νίκη στον τελικό του ντάιαμοντ λιγκ με 15.28μ. Μετά από αυτή την σεζόν η Ρόχας έχει πηδήξει από τα 15μ και πάνω 41 φορές στην καριέρα της. Η Μαρίνα Μπεκ Ρόμαντσιουκ (Ουκρανία) στο Βελιγράδι ήταν δεύτερη πίσω από την Ρόχας με 14.74μ και στο Μόναχο κέρδισε το χρυσό με άλμα στα 15.02μ, σε ένα αγώνα που πέρασε για πρώτη φορά στη καριέρα της τα 15μ.

Οι κορυφαίες στο ύψος
1. Γιαροσλάβα Μάχουτσικ (Ουκρανία) – 2.05μ
2. Έλενορ Πάτερσον (Αυστραλία) – 2.02μ
3. Μαρία Λασίτσκενε (Ρωσία) – 2.01μ
4. Έλενα Βαλορτιγκάρα (Ιταλία) – 2.00μ
5. Ιρίνα Γκερασένκο (Ουκρανία) – 2.00μ

Οι κορυφαίες στο επί κοντώ
1. Αντζέλικα Σιντόροβα (Ρωσία) – 4.91μ
2. Κέιτι Ναζότ (ΗΠΑ) – 4.85μ
3. Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) – 4.85μ
4. Βίλμα Μούρτο (Φινλανδία) – 4.85μ
5. Νίνα Κένεντι (Αυστραλία) – 4.81μ

Οι κορυφαίες στο μήκος
1. Μπρουκ Μπουσκούελ (Αυστραλία) – 7.13μ
2. Μαλάικα Μιχάμπο (Γερμανία) – 7.12μ
3. Ιβάνα Βουλέτα (Σερβία) – 7.06μ
4. Τάρα Ντέιβις (ΗΠΑ) – 7.03μ
5. Εσέ Μπρουνέ (Νιγηρία) – 7.02μ

Οι κορυφαίες στο τριπλούν
1. Γιουλιμάρ Ρόχας (Βενεζουέλα) – 15.47μ
2. Μαρίνα Μπεκ Ρόμαντσιουκ (Ουκρανία) – 15.02μ
3. Σανιέκα Ρίκετς (Τζαμάικα) – 14.94μ
4. Τόρι Φράνκλιν (ΗΠΑ) – 14.86μ
5. Κετούρα Όρτζι (ΗΠΑ) – 14.79μ

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/