Δύο 24ωρα αφότου είδε το φως της δημοσιότητας, το σχέδιο του νέου αθλητικού νόμου άρχισε αναπόφευκτα να εγείρει συζητήσεις και να προκαλεί διχογνωμίες ανάμεσα στους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους. Μιλώντας στο Sportsfeed.gr, ο πρόεδρος της ελληνικής κωπηλατικής ομοσπονδίας, Γιάννης Καρράς, εκφράζει τους πρώτους προβληματισμούς του για το καινούριο νομοσχέδιο.
του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas
Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι επιθυμεί να μελετήσει το νομοσχέδιο για λίγες μέρες, προκειμένου να έχει μία πληρέστερη εικόνα επ’ αυτού, ωστόσο με μία πρώτη ανάγνωση εντόπισε αρκετά τρωτά σημεία, όπως π.χ. στο ζήτημα της μίας ανανέωσης θητείας στα ΔΣ των ομοσπονδιών: «Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θεωρώ ότι αφαιρεί το κίνητρο σε νέους ανθρώπους με γνώσεις και όρεξη να ασχοληθούν. Προσωπικά δεν με αγγίζει, αφού δεν θα είχα πρόβλημα να φύγω και αύριο, όμως επηρεάζει τον προγραμματισμό μας. Έχουμε ήδη δημιουργήσει μία μαγιά συνεργατών για το μέλλον, με βασικό συντελεστή τον Βασίλη Πολύμερο που είναι Ολυμπιονίκης, ώστε να αποτελέσουν τη διάδοχη κατάσταση. Πώς θα γίνει όμως αυτό, αν μετά από μία μόλις θητεία δεν θα μπορούν να ξαναεκλεγούν;», αναρωτιέται ο Γιάννης Καρράς.
Προβλήματα εντοπίζει και στο ζήτημα της κατάργησης της 100% μοριοδότησης σε οποιοδήποτε τμήμα ΑΕΙ, εκτός των ΣΕΦΑΑ, για τους αθλητές: «Αφαιρεί μία σημαντική διευκόλυνση για όλους τους αθλητές, αφού οι ΣΕΦΑΑ δεν βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή αν ένας αθλητής περάσει σε μία πόλη που δεν έχει σύλλογο για το αγώνισμά του, όπως π.χ. ένας κωπηλάτης, πώς θα μπορεί να προπονείται καθημερινά; Επιπλέον κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε στρατιές άνεργων αθλητών, αφού τα ΣΕΦΑΑ έχουν υπερκορεστεί ως σχολή. Πού θα απορροφηθούν όλοι αυτοί οι απόφοιτοι;».
Αντίθετος είναι επίσης αναφορικά με το «τσουβάλιασμα» ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού στον ίδιο νόμο («δεν μπορούμε να αντιμετωπιζόμαστε όλοι ως ΑΕ»), ενώ θεωρεί ότι ζητήματα εγείρονται και με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την οποία ναι μεν ο νόμος προσπαθεί να καταστήσει την κορωνίδα του αθλητισμού, στα πρότυπα της Ιταλίας, ωστόσο ανακύπτει θέμα με την αρμοδιότητα της λαμπαδηδρομίας (που είναι αποκλειστικότητα της ΕΟΕ), αλλά και με το γεγονός ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη των ανθρώπων της κατά την εκπόνηση του νομοσχεδίου, αλλά κατόπιν εορτής: «Έρχονται τώρα και ζητούν μέσα σε μόλις τρεις μέρες να τοποθετηθούμε επί διαφόρων ζητημάτων, πράγμα φυσικά πρακτικώς και διαδικαστικώς αδύνατο. Είναι κρίμα, γιατί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν ζήτησε ποτέ την άποψη των ομοσπονδιών ή των προέδρων επί κανενός θέματος», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ.