Η πιο διακεκριμένη κολυμβήτρια της Αυστραλίας, Έμα Μακίον, αποφάσισε ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να κρεμάσει το αγωνιστικό της σκουφάκι, έχοντας κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα της και αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα νεαρά «δελφίνια» της χώρας της.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
«Πηγαίνοντας στο Παρίσι, ήξερα ότι θα είναι οι τελευταίοι μου Ολυμπιακοί Αγώνες και οι μήνες που πέρασαν από τότε μου έδωσαν χρόνο να σκεφτώ το ταξίδι μου στην κολύμβηση και πώς θα ήθελα να μοιάζει το μέλλον μου σε αυτήν». Με αυτά τα λόγια η 30χρονη επιβεβαιώνει ότι δεν θα την βλέπαμε ξανά στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, αλλά ταυτόχρονα ότι ήταν και η τελευταία διοργάνωση της καριέρας της. Όλοι ελπίζαμε ότι θα την παρακολουθούσαμε έστω για μια ακόμα φορά, ίσως σε κάποιο παγκόσμιο, αλλά η Αυστραλέζα πήρε την απόφασή της να αφήσει τον πρωταθλητισμό.
Έχουν περάσει παραπάνω από τρεις μήνες από την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σταντ ντε Φρανς και σήμερα τα ξημερώματα γέμισε θάρρος για να ενημερώσει τους θαυμαστές της για την πιο δύσκολη απόφαση που έχουν να πάρουν οι πρωταθλητές. Όμως από όσα γράφει καταλαβαίνουμε ότι είναι ευχαριστημένη και πλήρης από όσα έζησε στο άθλημα: «Η κολύμβηση μου έχει δώσει τόσα πολλά. Από το όνειρο που άναψε στα 5 μου χρόνια, μέχρι τους τρίτους μου Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχω μάθει τόσα πολλά μαθήματα, έχω βιώσει εμπειρίες, έχω κάνει φιλίες και αναμνήσεις για τις οποίες είμαι πολύ ευγνώμων. Μαζί με κάθε άτομο που με στήριξε, δούλεψε σκληρά μαζί μου και με εμψύχωσε λέω ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».
Η Μακίον δεν έγινε τυχαία κολυμβήτρια. Ο πατέρας της, Ρον Μακίον, είχε αγωνιστεί δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ είχε στεφθεί τέσσερις φορές πρωταθλητής Κοινοπολιτείας. Επίσης, ο μεγάλος της αδερφός, Ντέιβιντ Μακίον, είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και έχει στην κατοχή του και ένα χάλκινο μετάλλιο από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν το 2015. Επομένως, η Μακίον μεγάλωσε έχοντας δίπλα της πρότυπα που θα την βοηθούσαν να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.
Τους ξεπέρασε όλους στην οικογένειά της. Το 2012 δεν κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς, αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα στο Ρίο στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης, ενώ κέρδισε και δύο αργυρά μετάλλια και ένα χάλκινο. Στην πενταετία που ακολούθησε, ήρθαν πολλές διακρίσεις στα παγκόσμια πρωταθλήματα που συμμετείχε, όμως το αποκορύφωμα της καριέρας της ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Κατέκτησε συνολικά επτά μετάλλια, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν χρυσά και τα τρία χάλκινα. Ήταν αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο της διοργάνωσης.
Μετά το Τόκιο δεν παρέμεινε στην τοπ αγωνιστική της κατάσταση, αλλά με τις ισχυρές σκυτάλες της χώρας της, πάντα έβρισκε τον τρόπο να είναι στο βάθρο. Και φτάσαμε στο Παρίσι… Είχε μόνο ένα ατομικό αγώνισμα στο πρόγραμμά της και αυτό ήταν τα 100μ πεταλούδα, στο οποίο προκρίθηκε στον τελικό και κατέκτησε την έκτη θέση. Όμως έφυγε από την Πόλη του Φωτός με τρία μετάλλια στην βαλίτσα της. Με τις σκυτάλες κατέκτησε το χρυσό στην 4Χ100μ ελεύθερο των γυναικών, το αργυρό 4Χ100μ μεικτή των γυναικών και το χάλκινο στην μεικτή 4Χ100μ μεικτή. Έτσι, έφτασε τα 14 Ολυμπιακά μετάλλια στην καριέρα της και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ζωής της… μέχρι το επόμενο.
Οι διακρίσεις της Μακίον
Ολυμπιακοί Αγώνες
Χρυσά – 6
Αργυρά – 3
Χάλκινα – 5
Παγκόσμια πρωταθλήματα
Χρυσά – 5
Αργυρά – 11
Χάλκινα – 4
Παγκόσμια πρωταθλήματα 25άρας πισίνας
Χρυσά – 4
Αργυρά – 3
Χάλκινα – 1
Κοινοπολιτειακοί αγώνες
Χρυσά – 14
Αργυρά – 1
Χάλκινα – 5