Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Εμπομά: Από την εξαθλίωση στην απόλυτη αποθέωση

Published

on

Η 18χρονη, Κριστίν Εμπομά, πέταξε από πάνω της την ταμπέλα του ορφανού και έγινε η πρώτη αθλήτρια από τη Ναμίμπια που φέρνει Oλυμπιακό μετάλλιο, μετά τον Φράνκι Φρέντερικς το 1996.

Η Εμπόμα, είχε πολλούς λόγους για να τα παρατήσει. Η δύσκολη παιδική ηλικία, η περιθωριοποίηση, ο στιγματισμός και τα φυσικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης (υπερανδρογονισμός) δεν την πτόησαν. Ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και έγινε η ταχύτερη, έφηβη, σπρίντερ στην Αφρική.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Τόκιο, η 18χρονη σπρίντερ των 200μ έκανε την κούρσα της ζωής της. Τερμάτισε δεύτερη με 21.81, πίσω από την Τζαμαϊκανή, Ελέιν Τόμπσον Χέρα, ξεπερνώντας τις Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις και Μαρί Τζόσι Τα Λου. Η Εμπόμα, που είχε φορέσει σπάικς μόλις τρία χρόνια πριν, αφιέρωσε, δακρυσμένη, το μετάλλιο στην μαμά της ενώ οι κάτοικοι της Ναμίμπια την υποδέχτηκαν ζητωκραυγάζοντας, ξεχνώντας πως κάποτε ήταν…η ντροπή της κοινωνίας. «Όταν πήρα το μετάλλιο και το έβαλα στο λαιμό μου, άρχισα να δακρύζω. Ποτέ δεν ονειρευόμουν να γίνω Ολυμπιονίκης και τώρα είχα ένα ασημένιο μετάλλιο, ήμουν τόσο περήφανη», είχε δηλώσει η Εμπόμα.

Η Κριστίν μεγάλωσε στην αγροτική βόρεια Ναμίμπια και έζησε την παιδική της ηλικία δακτυλοδεικτούμενη  ως «η ορφανή», κάτι το οποίο στην Αφρική θεωρείται οικονομικό βάρος ή αίτιο κακοτυχίας. Η ενηλικίωση της ήρθε απότομα. Στα 13 της χρόνια έχασε την μητέρα της και αναγκάστηκε να μεγαλώσει σε ένα ασφυκτικά μικρό σπίτι. Μοιραζόταν το υπνοδωμάτιο με τη γιαγιά της και δεν είχε στρώμα για να κοιμηθεί. Ο πατέρας και οι φίλοι της την εγκατέλειψαν ενώ ανέλαβε το ρόλο της μητέρας για τα δύο αδέρφια της. Ο αθλητισμός μπήκε στη ζωή της ως διέξοδος από την εξαθλίωση.«Τα αδέρφια μου, είναι τα παιδιά μου τώρα. Είχα μια δύσκολη, αγχωτική ζωή και σκεφτόμουν μόνο τη μαμά μου. Τότε άρχισα να αθλούμαι», λέει στο BBC African sports ως υποψήφια για την προσωπικότητα της χρονιάς.

Άρχισε να ορθοποδεί οικονομικά, ενώ πλέον ζει σχεδόν 500 χιλιόμετρα από το σπίτι με τον προπονητή της, Χενκ Μπόθα και την οικογένειά του. Ένα μήνα πριν το μεγάλο ραντεβού με το Τόκιο το περασμένο καλοκαίρι, ήρθαν για άλλη μια φορά τα πάνω κάτω. Στις 30 Ιουνίου, στην Πολωνία, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 στα 400μ (48.54) με την ίδια να δηλώνει: «Είμαι σοκαρισμένη αλλά χαρούμενη». Όμως δύο μέρες αργότερα, η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (WA), της απαγόρευσε τη συμμετοχή της εξαιτίας των φυσικών υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης της. Σύμφωνα με τους κανόνες της WA, οι αθλήτριες με υπερβολικά υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης δεν μπορούν να συμμετάσχουν στους αγώνες μεταξύ 400μ και του μιλίου, εκτός εάν μειώσουν τεχνητά τα επίπεδά τους.

Η Εμπομά άφησε το αγαπημένο της άθλημα και επικεντρώθηκε στα 200μ. Μέσα σε δύο μήνες κατέρριψε το αφρικανικό και παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 τέσσερις φορές. «Είπα ότι έχω μία ευκαιρία, τα 200μ. Αν σκεφτώ αυτό που έγινε με τα 400μ, θα έχανα τη συγκέντρωση μου και δεν θα είχα καλή απόδοση. Όταν έφτασα στον τελικό στους Ολυμπιακούς, φοβήθηκα πολύ. Προσποιήθηκα ότι ήμουν καλά, χαμογελούσα και χαιρετούσα τους ανθρώπους και τις κάμερες», παραδέχεται η Εμπομά.

Μετά το ασημένιο στο Τόκιο, έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια Κ20, στην Κένυα και τον Σεπτέμβριο ήταν η νικήτρια του τελικού του ντάιαμοντ λιγκ, στη Ζυρίχη. Στόχος είναι να βελτιώσει το χρόνο της, είναι  0,45 δευτερόλεπτα μακριά από το παγκόσμιο ρεκόρ και φυσικά θα  κυνηγήσει ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/