Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΟΝΑΧΟ 2022: Καλώς ήρθε η Γροιλανδία

Published

on

Το απογευματινό πρόγραμμα στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου ξεκίνησε με τον προκριματικό της δισκοβολίας γυναικών που και ελληνικό ενδιαφέρον είχε και μας προετοιμάζει για το ιστορικό 6 χρυσό.

Μόναχο Γιώργος Καπουτζίδης

Η ισόβια πρωταθλήτρια Ευρώπης, Κροάτισσα Σάντρα Πέρκοβιτς έστειλε το δίσκο της πιο μακριά από όλες στα 65.94μ. Λίγο αργότερα, στο δεύτερο γκρουπ, η πρωταθλήτρια μας, Κρίστυ Αναγνωστοπούλου, άρπαξε την ευκαιρία και πήρε την πρόκριση, με την πρώτη της βολή. Ρίχνοντας το δίσκο στα 58.13μ, βρέθηκε σε θέση πρόκρισης με το καλημέρα. Πέρασε με τη 10η καλύτερη επίδοση, και έκλεισε θέση για τον αυριανό τελικό. Αγωνίζεται όγδοη. Με μεγάλη βολή, στα 65.21μ πέρασε η Λιλιάνα Σα από την Πορτογαλία, η πιο επικίνδυνη αντίπαλος για την Πέρκοβιτς.

Στο τριπλούν των ανδρών δυστυχώς, η ευκαιρία χάθηκε. Ο χάλκινος του Βερολίνου, Δημήτρης Τσιάμης, έμεινε εκτός τελικού με 15.99μ, και το ίδιο συνέβη με τον Ανδρέα Πανταζή (15.86μ) και το Νίκο Ανδρικόπουλο, (15.39μ). Σε ένα προκριματικό που ο δυνατός αέρας δυσκόλεψε όλους τους αθλητές να βρουν σωστά τη βαλβίδα, η πρόκριση έκλεισε πολύ χαμηλά, στα 16.07μ.

Στην πρώτη προκριματική σειρά των 1.500μ, ο Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν, ξεκίνησε με τζόκινγκ, έτρεξε για αρκετή ώρα στο δεύτερο διάδρομο, σπρώχτηκε, προσπέρασε τους πάντες και στο τέλος τερμάτισε πρώτος σε 3:38.48. Στη δεύτερη σειρά, επικράτησε ο Πολωνός Μίχαλ Ρόζμις, σε 3:37.36, κάνοντας μία εξαιρετική κούρσα που τον ανέδειξε στα μάτια μας σε βασικό διεκδικητή του… αργυρού μεταλλίου. 

Οι διοργανωτές είχαν την ιδέα να διεξαχθούν παράλληλα οι τελικοί της σφαιροβολίας σε γυναίκες και άνδρες. Ωραία ιδέα στα χαρτιά, στην πράξη ίσως να μη λειτούργησε και τόσο. Η προσοχή μας διασπάστηκε, και δυσκολευτήκαμε να εστιάσουμε εξίσου στους δύο τελικούς. Στις γυναίκες τα πράγματα κρίθηκαν πολύ νωρίς, στη δεύτερη βολή. Η Ολλανδέζα Τζέσικα Σκίλντερ, με 20.24μ πέτυχε εθνικό ρεκόρ και την καλύτερη επίδοση φέτος στην Ευρώπη, και η Πορτογαλίδα Οριόλ Ντογκμό, με 19.82μ, νέο εθνικό ρεκόρ Πορτογαλίας. Το χάλκινο πήγε κι αυτό στην Ολλανδία και την Γιορίντε Βαν Κλίνκεν με 18.94μ.

Αντίθετα στους άντρες, τα πάντα ήταν αμφίρροπα, τα μετάλλια άλλαζαν συνεχώς κατόχους αλλά στο τέλος, θριάμβευσαν οι Βαλκάνιοι. Χρυσός ο Κροάτης Φίλιπ Μιχάλιεβιτς με 21.88μ, αργυρός ο Σέρβος Αρμίν Σινάντσεβιτς με 21.39μ. Για την κεντρική Ευρώπη έμεινε το χάλκινο το οποίο κατέκτησε ο Τσέχος Τόμας Στάνεκ με 21.26μ. Οι Πολωνοί Μίχαλ Χάρατκ και Κόνραντ Μπουκοβιέτσκι περιορίστηκαν στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.    

Στον τελευταίο τελικό της ημέρας, η Γιασεμίν Καν από την Τουρκία, ξάφνιασε με τις απότομες αλλαγές ρυθμού τις αντιπάλους της, επανέλαβε το θρίαμβο του 2016, και ανέκτησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη, αφήνοντας το αργυρό μετάλλιο στη Βρετανίδα Έλις Μακόλγκαν και το χάλκινο στην πρωταθλήτρια του 2018, Ισραηλινή Λόνα Τσεμτάι Σάλπετερ. Η Κοστάνζε Κλόστερχάλφεν, είχε την υποστήριξη του σταδίου, αλλά λίγες στροφές πριν τον τερματισμό έχασε την επαφή με τις τρεις πρώτες, και περιορίστηκε στην τέταρτη θέση. 

Και μπορεί όλα αυτά να φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί ήρθαν στο στάδιο σήμερα, σχεδόν αποκλειστικά για το δέκαθλο. Στο τέταρτο αγώνισμα, το ύψος, κάθε επιτυχημένη προσπάθεια των Γερμανών δεκαθλητών, ξεσήκωνε το στάδιο. Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στο Μόναχο όμως απόψε είναι ένας Ελβετός. Ο Σάιιμον Έχαμερ με νέο ατομικό ρεκόρ στο ύψος με 2.08μ και ένα εξαιρετικό 400άρι με 47.40, έχει αποκτήσει διαφορά ασφαλείας για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου αύριο.

Κι όπως ανυπομονεί ο Έχαμερ για το αύριο, ανυπομονούμε κι εμείς. Για τα 35 χιλιόμετρα βάδην γυναικών και ανδρών, με τετραπλή ελληνική παρουσία και πολλές ελπίδες για μετάλλιο, ή μετάλλια, και φυσικά, για τους βραδινούς τελικούς του μήκους ανδρών αλλά και της δισκοβολίας γυναικών. 

Φεύγοντας από το στάδιο, στο βραδινό ουρανό του Μονάχου, απέναντι από την ελληνική σημαία, είδαμε να κυματίζει, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκούς αγώνες, και μια σημαία της Γροιλανδίας. Που δηλώνει παρούσα, για πρώτη φορά, όχι όμως στα αγωνίσματα του στίβου, αλλά στο πινγκ πονγκ, με έναν αθλητή. Καλώς ήρθε λοιπόν και η Γροιλανδία στους αγώνες, και καλώς να έρθει και το αυριανό πρωινό.  

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/