Η IAAF είναι θετική, το ίδιο και η ΔΟΕ. Ο ανώμαλος δρόμος θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, 100 χρόνια μετά το 1924 όταν ο τεράστιος Πάαβο Νούρμι κέρδιζε για δεύτερη φορά το χρυσό μετάλλιο (1920, 1924).
του Σούλη Μέζου
[email protected]
Το όνειρο των Χαϊλέ Γκεμπρεσιλασιέ, Κενενίσα Μπέκελε και Πολ Τέργκατ που είχε απορριφθεί από τον τεχνοκράτη Ελβετό Ζακ Ρογκ το 2008, θα γίνει πραγματικότητα από τον Γερμανό Τόμας Μπαχ. Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου έχει δώσει τη συγκατάθεση της για να μπει το αγώνισμα στους Ολυμπιακούς και η ΔΟΕ είναι πολύ θετική να το επαναφέρει. Το ζητούμενο όμως είναι σε ποιους Αγώνες θα γίνει αυτό. Στους θερινούς ή τους χειμερινούς;
Η ΔΟΕ θα το ήθελε πολύ στους χειμερινούς καθώς ο στίβος θα εκτοξεύσει το ενδιαφέρον του κόσμου ενώ και ως τηλεοπτικό προϊόν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Από την πλευρά της η IAAF σαφώς και θα προτιμούσε να έχει αγώνισμα και στους χειμερινούς Αγώνες καθώς πολλοί είναι οι δρομείς πίστας που επιλέγουν τον ανώμαλο δρόμο για να βελτιωθούν. Θα μπορούσαμε δηλαδή να βλέπουμε κορυφαίους αθλητές των 1.500μ. όπως ο Κίπροπ και η Ντιμπάμπα να συμμετέχουν σε χειμερινούς Ολυμπιακούς.
Υπάρχουν όμως οι ομοσπονδίες των χειμερινών αθλημάτων που δε θέλουν το στίβο στο πρόγραμμα καθώς θεωρούν ότι θα τους επισκιάσει, έστω και με ένα και μοναδικό αγώνισμα. Φυσικά η τελική απόφαση ανήκει στη ΔΟΕ η οποία θα πράξει σύμφωνα με το συμφέρον το δικό της που είναι το συμφέρον των Αγώνων. Αν ο ανώμαλος δρόμος φέρει μεγαλύτερη τηλεθέαση καθώς θα βάλει την αφρικάνικη ήπειρο που απέχει από τους χειμερινούς Αγώνες, στο… παιχνίδι, τότε μάλλον δεν τίθεται θέμα συζήτησης.
Δεν αποκλείεται λοιπόν το 2022 (ίσως) στο Πεκίνο να δούμε για πρώτη φορά μετά από 98 χρόνια Ολυμπιονίκες στον ανώμαλο δρόμο. Αυτό θα σημαίνει και την πρώτη κατάκτηση μεταλλίου από αφρικάνικη χώρα σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Από κάθε άποψη λοιπόν, η παρουσία του αγωνίσματος είναι σημαντική, παρά τα εμπόδια που εγείρουν οι ομοσπονδίες των χειμερινών αθλημάτων.