Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Από τον Βαμβακά στην Τζένγκο, η ιστορία της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά Κ20

Published

on

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου εφήβων – νεανίδων έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς σε αυτήν τη διοργάνωση, στις 19 Αυγούστου 1979 η χώρας μας κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο στίβο σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση. Ένα χρόνο πριν το ευρωπαϊκό εφήβων – νεανίδων συμπληρώσει 60 χρόνια ζωής, η Ιερουσαλήμ φιλοξενεί τη διοργάνωση και η ελληνική αποστολή στοχεύχε να προσθέσει μετάλλια στα 31 συνολικά που έχει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκά Κ20.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα

Το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα σε αυτή την διοργάνωση το κέρδισε ο Γιάννης Κούσουλας στις 24 Αυγούστου του 1968 στην Λειψία της Γερμανίας. Ο άλτης του ύψους βρέθηκε ανάμεσα σε δύο αθλητές από την Σοβιετική Ένωση και το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε στις αποτυχημένες προσπάθειες. Ο Αλεξάντρ Σίγκιν αναδείχθηκε πρωταθλητής με 2.10μ και με την ίδια επίδοση κέρδισε το αργυρό ο Κούσουλας, ενώ το χάλκινο κατέκτησε ο Ρούσταμ Ακμέτοβ με 2.04μ, ο οποίος 3 χρόνια αργότερα ήταν και πάλι τρίτος αλλά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών.

Το πρώτο χρυσό της Ελλάδας

Από το 1964 που θεσμοθετήθηκε η διοργάνωση το πρώτο χρυσό μετάλλιο ήρθε για την Ελλάδα το 1979 στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας. Αυτό δεν ήταν απλά το πρώτο χρυσό της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό Κ20, ήταν συνολικά το πρώτο χρυσό του ελληνικού στίβου σε μια τόσο μεγάλη διεθνή διοργάνωση. Στις 19 Αυγούστου στον τελικό των 400μ εμπόδια ο Γιώργος Βαμβακάς ήταν ασυναγώνιστος. Πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού με 50.67 για να αφήσει δεύτερο τον Σεργκέι Τσιζίκοβ (Σοβιετική Ένωση) με 51.31 και τρίτος ακολούθησε ο Σερζ Γκουλιέν (Γαλλία) με 51.44. Σπουδαίος αθλητής ο Βαμβακάς, δυστυχώς δεν είχε ανάλογη πορεία καθώς σοβαροί τραυματισμοί ήταν εμπόδια που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει με τον ίδιο αέρινο τρόπο που υπερπηδούσε τα εμπόδια στα στάδια.
Χρειάστηκαν να περάσουν άλλα 14 χρόνια μέχρι κάποιος Έλληνας να κερδίσει ξανά το χρυσό και τελικά τα κατάφερε ο Δημήτρης Πολυμέρου στον ακοντισμό στο ευρωπαϊκό του 1993 στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας.

Τα δύο μετάλλια του Μερούση

Ο περιορισμός της ηλικιακής κατηγορίας καθιστά σπάνιο το γεγονός κάποιος να κερδίζει μετάλλιο σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις. Σε αυτήν την κατηγορία υπάρχει εκπρόσωπος του ελληνικού στίβου και είναι ο Χριστόφορος Μερούσης. Από τους κορυφαίους σύγχρονους μαραθωνοδρόμους, πριν φτάσει στα 42.195μ και αυτός ξεκίνησε από την ημιαντοχή, με εξειδίκευση στα 3.000μ στιπλ. Στο ευρωπαϊκό του 2001 στο Γκροσέτο της Ιταλίας ήταν τρίτος με 8:51.87 πίσω από τον Ραντοσλάβ Ποπλάφσκι (Πολωνία) που κέρδισε το χρυσό με 8:46.36 και τον Μιρτσέα Μπόγκνταν (Ρουμανία) που ήταν δεύτερος με 8:49.76. Δύο χρόνια μετά στο Τάμπερε της Φινλανδίας ήταν και πάλι τρίτος με 8:55.69, αλλά αυτή την φορά το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ρούμπεν Σβαρτζ (Γερμανία) με 8:46.21 και το αργυρό ο Μάρικελ Ιονάσκου (Ρουμανία) με 8:53.31.

Το πρώτο γυναίκειο μετάλλιο

Η Αγγελική Τσιολακούδη ήταν η πρώτη γυναίκα αθλήτρια που κέρδισε μετάλλιο για την Ελλάδα στη διοργάνωση ανεβαίνοντας στο βάθρο το 1995 στο ευρωπαϊκό του Νιρεγιχάσα στην Ουγγαρία. Συμμετείχε στον τελικό του ακοντισμού και τα μετάλλια κρίθηκαν ανάμεσα σε αυτήν, την Μιρέλα Μανιάνι, που τότε αγωνιζόταν για τα χρώματα της Αλβανίας, και την Ανού Ούπα. Η Φινλανδή έστειλε το ακόντιό της πιο μακριά από όλες τις αθλήτριες και το κάρφωσε στα 60.72μ, η Μανιάνι ήταν δεύτερη με 59.36μ και η Τσιολακούδη κρέμασε το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος της με βολή στα 54.76μ. Στονβ ακοντισμό των νεανίδων, 26 χρόνια αργότερα, το 2021 στο Ταλίν, η Ελίνα Τζένγκο πρόσθεσε στη συλλογή της Ελλάδας το τελευταίο κερδισμένο χρυσό μετάλλιο.

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο από Ελληνίδα

Μετά από 55 χρόνια ευρωπαϊκών Κ20, ήρθε και το πρώτο χρυσό μετάλλιο στις γυναίκες για την Ελλάδα. Η Σπυριδούλα Καρύδη στον τελικό του τριπλούν το 2019 στο Μπόρας της Σουηδίας προσγειώθηκε στα 14.00μ για εξασφαλίσει την θέση της στο πρώτο σκαλί του βάθρου και με την επίδοση αυτή μάλιστα κατέγραψε νέο πανελλήνιο ρεκόρ Κ20. Σε αυτόν τον αγώνα επικράτησε επί της Αλεξάντρα Νατσέβα (Βουλγαρία) που πήδηξε στα 13.81μ και επί της Ρούτα Λασμάνε (Λετονία) που σημείωσε 13.48μ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/