Connect with us

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Αποκλειστική συνέντευξη Πετρούνια: Η οικογένεια, το Τόκιο, οι εκλογές στην ΕΣΟΑ και η στήριξη στον Προβιά

Published

on

Στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, λίγοι είναι οι αθλητές και αθλήτριες που να έχουν κυριαρχήσει στο άθλημα τους σε παγκόσμιο επίπεδο όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας. Κάτοχος του Ολυμπιακού τίτλου στους κρίκους, τρεις παγκόσμιοι και πέντε ευρωπαϊκοί τιτλοι, ετοιμάζεται να πετύχει αυτό που μόνο ο Πύρρος Δήμας και ο Κάχι Κακιασβίλι έχουν καταφέρει. Να υπερασπιστεί το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

συνέντευξη Πηνελόπη Γκιώνη
[email protected]

Ο Πετρούνιας του 2016 με αυτόν του 2021 έχει αλλάξει πολύ. Σύζυγος πλέον και πατέρας δύο παιδιών, με χειρουργεία στο καταπονημένο του σώμα και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Υποψήφιος εκπρόσωπος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην ΕΟΕ και ένθερμος υποστηρικτής του Νίκου Προβιά για την επόμενη μέρα στην ελληνική γυμναστική.
Σε ηλικία 30 ετών πλέον και με την ατζέντα γεμάτη, ετοιμάζεται για να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και όσοι τον έχουν παρακολουθήσει πρόσφατα να εκτελεί το πρόγραμμα του στις προπονήσεις, νιώθουν ότι ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο και βλέπουν τον Πετρούνια του 2016!

Μια συνέντευξη με τον Lord of the rings (όπως αποκαλείται από τα διεθνή ΜΜΕ) είναι πάντα ενδιαφέρουσα και ας γίνεται αργά το βράδυ αφού ο χρυσός Ολυμπιονίκης έχει βοηθήσει τη Βασιλική Μιλλούση στο τάισμα και το κοίμισμα των δυο κοριτσιών του.

Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα σε σχέση με το Ρίο 2016; Από τότε παντρεύτηκες, έκανες δύο παιδιά, ξεπέρασες σοβαρό τραυματισμό και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η πανδημία…
Η αλήθεια είναι ότι η ζωή ενός αθλητή που είναι πατέρας δυο μικρών παιδιών και μάλιστα ενεργός πατέρας που ασχολείται, σε συνδυασμό με τον υψηλού επιπέδου πρωταθλητισμό έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλά όταν υπάρχει το δέσιμο το οποίο έχω με την οικογένεια μου, τη Βασιλική και τα παιδιά μου, μόνο δύναμη και κουράγιο μου δίνει. Επιπλέον και έναν πολύ ισχυρό λόγο παραπάνω για να συνεχίσω να προσπαθώ. Σε σχέση με το Ρίο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά πολλούς λόγους. Το 2016 ήμουν 25 χρόνων, είχα αλλά μυαλά, δε σκεφτόμουν τόσο πολύ όσο τώρα τις ευθύνες μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, την πίεση και το στρες. Τώρα, πρέπει να υπερασπιστώ τον τίτλο που κέρδισα το 2016 και αυτό μου δημιουργεί μια επιπλέον πίεση αλλά με κάνει και περισσότερο υπεύθυνο. Δοσμένος στο στόχο, ζω, αναπνέω, δημιουργώ όλη τη ζωή μου γύρω από αυτό. 

Οι επόμενοι Ολυμπιακοί είναι σε τρία χρόνια, και αποτελεί παγκόσμια παραδοχή ότι ο υγιής Πετρούνιας δεν χάνει από κανέναν; Το σκέφτεσαι να συνεχίσεις; Ο Γιούρι Κέκι το 2004 στην Αθήνα ήταν 35 ετών όταν ανέβηκε στο βάθρο των κρίκων.
Ο λόγος που έκανα τόσο μεγάλο χειρουργείο είναι για να φτάσω στο 2024 και να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν καθαρισμό και να πάω στο Τόκιο με πόνο με κίνδυνο να κλατάρω εκεί. Επιλέξαμε το χειρουργείο που δεν ήταν μια επέμβαση ρουτίνας, ήταν πετυχημένο και πλέον ο ώμος μου αντέχει. Μάλιστα ο τρόπος που έμαθα να τον λειτουργώ με βοηθάει κιόλας. Όσο παραμένω υγίης, όπως είμαι τώρα δηλαδή, εκτιμώ ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να με κερδίσει. Το θεωρώ δεδομένο.

Πως έχεις φανταστεί τη ζωή σου μακριά από την καθημερινότητα ενός αθλητή;
Είναι πολύ δύσκολη η μετάβαση. Είναι κάτι το οποίο το προγραμματίζω εδώ και πολύ καιρό γιατί έφτασα  πολύ κοντά στο να σταματήσω μετά το χειρουργείο. Το δούλεψα πολύ στο μυαλό μου πιστεύοντας ότι αυτή η στιγμή μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περίμενα. Πιστεύω πως θα παραμείνω για πάντα αθλητής στον τροπο ζωής και παράλληλα θα είμαι και πάντα κοντά στον αθλητισμό, με ποικίλους τρόπους και πολύ ενεργά. Δεν μπορώ να αφήσω τη γυμναστική. Ζω μέσα από αυτήν, με ανανεώνει και με αναζωογονεί και δεν μπορώ να φανταστώ πως δε θα ξαναγυμναστώ. Δεν με ελκύει η προπονητική, εγώ θα είμαι πάντα αθλητής και για το λόγο αυτό δεν θα ήταν η προπονητική στις επιλογές μου. Επίσης σοβαρός λόγος είναι και ο βιοπορισμός, αλλά και το οικονομικό μου να είχα λυμένο δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με την προπονητική. Πιο πολύ με βλέπω στο μάρκετινγκ μιας ομοσπονδίας.

Τελευταία προέκυψε η υποψηφιότητα σου στην ΕΣΟΑ ως εκπρόσωπος της ΕΟΕ. Είναι αυτό ένα βήμα για να βγεις μπροστά και να χρησιμοποιήσεις τη δημοφιλία και την αναγνωρισιμότητα που έχεις προς όφελος των υπολοίπων αθλητών;
Από  πάντα ονειρευόμουν να μπορέσω να βοηθήσω τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να γίνουν οι συνθήκες πιο επαγγελματικές. Να μπορέσω να βοηθήσω να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση από τον κόσμο, τις ομοσπονδίες, το υπουργείο, να έρθουν περισσότερες χορηγίες, να δείξουν ενδιαφέρον μεγάλες εταιρείες και να φέρουμε στην Ελλάδα μεγάλες διοργανώσεις. Η εκπροσώπηση στην ΕΟΕ για την ΕΣΟΑ είναι μια καλή αρχή για να ακουστεί φωνή των αθλητών Να διεκδικήσουμε πράγματα μέσα από την ΕΟΕ και να παίρνουμε άμεσα τις απαντήσεις . Όταν υπάρχει πρόβλημα να εισακούγεται άμεσα και όχι να ψάχνουμε κάποιον να το μεταφέρει. Εκτιμώ ότι οι Olympians (σ.σ. τα μέλη της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες) πρέπει να ανανεωθούν και με αφορμή τις πολλές αλλαγές που έρχονται στον αθλητισμό και το φρέσκο άνεμο, είναι  μια πολύ καλή ευκαιρία να πάρουν τα ηνία νεότεροι, πιο ενεργοί αθλητές και άνθρωποι με πιο φρέσκιες ιδέες και περισσότερη ενέργεια. Πρέπει να συνδυαστεί το παλιό με το νέο. Είναι λεπτές οι ισορροπίας. Η νέα κατάσταση πρέπει να ακούει τους παλιούς  να φιλτράρει και να το συνδυάσει με το νέο, το φρέσκο και να το παρουσιάσει βελτιωμένο. Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε λοιπόν και εμείς οι Olympians είμαστε αυτοί που θα κάνουν την αρχή.

Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι πρέπει να σε ψηφίσουν τα μέλη της ΕΣΟΑ για εκπρόσωπο τους στην ΕΟΕ;
θεωρώ πως είμαι ένας άνθρωπος επικοινωνιακός. Έχω ευφράδεια λόγου και μεγάλα… αυτιά για να ακούσω οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει σε αυτό τον οργανισμό που λέγεται ΕΣΟΑ. Μπορώ να διεκδικήσω λύσεις μέσα στην ΕΟΕ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ταυτόχρονα να φωνάξω το πρόβλημα μας για να με ακούσει ο κόσμος. Οι αθλητές που έχουμε κερδίσει κάποια αναγνωρισιμότητα και δημοφιλία, πρέπει να την επιστρέψουμε στο άθλημα μας, στους συναθλητές μας. Η φωνή μου όταν θα ακούγεται, δε θα είναι η φωνή του Πετρούνια. Θα είναι η φωνή της Μαρίας, της Άννας, της Αγγελικής, του Γιάννη, του Νίκου και όλων εκείνων των συναθλητών μου από όλα τα αθλήματα που η φωνής τους δυστυχώς χάνεται στους διαδρόμους των γραφείων…

Η Βασιλική (Μιλλούση) έχοντας πλέον τον πολύ δύσκολο ρόλο της μαμάς παιδιών, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο ως σύζυγος αθλητή που ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατέρχεται υποψήφια στις εκλογές της ΕΓΟ με το Νίκο Προβιά. Πόσο τη στηρίζεις σε αυτήν της την απόφαση;
Τη στηρίζω απόλυτα σε αυτό. Ήταν μια απόφαση δίκη της αλλά τη βοήθησα να την πάρει όταν με ρώτησε. Όλα τα συζητάμε και τα συμφωνούμε μαζί. Σίγουρα η απόφαση ήταν δύσκολη, γιατί οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές και για τους δύο μας, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να μην τη στηρίξω απόλυτα. Η ομοσπονδία χρειάζεται ανανέωση, χρειάζεται νέους ανθρώπους. Η Βασιλική έχει ήδη την εμπειρία καθώς λειτούργησε τέσσερα χρόνια στην επιτροπή των αθλητών στην ΕΟΕ. Ο συνδυασμός στην ΕΓΟ του Νίκου Προβιά με τη Βασιλική δημιουργία με αισιοδοξία για το μέλλον. Η Βασιλική έχει πολύ μεγάλη αγάπη για τη γυμναστική και έχει παρά πολλά μέσα της να προσφέρει στον αθλητισμό. Όλοι θα συμφωνήσουν πως είναι ευτύχημα για το άθλημα μας το γεγονός ότι η Βασιλική επέλεξε να μην αποτραβηχτεί και να συνεχίσει να προσφέρει. Στη γυμναστική γυναικών χρειάζονται φρέσκιες ιδέες γιατί βλέπουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα κενό μετά την αποχώρηση της Βασιλική.

Έχεις συνταχθεί με τον Νίκο Προβιά στις επερχόμενες εκλογές της ομοσπονδίας. Τι σε οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;
Από όταν θυμάμαι τη ζωή μου στον αθλητισμό ακούω ένα όνομα. Νίκος Προβιάς. Όταν ξεκίνησα να αγωνίζομαι και εγώ με τη μεγάλη ομάδα των ανδρών τον γνώρισα και είδα έναν εύθυμο, χαρούμενο άνθρωπο, με τρομερή ενέργεια και ταυτόχρονα ευφυέστατο. Δεν υπάρουν πολλοί που καταφέρνουν να είναι καθηγητές πανεπιστημίου, πετυχημένοι επιχειρηματίες και τοπ κριτές στον παγκοσμίως. Είναι πετυχημένος με ότι έχει καταπιαστεί και αυτό είναι το σημαντικότερο διαπιστευτήριο για την υποψηφιότητα του. Το άλλο είναι η αγάπη του για τη γυμναστική. Την αγαπάει όσο κανείς μας, περισσότερο από εμένα ίσως και το σημαντικότερο είναι πως η αγάπη του αυτή είναι ανιδιοτελής. Δεν έχει ζητήσει ποτέ του το παραμικρό ως αντάλλαγμα για να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει. Αυτόν τον άνθρωπο που συγκεντρώνει όλες αυτές τις αρετές μπορώ να πω ότι είμαστε τυχεροί που θα τον έχουμε πρόεδρο. Θα είναι άδικο για το άθλημα μας να μη δούμε αυτό τον άνθρωπο στα ηνία της ομοσπονδίας.

Μπορεί τελικά να συνδυαστεί πρωταθλητισμός, οικογένεια και συμμετοχή στα κοινά και από τους δύο γονείς;
Βεβαίως και μπορεί με σωστό προγραμματισμό, καλή θέληση και πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του ζευγαριού. Εγώ με τη Βασιλική έχουμε άριστη συνεργασία και φυσικά είμαστε πολύ αγαπημένοι. Υπάρχει αλληλοκατανόηση και όλα συνδυάζονται με μεγάλη επιτυχία.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μη σε ρωτήσουμε και για το αγωνιστικό σου κομμάτι. Έχουν λείψει οι αγώνες σου από τους Έλληνες φιλάθλους που καθηλώνονται μπροστά στην τηλεόραση κάθε φορά που αγωνίζεσαι. Ανυπομονούμε όλοι μας να σε ξαναδούμε.
Θα αγωνιστώ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το περιμένω πως και πως να πάω και να κερδίσω. Το δηλώνω κατηγορηματικά. Θα κερδίσω, έστω και αν από τον περασμένο Σεπτέμβριο είμαι σε αγωνιστική φόρμα, δίχως… αγώνες. Επί οκτώ μήνες σε φόρμα και συνεχώς προκύπτουν αναβολές αγώνων. Σε τόσο καλή κατάσταση έχω να βρεθώ από το 2016 και πάλεψα πολύ για να επανέλθω. Όσον αφορά την Ολυμπιακή πρόκριση είναι δύσκολη μόνο γιατί το έχουμε… κουράσει. Διαρκώς αλλάζει η ημερομηνία και αυτό επηρεάζει την ψυχολογία σου. Εγώ όμως θα την κερδίσω…

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες