Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ναϊρόμπι 2021: Η αξιολόγηση της Team Hellas στο παγκόσμιο

Published

on

Η ελληνική αποστολή παίρνει σε λίγη ώρα το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα (και μεις μαζί) και λίγο πρίν την αναχώρηση, επί κενυατικού εδάφους κάνουμε τον απολογισμό της Team Hellas, η οποία σε ένα τόσο ιδιαίτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα τα πήγε συνολικά περίφημα.

Η MVP της ελληνικής αποστολής

Μπορεί να μην κέρδισε το πιο λαμπερό μετάλλιο από τα τρία της ελληνικής αποστολής, όμως το χάλκινο της Έλλης Δεληγιάννη στα 800μ. και ο τρόπος που το κατάκτησε, δίχως αμφιβολία – και ας μας το δικαιολογήσουν οι “ασημένιοι” μας – της δίνουν και τον τίτλο της MVP. Πέρασε στα ημιτελικά με τη 2η επίδοση τρέχοντας 2:05.38 χωρίς να πιεστεί στο τέλος. Την επόμενη μέρα στον ημιτελικό, προκρίθηκε με τον ίδιο τρόπο κάνοντας 2:06.41 (3η επίδοση). Στον τελικό πέτυχε το αδιανόητο για εκπρόσωπο της ελληνικής ημιαντοχής. Κέρδισε χάλκινο μετάλλιο κάνοντας 2:04.66 (2η καλύτερη επίδοση στην καριέρα της) έχοντας τρομερές δυνάμεις στον τέλος παρά το γεγονός ότι οδήγησε την κούρσα για 600 μέτρα. Θυμάστε άλλον εκπρόσωπο της ελληνική ημιαντοχής να έχει κάνει ανάλογη κούρσα;

Οι μεταλλιούχοι

Ο Ορέστης Ντουσάκης (σφυροβολία) και η Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός), ήταν τα αναμενόμενα ελληνικά μετάλλια. Ο Ντουσάκης πήγε στο Ναϊρόμπι με 78.07μ και έριξε 77.78μ για να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο. Είχε την 4η επίδοση από τους συμμετέχοντες και ολοκλήρωσε δεύτερος. Μάλιστα μέχρι την 5η προσπάθεια ήταν πρώτος και τελικά έχασε το χρυσό για μόλις πέντε εκατοστά και αφού ο Γιαν Ντολεζάλεκ χρειάστηκε να κάνει εθνικό ρεκόρ Τσεχίας.
Αναμενόμενα πολύ καλή και η εμφάνιση της Ελίνας Τζένγκο στον ακοντισμό. Το πιο ιδιαίτερο τεχνικά από τα τέσσερα αγωνίσματα των ρίψεων που έγινε ακόμα πιο ιδιαίτερο στον τελικό λόγω της βροχής αλλά και της διακοπής του αγώνα μετά τη δεύτερη βολή για περίπου 1,5 ώρα. Η Τζένγκο ήρθε στο Ναϊρόμπι έχοντας την κορυφαία επίδοση φέτος (61.42μ) και το καλύτερο ατομικό ρεκόρ μακράν (63.96μ). Όμως οι εξωτερικοί παράγοντες που αναφέραμε την επηρέασαν, έριξε 59.60μ και ολοκλήρωσε δεύτερη που είναι αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία. Έχασε μόνο από το «φαινόμενο» την 17χρονη Αντριάνα Βιλάγκος που με 61.46μ ξεπέρασε τον εαυτό της και έφτασε στο χρυσό.

Οι πετυχημένοι

Στην ελληνική αποστολή, υπάρχουν και αυτοί που μπορεί να μην κέρδισαν μετάλλιο, όμως είτε το άγγιξαν, είτε έκαναν την υπέρβαση ξεπερνώντας τον εαυτό τους μπαίνοντας στην οκτάδα του κόσμου.
Πρώτη απ’ όλους η απίθανη τετράδα της 4Χ100μ., Νίκος Μιλιός, Γιάννης Καριοφύλλης, Γιάννης Γρανιτσιώτης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, που έγραψαν ιστορία με την ομάδα σκυταλοδρομίας. Έκτη θέση στον κόσμο με δύο πανελλήνια ρεκόρ (40.13 και 40.07)! Θα μπορούσαν να κατέβουν και τα 40 δευτερόλεπτα στον τελικό, ιδίως αν η πρώτη αλλαγή ήταν… υποφερτή. Ομάδα για μια δεκαετία που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και να ενισχύεται ετησίως με ότι καλύτερο υπάρχει. Αυτό είναι το μέλλον για τους Έλληνες σπρίντερ, αρκεί να το συνειδητοποιήσουν και οι ίδιοι. Αυτά τα παιδιά πάντως φαίνεται να το έχουν.
Πανελλήνιο ρεκόρ όμως έκανε και η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στα 200μ. με 23.77 για να καταταγεί συνολικά 10η σε ένα από τα πιο υψηλού επιπέδου αγωνίσματα του παγκοσμίου.
Η Αναστασία Ρέτσα στο επί κοντώ πάλεψε για το μετάλλιο αλλά έμεινε 4η με 4.05μ. Μπορούσε να το πάρει και σίγουρα είναι πετυχημένη η εμφάνισή της.
Η Σοφία Κεσσίδη αγωνίστηκε στον τελικό της δισκοβολίας έχοντας την 6η επίδοση με 52.29μ και πήρε την 4η θέση με 48.99μ. βολή κοντά στα μέτρα της που αν τα έριχνε θα έπαιρνε μέχρι και μετάλλιο (51.47μ η τρίτη).
Τα ίδια ισχύουν και για τον Θοδωρή Ζιώγα, που αν και δεν έριξε τα μέτρα του (74.46μ), η 6η θέση στον κόσμο με βολή στα 72.24μ. είναι μεγάλη επιτυχία. Με το ατομικό του ρεκόρ θα κέρδιζε μία θέση στην κατάταξη (5ος).

Οι υπόλοιποι

Η Αρετή Φιλιππίδου ήταν στα φαβορί για μετάλλιο στη δισκοβολία, είχε τα μέτρα (55.12μ) για να το πάρει και μάλιστα το αργυρό (53.50μ η δεύτερη). Έμεινε όμως 5η με 48.84μ, αρκετά κάτω από αυτό που μπορεί να ρίξει. Θα έχει την ευκαιρία της του χρόνου στο Κάλι όπου έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί ξανά στο παγκόσμιο Κ20 και με περισσότερες εμπειρίες την περιμένουμε να πρωταγωνιστήσει.
Πολύ καλή και η παρουσία των Σωτηρία Ράπτη στο τριπλούν (10η) , Αναστασία Αντωνοπούλου στα 10.000μ βάδην (9η) που πλησίασαν τα ατομικά τους ρεκόρ και πέτυχαν καλά πλασαρίσματα.
Πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον έχει και ο Δημήτρης Παυλίδης που μπήκε τελικό και είναι επιτυχημένη η παρουσία του με την 10η θέση στη δισκοβολία, ενώ σίγουρα μπορούσαν και καλύτερα τόσο η Άννα Χατζηπουργάνη (400μ με εμπόδια – 14η) όσο και ο Κώστας Γεννίκης (σφαιροβολία – 16ος).
Για την τριάδα των σπρίντερ Γιάννη Καριοφύλλη (200μ. – 27ος), Γιάννη Γρανιτσιώτη (200μ. – 32ος) και Νίκο Παναγιωτόπουλο (100μ. – 27ος) τα γράψαμε όλα στην αναφορά για την σκυταλοδρομία, η οποία αποτελούσε άλλωστε και το βασικό τους στόχο.
Η Αναστασία Ντραγκομίροβα στη σφαιροβολία ολοκλήρωσε μεν 6η στον κόσμο που σαν θέση είναι εξαιρετική, όμως η επίδοση της (14.57μ) ήταν αρκετά κάτω από αυτό που μπορεί (15.69μ) και θα της είχε δώσει μετάλλιο (15.61μ το χάλκινο). Ανυπομονούμε να τη δούμε και πάλι στα σύνθετα που είναι άλλωστε και το βασικό της αγώνισμα.
Όσον αφορα τους Ηλιάνα Τριανταφύλλου (επί κοντώ), Κωσταντίνο Μπουζάκη (δισκοβολία) και Σωτήρη Χύτα (επί κοντώ), τους τρείς άτυχους της ομάδας που δεν κατέγραψαν επίδοση, δεν πρέπει να τους παίρνει από κάτω και μόνο που ήταν παρόντες στο παγκόσμιο λέει πολλά, άλλωστε οι δύο πρώτοι θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν του χρόνου. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μεγάλων αθλητών και αθλητριών που τους έχει συμβεί να μην καταγράψουν επίδοση έχοντας τρία άκυρα. Απλά δεν ήταν η μέρα τους. Το μέλλον είναι μπροστά τους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/