Άνω κάτω έχει γίνει το Ολυμπιακό κίνημα με τα όσα έχουν έρθει στο προσκήνιο σχετικά με τη δραστηριότητα του Κουβεϊτιανού σεΐχη Αχμάντ Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Στην πόλη του Τόκιο διεξάγεται η σύνοδος της Ένωσης των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC), 206 τον αριθμό μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Στη συγκεκριμένη σύνοδο μεταξύ άλλων έχει και εκλογές για τη θέση του προέδρου με μοναδικό υποψήφιο τον σεΐχη που είναι ήδη ο πρόεδρος της ANOC. Ωστόσο ο Κουβεϊτιανός παράγοντας δε θα κατέλθει καθώς ένας Ελβετός εισαγγελέας κατηγορεί τον Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ για δημιουργία ψεύτικων βίντεο προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα σε δύο συμπατριώτες του, πολιτικούς αντιπάλους. Και να ήταν μόνο αυτό…
Ο Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ, εκτός από πρόεδρος της ANOC και μέλος της ΔΟΕ έχει και μια σειρά από όλα πόστα που κάνει… παιχνίδι.
Κληρονόμησε τον τίτλο του «αθάνατου» από τον πατέρα του Φαχάντ Αλ Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ Αλ Σαμπάχ, ο οποίος όντας μέλος της ΔΟΕ, σκοτώθηκε το 1990 υπερασπιζόμενος το παλάτι του στο Κουβέιτ, από την εισβολή των Ιρακινών. Τότε ο Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ σε ηλικία 29 ετών έγινε ένα από τα νεώτερα μέλη στην ιστορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Από το 1992 μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να φτιάξει μια πλατφόρμα επιρροής μελών όλων των παγκόσμιων αθλητικών ομοσπονδιών, στελεχών διάφορων αθλητικών οργανισμών και σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ελέγχει και την ψήφο 22-24 μελών της ΔΟΕ. Μάλιστα στη δική του επιρροή απέδωσαν ξεκάθαρα την ανάληψη της Ολυμπιάδας των νέων από το Μπουένος Άιρες το 2018, τη νίκη του Μπαχ όσον αφορά την ψηφοφορία για την προεδρεία της ΔΟΕ, ενώ υπήρξε ένας από τους λόγους της ευρείας νίκης του Τόκιο.
Ο Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ κατάφερε να εκλεγεί για πρώτη φορά πρόεδρος του ANOC τον Απρίλιο του 2012. Μία θέση μεγάλης επιρροής όσον αφορά το Ολυμπιακό κίνημα, ενώ διαχειρίζεται και τεράστια ποσά που αφορούν στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενών αθλητών και ομάδων σε όλον τον πλανήτη. Ο ίδιος κατάφερε να πείσει τη ΔΟΕ να αυξήσει το συγκεκριμένο ποσό κατά 40% καθώς την τριετία 2009-12 ήταν 234,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τη δική του επιρροή την τριετία 2013-16 πήγε στα 330,1 εκατομμύρια ευρώ.
Η θέση αυτή αποτελούσε το στόχο του για πολλά χρόνια και η επιθετική του πολιτική, οδήγησε τον Μεξικανό Μάριο Βάσκεζ Ράνα στην παραίτηση που ήταν ο πρόεδρος μέχρι το 2012. Μάλιστα στην επιστολή της παραίτησης του τόνισε μεταξύ άλλων πως «λέγεται ότι ο σεΐχης για να έχει την υποστήριξη των υπολοίπων μελών στα σχέδια του και να εξασφαλίσει την ψήφο τους, τους έδωσε… 50.0000 λόγους» υπονονοώντας πως αρκετοί από αυτούς χρηματίστηκαν.
Η ταχύτατη ανέλιξη του σεΐχη, τράβηξε την προσοχή των αμερικάνικων αρχών. Σε ένα έγγραφο του Αμερικανού πρέσβη στο Κουβέιτ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο διέρρευσε από το wikileaks, αναφέρει για τον Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ πως «υπάρχει ευρέως η αίσθηση της διαφθοράς» ενώ τον χαρακτηρίζει ιδιαίτερα έξυπνο και φιλόδοξο καθώς και το ότι είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας που διαθέτει τη θέληση και τη δύναμη για να εξουσιάσει το Κουβέιτ.
Τα προβλήματα για τον σεΐχη ξεκίνησαν από το ποδόσφαιρο και τη FIFA (ήταν και σε αυτό το συμβούλιο!), όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς διεξάγεται έρευνα χρηματισμού για την ανάθεση του μουντιάλ στο Κατάρ.
Ο κλοιός φαίνεται ότι σφίγγει με τον Τόμας Μπαχ να χάνει έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους του.