Το Γραφείο Εθνικού Πολιτικού Ελέγχου ουσιών του Λευκού Οίκου (ONDCP) παροτρύνει το Κογκρέσο να εξετάσει το ενδεχόμενο να πάρει πίσω τη χρηματοδότησή του προς τον παγκόσμιο οργανισμό άντι-ντόπινγκ (WADA) εάν ο διεθνής οργανισμός δεν λάβει σοβαρά μεταρρυθμιστικά μέτρα.
Το Γραφείο Ελέγχου εξέδωσε συστάσεις σε μια έκθεση προς το Κογκρέσο, κάνοντας αυστηρή κριτική στη δομή και τη διακυβέρνηση της WADA και αμφισβητώντας τη χρήση και χορήγηση ομοσπονδιακού χρήματος, που συνεχίζει να ενισχύει τον οργανισμό. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ συνεισφέρουν με 2,7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στη WADA, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έθνος, σύμφωνα με την έκθεση, και περίπου το 14,5% του προϋπολογισμού της WADA για το 2020. «Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πρέπει να λάβουν απτή απόδειξη της επένδυσής τους στη WADA με τη μορφή καθαρού αθλητισμού, δίκαιου αγώνα, αποτελεσματικής διαχείρισης του παγκόσμιου συστήματος αντι-ντόπινγκ και αναλογικής φωνής στη λήψη αποφάσεων της WADA», αναφέρει η έκθεση μεταξύ άλλων ενώ περιέχει και πολλές αναφορές στο ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ.
Το Γραφείο Ελέγχου σημείωσε τρία σημεία αναφοράς για παρακολούθηση από τους νομοθέτες:
1. Η WADA πρέπει να περιλαμβάνει ανεξάρτητους αθλητές και ενδιαφερόμενους φορείς κατά του ντόπινγκ στις επιτροπές και τα όργανα λήψης αποφάσεων.
2. Πρέπει να είναι «απαλλαγμένη από αδικαιολόγητη επιρροή από αθλητικούς οργανισμούς με άμεσο οικονομικό ενδιαφέρον για τις αποφάσεις της»
3. Τα ανώτερα ηγετικά της όργανα «πρέπει να είναι ανάλογα με τις χρηματοδοτικές συνεισφορές», συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης εκπροσώπησης από τις ΗΠΑ.
Η WADA κατέκρινε την έκθεση λέγοντας ότι «περιέχει πολλές ανακρίβειες, παρανοήσεις και ψέμματα που θα έχουν ως αποτέλεσμα περιττές παρεξηγήσεις». Η WADA εξέφρασε επίσης το ότι η εκπροσώπηση πρέπει να συνδέεται με τη χρηματοδότηση, λέγοντας πως «η κατανομή θέσεων αποκλειστικά στους υψηλότερους χρηματοδότες θα απέτρεπε την πλειοψηφία των εθνών του κόσμου από το να κατέχουν ποτέ θέση». Η WADA διερευνά μέτρα μεταρρύθμισης και συγκέντρωσε για πρώτη φορά μια ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίσει το ζήτημα τον Νοέμβριο του 2016, ωστόσο η έκθεση Γραφείου Ελέγχου διαπίστωσε ότι η WADA έχει σημειώσει ανεπαρκή πρόοδο, παρά το ότι έχει δοθεί σημαντικός χρόνος για να αλλάξει πορεία.